Vs: Ikaalisten Kurkelan Tiirikka Pietarinpoika
Olen samaa mieltä: Didrik Perssonin ja hänen sukunsa vaiheita olisi syytä tutkia. Tarkoitan nimenomaan sukua, en koko jälkeläistöä, sen tutkiminen olisi käytännössä mahdotonta.
Ensiksi pitäisi selvittää, olivatko kirjuri D. P. ja samanniminen ratsumies yksi ja sama henkilö. Ensi näkemältä näyttää siltä, tiedot kirjurista loppuvat samaan aikaan kuin tiedot ratsumiehestä ja ratsutalollisesta alkavat. Mutta oliko niin pitkä aktiivinen elämänura silloisissa olosuhteissa mahdollinen? Kirjurin täytyi olla vuonna 1581 vähintään 25-vuotias, siis syntynyt 1556, koska hän oli jo silloin vakinaisessa voutihallinnon virassa. Ratsutalollinen D.P. merkittiin viimeisen kerran henkikirjaan 1646, ei ”utgammal”- merkinnällä vaan henkirahaa maksavana talonpitäjänä. Hän olisi siis ollut vähintään 90-vuotias, jos hän olisi ollut sama mies kuin kirjuri. Tämä panee epäilemään. Näyttää todennäköisemmältä että hän aloitti aktiivisen toimintansa 1589 ehkä noin 20-vuotiaana ratsumiehenä. Hänellä on tällöin täytynyt olla jonkin verran omaisuuspohjaa, koska hänellä oli jo alussa kaksi hevosta ja ratsupalvelija. Kirjuri Didrik Persson olisi tämän mukaan eri henkilö. Ei kuitenkaan liene täysin mahdotonta, että jostakin voudintilien kuitista löytyy tieto, joka sitoo kirjurin ja ratsumiehen yhteen.
D. P.:lla oli kolme poikaa, joista Johan Didriksson oli selvästi vanhin. Hän oli 1659 ”gammal och wahnföör” (Hämeenkyrön ja Ikaalisten käräjät 20-22.10.1659, nn 62:420v), vähintään 70-vuotias ja täysin varmasti syntynyt isänsä ensimmäisestä avioliitosta. Se ”pisara aatelisverta”, josta vuodelta 1592 oleva sinetti kertoo, virtaa siis ainakin hänen jälkeläistensä suonissa. Sen sijaan Thuronius- ja Palander-sukujen jäsenet voivat olla D.P.:n toisen vaimon jälkeläisiä.
Vielä pari sanaa ”Tiirikka”-nimestä. Se on kansan suussa syntynyt talonnimi Kurkelan kylässä. Minun käsitykseni on, että se on alunperin haukkumanimi, jota D. P.:n vihamiehet käyttivät, samat jotka ryöstivät hänen talonsa nuijasodan aikana. Se on nyt saanut uutta käyttöä nimensuomentajien toimesta.
Henrik Impola
|