Näytä yksi viesti
  #33  
Vanha 27.06.15, 18:06
Hela Hela ei ole kirjautuneena
Forumin jäsen - Medlem i forumet
 
Liittynyt: May 2013
Viestejä: 542
Oletus Vs: Hans Larsson Osara (Roth?)

Olen löytänyt vähän lisää tietoja siitä aineistosta, jota keräsin 1990-luvulla Satakunnan ensimmäisistä ratsutalollisista (Hans Larssonkin kuului heihin aivan elämänsä lopulla). Pitkän sairauden ja sen jälkivaikutusten johdosta minulla on vaikeuksia omien muistinpanojeni käytössä.

Mitään mullistavaa ei näissä löydöissä ole. Hans Larsson oli jo 1588 vänrikki Valentin Gödingn lippukunnassa (KA 2395:34). Osaran ja Pakulan autiotalojen läänittämisestä olen jo kertonut. Nuijasodan tapausten tutkintamateriaalia on paljon ja sitä on jo esitelty tässä ketjussa. Ehdin käydä tärkeät Ylä-Satakunnan tuomiokirjat (KA 222 a) läpi vain Tyrvään ja Karkun osalta, mutta ollessani Ruotsissa löysin Riksarkivetista jonkin verran tietoja Hans Larssonin viimeisistä vaiheista SDRH-sarjssta (Strödda domböcker och rättegångshandlingar). Hämeenkyrön käräjillä 14.10.1601 todettiin että hän oli kuollut, ilmeisesti samana vuonna koska hänet on merkitty sen vuoden ratsupalvelusluetteloon, ja vaimonsa Kristina eli leskenä. Asiakirjaan ”Lista över klagomål från allmogen i Finland” (SDRH vol. 3) sisältyy Heitolan kylän Olof Henrikssonin valitus ja luettelo Hans Larssonin 1597 ryöstämästä omaisuudesta. Marginaaliin on kirjoitettu valtionhoitajan Kaarle-herttuan päätös: ”Enkan skall betala”.

En ole löytänyt mitään tietoa Hans Larssonin teloittamisesta, mutta Kaarle-herttuan luonteen tuntien sitä ei voi pitää mahdottomanakaan. Tiloja ei peruutettu kuten monissa muissa tapauksissa, vaan haluttiin ilmeisesti säilyttää perillisille ratsupalvelusmahdollisuus, kun sota Liivinmaalla alkoi.
Meneteltiin tiukan oikeudenmukaisesti: kun Pakulan Jöns Persson vaati tilaansa takaisin, hänelle vastattiin että se on vahvistettu Hans Larssonille kahden kuninkaan ja ”Hänen ruhtinaallisen armonsa” kirjeillä ja että jos hän haluaa sen takaisin, hänen on maksettava ”viimeiseen penniin” Hans Larssonille korjaukssta ja parannuksista aiheutuneet kustannukset.


En myöskään ole kertaakan törmännyt nimeen Roth.

Tuomas Kolkko mainitaan selvityksissä varmaankin lähinnä siksi että hän oli bolmanin (verokuntamiehen) ominaisuudessa mukana Hans Larssonin "ryöstöissä", jotka ehkä osittain olivat tavallista kovakouraisempaa veronkantoa tai sellaiseksi kamufloitua.


H. I.
Vastaa sitaatilla