Viestiketju: BAGGE 20 sukupolvea.
Näytä yksi viesti
  #127  
Vanha 27.03.17, 15:48
Terho Asikainen:n käyttäjäkuva
Terho Asikainen Terho Asikainen ei ole kirjautuneena
Forumin jäsen - Medlem i forumet
 
Liittynyt: Sep 2008
Sijainti: Hämeenlinna
Viestejä: 216
Oletus Vs: BAGGE 20 sukupolvea.

Terho Asikainen, Kaija Salminen ja Ritva Jurvanen ovat muodostaneet keväällä 2017 työryhmän, joka on käynyt järjestelmällisesti läpi Oiva Baggen (jatkossa OB) tässä viestiketjussa esittämiä näkemyksiä Bagge-suvun jäsenistä. Selvityksessä on pyritty etsimään suvun jäseniin liittyviä alkuperäislähteitä ja katsomaan, mille OB:n esittämistä filiaatioista voisi olla perusteita. Nuorimmat sukupolvet 13–20 on jätetty tarkastelun ulkopuolelle. Työn tulokset esitetään alla useammassa eri viestissä.

Selvityksissämme olevat linkit Riksarkivetin sivuille avautuvat niille, jotka ovat rekisteröityneet SVAR:in käyttäjiksi ja lunastaneet sivustolle lukuoikeutta. Lyhin tilausaika on tällä hetkellä yksi viikko, jonka hinta on 100 Ruotsin kruunua eli noin 10 euroa. Tilauksen voi tehdä täällä: http://webbutik.riksarkivet.se/se/produkter/abonnemang/


1–7. sukupolvet


OB:n esitys:

http://suku.genealogia.fi/showpost.p...60&postcount=1
http://suku.genealogia.fi/showpost.p...59&postcount=9
http://suku.genealogia.fi/showpost.p...3&postcount=10
http://suku.genealogia.fi/showpost.p...3&postcount=11
http://suku.genealogia.fi/showpost.p...8&postcount=33


Kommentit:

OB:n esitys Ruotsin keskiaikaisesta Bagge af Berga -suvusta perustuu Ruotsin ritarihuoneen sukutauluihin (1), joita hän on täydentänyt useilla lisäyksillä ja muutoksilla.

Merkittävin muutos koskee sukunimen Bagge käyttöä. Ritarihuoneen sukutauluissa on katsottu, ettei tässä kuvatun mieslinjan vanhimmilla edustajilla ollut sukunimeä, vaan että vasta ennen vuotta 1503 vihittyjen Måns Pedersson till Bergan ja Carin Baggen lapset ryhtyivät käyttämään äitinsä sukunimeä Bagge, vaikka säilyttivätkin isänsä suvun vaakunan (1). Sukunimi on siis tullut tähän mieslinjaan Carinin suvulta Bagge av Botorp (2). OB on kuitenkin lisännyt Bagge-nimen myös kaikille Månsin esi-isille perustelematta tätä millään alkuperäislähteellä.

Lisäksi OB on tehnyt sukutauluihin lukuisia pieniä muutoksia. 1. sukupolven Abjörn Nockesson on muutettu Abjörn Jönssoniksi ja useisiin tauluihin on lisätty syntymä- ja kuolinaikoja, jälleen ilman lähdeviitteitä.

OB on yhdistänyt tämän ruotsalaisen aatelissuvun suomalaisiin Bagge-sukuihin katsomalla, että ritarihuoneen taulussa 9 kysymysmerkillä mainittu itägötanmaalainen vouti Måns Halstensson Bagge (1) ja Varsinais-Suomessa 1600-luvun alussa vaikuttanut ja Ramsaynkin kuvaama ratsumestari ja myöhemmin Käkisalmen linnanpäällikkö Hans Månsson Bagge (3) olisivat isä ja poika. Mitään alkuperäislähteitä tämän väitteen tueksi hän ei kuitenkaan esitä.

OB perustelee olettamaansa Måns Halstenssonin muuttamista Suomeen mm. ajattelemalla, että teoksessa "Hertig Johan och hans tid" sivulla 80 mainittu Pohjanmaalla vaikuttanut Joen Bagge olisikin todellisuudessa ollut nimeltään Måns Halstensson Bagge, koska “mitään Joen Bagge-nimisiä vouteja ei ole löytynyt, eikä Halsten Baggella ollut Johan-nimistä poikaa.” Lause on kuvaava esimerkki siitä, miten OB on yrittänyt rakentaa yhteyden ruotsalaisten ja suomalaisten Bagge-sukujen välille keinotekoisesti ja täysin ilman todisteita.


Viitteet:

(1) Adelsvapen-Wiki, Bagge af Berga nr 118, https://www.adelsvapen.com/genealogi...f_Berga_nr_118
(2) Adelsvapen-Wiki, Bagge av Botorp, https://www.adelsvapen.com/genealogi/Bagge_av_Botorp
(3) Ramsay, Jully: Frälsesläkter i Finland intill Stora ofreden, 1909, s. 14 - 15. http://runeberg.org/frfinl/0020.html


Korjatut sukutaulut, sukupolvet 1–7:

Ruotsin ritarihuoneen selvitykset ovat luotettavin käytössä oleva esitys ruotsalaisesta Bagge af Berga -suvusta. Tämän suvun mahdollisesta sukulaisuudesta Käkisalmen linnanpäällikkö Hans Månsson Baggen kanssa ei ole esitetty mitään näyttöä alkuperäislähteistä.

Terho Asikainen
Kaija Salminen
Ritva Jurvanen
Vastaa sitaatilla