PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kirkonkirjat siirtyvät digiaikaan ensi vuonna


Antti Järvenpää
06.04.10, 07:28
HS 6.4.2010

"Evankelis-luterilaisen kirkon kirkonkirjat muuttuvat sähköiseen muotoon ensi vuoden alussa. Käsinkirjoitettujen kirkonkirjojen kannet pannaan lopullisesti kiinni, ja niiden tilalle avataan kaikille seurakunnille yhteinen tietojärjestelmä..."

Mielenkiinnosta kyselisin, onko joku perillä tästä operaatiosta ja siitä, mitä se tarkoittaa sukutukimuksen kannalta tuevaisuudessa? Itse asiahan tuntuu perin nykyaikaiselta, mutta kolikolla on aina puolensa. Johtaako tämä esimerkiksi siihen, että alle 100 vuotiaat tiedot menevät kiven alle tms.

Antti Järvenpää
06.04.10, 10:01
Kun HS:lla näyttää olleen tänään paino-ongelmia, juttu olisi luettavissa ilmaiseksi digilehdessä ainakin tämän päivän ajan. Linkki juttuun olisi http://www4.hs.fi/digilehti/hs/2010/04/06/ kohdassa kohdassa Kotimaa A 8 - Kaupunki A9

Gabrielin waari
27.04.10, 19:48
Terve
Tiedossani on kaksi yritystä, joilla on sopimus kirkon aineistojen skannauksesta ja digitoinnista. Toinen yrityksistä käsittelee yli 100 vuotta vanhoja kirkonkirjoja. Skannaajalla on oltava silkkihanskat kädessä kirjoja käsitellessään. Sitä en tiedä, miten tietoihin pääsee jatkossa käsiksi.
Terveisin
Gabrielin waari

Antti Järvenpää
27.04.10, 21:06
Kyllähän sitä digitoitavaa riittää aina tähän 2010 vuoteen asti. Tästä eteenpäin tiedot sitten ovat keskitetyssä järjestelmässä, mihin pääsee käsiksi vain harvat ja valitut.

Se mikä minua kiinnostaa, on se miten näihin tietoihin pääsee jatkossa käsiksi vai pääseekö ja millä kustannuksin. Henkilörekisterilaki ei periaatteessa koske kuolleita, joten periaatteessa joka vuosi pitäisi vapautua mm. sukutukijoiden käyttöön tietoja noin 60.000 ihmisestä. Epäilen kuitenkin että näin ei tule käymään, vaan tällainen keskitetty järjestelmä tulee olemaan enemmän suljettu kuin yksittäisten seurakuntien tiedot.

Timo Siukkonen, joka tuon artikkelin on kirjoittanut on Kivenjuurien sukukirjan tekijä. Epäilisin, että tuo uutinen on osoitettu ainakin osittain sukutukijoille, vaikka se on uutinen uutisten joukossa.