PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Säkkijärvi Häsälä Mickola


Tiina Lietzén
27.03.10, 15:01
Hei

Yritän selvitellä esiäitini Maria Johansdr:n vanhempia. Maria s. 25.3.1749 Säkkijärvi Häsälä Mickola, jonka rippikirjoja olen SSHY:stä tässä tutkiskellut. V. 1757-64 rippikirjasta http://www.digiarkisto.org/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=12151&pnum=21 löytyy nähdäkseni Maria tuolla päivällä syntyneeksi. Tuon mukaan tulkitsisin Marian vanhempien olleen vävy Johan Matzson ja Walborg Matzdr., jonka perusteella taas sivun ylälaidan Matz Jöransson lienee Walborgin isä. Aikaisemmasta rippikirjasta silmääni ei osu näitä nimiä, joskin tuo rippikirja on melkoista sotkua: http://www.digiarkisto.org/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=12150&pnum=84 (vai onko tuo Matz Jöransson ylimmällä rivillä ja siinä tapauksessa neljännellä rivillä Walborg? Mutta kuka on kolmannella rivillä??).

Etsiessäni Hiskistä Marian syntymää, tuolla päivällä löytyikin samasta paikasta Maria, mutta äitinä Chirstin Thomasdr. Johan Matzson meni naimisiin v. 1744 Walborg Matzdr:n kanssa. Heidän ensimmäisen lapsensa Hiski löytää vuodelta 1751. Chirstin Thomasdr:sta en löydä muita tietoja kuin tuon Marian syntymän. Olisikohan kyseessä jonkunlainen väärintulkinta ja Marian äiti oikeasti oli kuitenkin tuo Johanin vaimo Walborg? Vai onko minulta jäänyt jotain huomaamatta?? :eek:

Tiina

Tiina Lietzén
24.01.11, 23:54
Hei

Aloin jälleen selvitellä Marian vanhempia. Saisikohan joku selvää tuosta Marian (s. 1749) perässä olevasta oletettavasta patronyymistä? http://www.digiarkisto.org/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=12151&pnum=21

Digi.narc.fi:n syntyneiden luettelon mukaan Marian vanhemmat ovat aiemmassa viestissä mainitsemani Chirstin Thomasdr. ja Johan Mattsson. Onko kukaan törmännyt Chirstin Thomasdr:iin Säkkijärveä penkoessaan? Näyttää tulleen tyhjästä ja kadonneen, en löydä mainintoja mistään muualta kuin Hiskistä ja digi.narc.fi:n syntyneiden luettelosta Marian äitinä tai sitten en vain osaa etsiä.

Tiina

karikukka
25.01.11, 09:28
Minusta näyttää

dotter Carin Wigt

eli hänet olisi vihitty

Karikukka

Tiina Lietzén
25.01.11, 09:52
Kiitos vastauksesta. Siltähän tuo tosiaan näyttää, mutta jos Maria syntyi 1749 ja rippikirja on vuoteen 1764 asti... No, onhan sitä voitu mennä naimisiin nuorena. Ja olisiko tosiaan Carin? Jäljitykseni mukaan pitäisi olla Maria, mutta Cariniltakin tuo kyllä näyttää. Aika samanlaiset sanat...

Tiina

Tuula Cu
25.01.11, 13:57
Nuoremmasta rippikirjasta saa ehkä vähän enemmän selvää tummempana versiona eli tässä http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=6765947 ja suurentamalla.
En tiedä, olisiko Maria voinut mennä noin nuorena naimisiin, kun ei ole vielä yhtään rippimerkintöjäkään?

Katihaa http://www.karjalatk.fi/katiha/index.php tutkimalla löytyy myös vain se yksi ja ainoa Chirstin äitinä - mä epäilisin, että kyseessä on virhe ja lapsi on Walborgin tytär. Tai sitten lapsi on eri Johan Mattssonin. Mickolan Johan Mattsson on mennyt Walborgin kanssa naimisiin jo 16.12.1744 ja lapsia on syntynyt 1751 lähtien Katihan tietojen mukaan.

Katihasta Mickolasta/Mikkolasta löytyy isä Mats Jörenssonille kaksi vaimoa, Anna Carlsdotter (vihk. 1744) ja Beata Thomasdotter ( lapset 1737, 1740), joiden arvelen olevan vanhemmassa rippikirjassa peräkkäin miehen perässä. Molemmat ovat kuolleet ennen rippikirjan päättymistä.

Mutta harmi vaan, että Katihassa ei vielä ole näitä aiempia rippikirjoja!

Tuula K

Tiina Lietzén
25.01.11, 22:08
Hei

Kiitos selvittelystä.
Minäkin epäilin Chirstiniä ensin virhemerkinnäksi, mutta sitten löysin hänet kuitenkin syntyneiden luettelosta Marian äitinä... Johanin ja Walborgin alapuolella lukee kuitenkin mielestäni rippikirjassa Marian nimi ja syntymäaika, ja hänen jälkeensä perheen muut lapset. Aika ihmeelliseltä kyllä tuntuu, että pari meni tosiaan naimisiin jo 1744, mutta lapset syntyivät vasta 1750-luvulla... Kyllähän siihen helposti sopisi muutama 40-luvullekin. Yritin tutkia myös mahdollisia muita Chirstin-nimisiä, josko joku olisi saanut lapsen noihin aikoihin ja pappi olisi vahingossa kirjannut saman naisen kahden lapsen äidiksi, mutta enpä löytänyt osumia. :confused:

Tiina

karikukka
26.01.11, 07:43
Kyllä Maria meni naimisiin jo 1768

1768 Timberi Ristola Simon Hindrichs: Pig: Maria Joh:d:r Häsälä Mickola
Edellisessä viestissäni katsoin huolimattomasti, tytär on tietysti Maria eikä Carin

Karikukka

Tiina Lietzén
26.01.11, 08:24
Jaaha, juu, kiitokset Karille tarpeellisesta löydöksestä! Tässähän on jäljitetty nähtävästi ihan väärää Mariaa alusta alkaen! :eek:

Minun Mariani kun oli naimisissa Israel Pehrssonin kanssa. Tutkin asiaa suurennuslasilla ja näyttäisi siltä, että oikea Maria olikin syntynyt 25.2.1749 eli kuukautta ennen kuin tuo Häsälän Mikkolan Maria. Rippikirjasta 1767-73 hän löytyy kuvasta 125. Meni ilmeisesti naimisiin v. 1773 Israelin kanssa, koska ilmestyi tuolloin kyseiselle sivulle.

Sen sijaan tuo Häsälän Mikkolan Maria oli tosiaan naimisissa Simon Hindricssonin kanssa ja eleli Timberin Ristolassa ainakin vielä v. 1779 rippikirjojen mukaan.

Eli väärä Maria, ei välttämättä väärä isä tai äiti!

Tiina