Näytä yksi viesti
  #12  
Vanha 19.08.10, 20:42
Matti Heiniemi Matti Heiniemi ei ole kirjautuneena
Forumin jäsen - Medlem i forumet
 
Liittynyt: Mar 2008
Viestejä: 31
Oletus Vs: Johan Barck, ylioppilas, pso: Agneta Cajanus

Pahoittelen, etten huomannut tätä Cajanus-suvun vävyä koskevaa keskustelua jo viime syksynä. Olisi tullut asia selvitettyä jo vuosi sitten. Mutta parempi myöhään, jos silloinkaan. Ja tulihan ketjussa käsiteltyä monipuolisesti Barck-sukujen eroja ja yhteyksiä.

Tosiasia on se, että Agneta Cajanan miehellä ei ollut mitään tekemistä minkään Barck-suvun kanssa. En tiedä, mistä esim. Bergholm on Sukukirjaansa Barck-muodon löytänyt, mutta mm. tuomiokirjoissa nimi on aina joko Barckeus tai Barckman. Kirjoitusmuodot tietenkin hieman vaihtelevat (Barchaeus ym.).

Kyseessä on vanhaan Lohtajan emäpitäjään kuuluneen Himangan kylän Parkhaudan talon isäntäsuku. Parkhautaa 1600-luvun loppuvuosikymmeninä isännöinyt talollinen ja kestikievarin pitäjä Matti Juhonpoika yritti kouluttaa kahta vanhinta poikaansa Juhoa ja Anttia, mutta heikolla menestyksellä. Pojat olivat ylioppilaita, mutta taipuvaisia kaikenlaiseen pieneen huijaukseen ja lain rajamailla liikkuvaan oman edun tavoitteluun. Niinpä isä-Matti joutuikin useamman kerran käräjille selvittelemään poikiensa tekosia, hevoskauppoja, panttauksia, rahanlainauksia jne. Pojat esiintyivät pöytäkirjoissa vaihtelevasti joko ylioppilas Barckmaneina tai ylioppilas Barckeuksina.

Juho Parkhaudan / Johan Barckeuksen yhteys Cajanuksiin tulee suorimmin esille pikarinpanttausriidassa, jota käsiteltiin Lohtajan syyskäräjillä 1706 (sivut 919-921). Riita oli monivaiheinen, enkä sen yksityiskohtia ala tässä selvittämään. Käräjätapauksessa kuitenkin mainittiin Johan Barckeus Agneta Cajanan miehenä, Johanin äitipuoli Beata Antintytär sekä Beatan avioituminen edesmenneen Matti Parkhaudan kanssa. Barckeus-nimi Parkhautaan liittyvänä tulee esiin myös esim. Lohtajan syyskäräjillä 1702 (s. 930-932), kun lautamies ja kestikievarin pitäjä Matti Juhonpoika Parkhauta joutui selvittelemään poikansa Anders Barckeuksen tekemisiä.

Barckeusten ura ei kovin pitkälle edennyt. Kun Kalle Matinpoika Parkhauta yritti saada kotitilaa haltuunsa Lohtajan talvikäräjillä 1703 (s. 433-434), todettiin, että isä-Matti oli jokin aika sitten kuollut, Kallen vanhin veli Juho poistunut paikkakunnalta ja lähtenyt merille ja toinen veli Antti kuollut vähän isän jälkeen. Ylioppilas Johan Barckeuksen lopullisesta kohtalosta merimatkoillaan ei ole tietoa.
Vastaa sitaatilla