Viestiketju: BAGGE 20 sukupolvea.
Näytä yksi viesti
  #11  
Vanha 13.12.15, 16:56
oivabagge oivabagge ei ole kirjautuneena
Forumin jäsen - Medlem i forumet
 
Liittynyt: Jul 2007
Viestejä: 89
Oletus Vs: BAGGE 20 sukupolvea.

LISÄTIETO Bagge-sukututkimuksen 7.sukupolveen:
Oiva Bagge 13.12.2015.

Seuraavassa selostuksessani olen käyttänyt sekaisin sekä suomen- että ruotsinkieltä, johtuen lähdeaineiston kielestä. En ole voinut ryhtyä kääntämään ruotsinkielisiä arkistotietoja suomeksi, koska kääntämisen yhteydessä monet seikat ja nimet muuttavat asian toiseksi kuin mitä alkuperäinen teksti tarkoittaa.
Ruotsissa julkaistu https://www.adelsvapen.com/genealogi...f_Berga_nr_118
on jättänyt tutkimatta Halsten Bagge av Berga’n vanhimman pojan Måns Hanstensson Bagge’n.
Tämä on edelleen johtanut siihen, että hänen poikaansa Hans Månsson Baggen elämänvaiheita on vain arvailtu. Kunnioittaen edesmenneitä professoreja Helge Pohjola-Pirhonen, Pekka Lappalaine ja Paavo Seppänen haluan kuitenkin mainita, että heidän Historiakirjoissaan (Olavinlinna, Sääminki, Sulkava) on toinen toistaan kopioiden mainittu Hans Bagge korpraaliksi, jonka tytär Hebla Bagge on perinyt Sulkavan Eerikkälän. Virheet ovat toistuneet kuvattaessa Göran Olofsson Pistolekors’in avioliittoa Hebla Baggen kanssa sekä Eerikkälän ja Säämingin Mönkölän omistussuhteita perintöjen tai huomenlahjan kautta.
Hans Månsson Baggen ja tyttären Hebla Hansdotter Baggen elämänvaiheita kuvataan sitten, kun esitän laajemmin 8.- ja 9.-sukupolvia.

7. sukupolvi:
# 6424 > Måns Halstensson Bagge. (s. noin 1510-k.1559)
Tutkittu ja selitetty tavanomaista laajemmin.
”Välbyrdig man”.
Vaimo #6423 Karin Pedersdotter av Berga, dotter av #6838 Peder Bagge (Djäkn) av Botorp
Måns Halstensson Bagge var 1550 fogde över Dahl och Lysings härader i Östergotland.
Todennäköisesti kaikkien Halsten Bagge av Berga-perheen saamien tuomioiden takia Måns Halstensson Bagge oli lähtenyt yhdessä veljiensä Anders Halstensson ja Peder Halstensson Baggen kanssa Suomeen.
Deras barn kallade sig Bagge (utan av Berga)
"Hertig Johan och hans tid" sivu 80 kertoo: Joen Bagge (Halstensson af Berga), fogden i Österbotten fick likaså fron Johan skrifvelser 1556-1558 och Anders Bagge (Halstensson till Skällesnäs af Berga-Baggerna) bekom af hertigen, som då vistades i Viborg "pass ifrån Finland till Sverige d.14 Sept 1556" (diariet). I Johans tjenst voro: Jacob (utan tvifvel d.y., amiralens son).
(Mainittu amiraali oli Jacob Thordsson Bagge, norjalaista Bagge-sukua, herre till Boo gård och Mems slott; ei liity kuitenkaan tähän tutkittavaan Bagge av Berga-sukuun).
Tästä tiedosta voidaan päätellä, että kyseessä oleva Joen oli todellisuudessa Måns Halstensson Bagge av Berga. Mitään Joen Bagge-nimisiä vouteja ei ole löytynyt, eikä Halsten Baggella ollut Johan-nimistä poikaa. Måns Bagge on todennäköisesti sairastunut vakavasti 1556, joka johti kuolemaan 1559.
Måns Halstensson var välbyrdig man. Frälsebrev av Sten Sture d.y., jolloin kuninkaan antamien tuomioiden rangaistuksena vaatimat maaomaisuudet palautuivat 1626-livulla jälleen suvulle.
Måns ja hänen veljensä olivat tulleet pakolaisena tai määrätty lähtemään Suomeen, koska Bagge av Berga-suku oli menettänyt kaiken omaisuutensa Ruotsissa. Ainakin Peder Halstensson Bagge tunsi itsensä tuomituksi Ouluun. Halsten Månsson Baggen vaimon suku, Slatte Nr.97, omisti tiloja Varsinais-Suomessa ainakin Pohjan pitäjässä ja Satakunnan Ulvilassa: (ala-satakunta suvanto 1506-1709).
Bagge-suvussa oli amiraaleja, joiden laivoissa oli kymmeniä tykkejä. Saattaa olla, että tykkejä varten tarvittiin Varsinais-Suomeen rautaruukkeja? Joka tapauksessa Suomessa toimineita Bagge-nimisiä ”laivureita” löytyy arkistosta: http://www.genealogia.fi/hakem/sotilaspaallysto.htm
Måns Halstensson Baggen veli # 6374 Peder Halstensson Bagge nimitettiin Ruotsi-Suomen Pohjanmaan käskynhaltijaksi. Pietari (Peder) Bagge perusti Oulun linnan 1590. Ainakin Peder Halstensson Bagge tunsi itsensä karkoitetuksi Ouluun.
Peder Halstensson Baggen poika # 6231 Sven Pedersson Bagge sai uuden aatelisnimen Bagge av Söderby Nr.148. Sven Bagge av Söderby teki hävitysretkiä Vienan suunnalla ja oli mukana Täyssinän rauhan (1595) rajalinjaa merkittäessä.
Måns Halstensson Baggen ja hänen poikansa # 5710 Hans Månsson Baggen toimintaa laivastossa selvittää seuraava lähdetieto: Lähde Kiuasmaa 1962 s.509: VA, FR 101; KA, Skgh 1570/Viborgs sk.g., 1582/Keksholms sk.g., 1584-90/Viborgs sk.g., 1589/Helsingfors sk.g., SMh, D. 3, n:o 81; RVA, Krigshist. handl. 5 (div. handl.)
Suorittanut kuittauksia vm.vuonna Helsingissä.
VA, 1225:12, 1280:2v, 1291:19, 2257:34, 3358:14v-15.
Måns Halstensson Bagge on toiminut mahdollisesti ruudintekijänä Viipurissa 1560-luvulla, ampuja 1569 ja 1.ampuja 1570 aluksella "Stor Röde Hunden" Viipurissa. Asemestari 1572, Viipurin Uuden linnoituksen asemestari 1578, Käkisalmen laivaston "Necken"-aluksen ylin ampuja 1582, asemestari 1583, samassa eskaaderissa 1586 "Gripen"-aluksen asemestari ja yliasemestari 1588-89, asemestari 1591 aluksella "Hvalen".
Ruotsin armeijan taktiikka ja aseistus: ”Linnoituksia ja laivoja vastaan voitiin käyttää mörssäriä, jolla ammuttiin useiden kymmenien kilojen painoinen kranaatti. Se oli täytetty ruudilla, joka sytytettiin kuoren läpi tulevalla lunttulangalla. Ruutia mörssärin panoksessa oli vain 20-osa kranaatin painosta, mutta se lennätti kranaatin kaaressa ilmaan ja viholliskohteeseen”.
Molemmat sekä Peder että Måns palasivat myöhemmin takaisin Ruotsiin. Sten Sturelta saatu frälsebrev tarkoitti, että alkuperäinen kotitila Berga palautettiin Bagge-suvulle.
Måns Halstensson Baggen poika # 5710 Hans Månsson Bagge peri huomattavan omaisuuden, mm. Johannes-pitäjän Koskijärveltä tilan 1500-luvun puolivälissä. Muutakin maaomaisuuttakin oli kertynyt hyvin runsaasti.
Måns Halstensson Bagge on ollut lähes täydelleen kateissa ruotsalaisilta sukututkijoilta. Joitakin epämääräisiä merkintöjä on lisäilty esimerkiksi adelsvapen.com/genelogi/ Bagge_ av_ Berga_nr_118-sukutauluun. Nähtävästi ruotsin- ja suomenkielten erilaisuudesta johtuen etunimet ovat olleet ruotsalaisille tutkijoille liian vaikeita ymmärtää. Esimerkiksi Hans Månsson on suomennettu muotoon Hannu Maununpoika jne.
Måns Halstensson Baggen elämänvaiheiden löytäminen oli avaintekijä tätä sukuselvitystä ajatellen. Ruotsin Vettern-järven itärannalla on Vadstenan luostarikirkko. Vadstenassa oli myös eläkkeelle jääneiden sotilaiden sairashuone, jossa muutama sukumme sotilas vietti viimeiset elinvuotensa:
Lähde: Vadstena klosterkyrka III Gravminnen sivu 112 selostus, hautakiven kuva sivu 113. Ote kirjasta:
”Stenen är av allt döma lagd över den Måns Bagge som år 1550 var fogde över Dals och Lysings härader i Ostergötland och som var son till Halsten Bagge. Ed i Sunds socken i samma landskap var 1559 sätesgård för hans bror Bröms Bagge”.
Hautakiven merkintä: "Her ligger salige Måns Bagge/på eedh hans sjael gvdh nade/ock beware henne från al/lan våde anno 1552". Hautakivessä oleva kuolinvuosi on ollut todennäköisesti 1559, eikä 1552
Juhana-herttuan kirjasta saa käsityksen, että Måns oli sairastunut Suomessa vuonna 1557 ja palannut Ruotsiin, jossa kuoli Kalmarin läänissä 1559. Måns on ollut vouti Pohjamaalla (i Österbotten) joka oli saanut Juhana-herttuan kirjeitä vuosina 1556-1558.
Kyseessä oli seurueeseen kuulunut amiraali Bengt Halstensson Baggen poika Peder Bengtsson Baggen, siihen aikaan kammarherre, myöhemmin maamarsalkka. Tämän äiti oli Elsa Ebba Fleming.
Epäselvä maininta Korsholm slott/Bagge yhteydessä: Joen Bagge, befallningsman öfwer Österbotten år 1552 ? Eri vertailutietojen perusteella kyseessä olisi ollut Måns Halstensson Bagge.
Barn:
- # 5710 Hans Månsson Bagge (noin 1550-14.8.1637)
Vastaa sitaatilla