Näytä yksi viesti
  #64  
Vanha 14.04.13, 11:41
Heikki Jokipii Heikki Jokipii ei ole kirjautuneena
Forumin jäsen - Medlem i forumet
 
Liittynyt: Jun 2007
Viestejä: 535
Oletus Vs: Kapteeni Hans Termo ja Laurentz-suku Helsingistä (1600-luku)

Ja tässä (hiukan edellisestä versiota muutettuna, uudet tiedot lihavoituina) tähänastinen tieto siitä, millainen oli tämä Inkeriinmaan Termo-suku.
_______________________

Termo-suvusta Inkerissä voinee saada kasaan jo useamman sukupolven verran:

Taulu I

Hans von Termo
- kapteeni, vähintään, ehkä jopa everstiluutnantti, k. n. 1630 (oli kuollut 1634)
- em. Inkerin tilojen ensimmäinen saaja ja haltija
- vaimo mahdollisesti Sabina von Redwitz (tuskin - näkemykseni mukaan - kukaan von Jordan, mutta mene ja tiedä. Kaksi puolisoakin on tietysti mahdollinen vaihtoehto.) - luultavasti kuitenkaan ei, vaan Sabinan puoliso oli toinen samanniminen upseeri
- vaimon sukunimi alla mainitusta tytärten tädistä (moster) päätellen joko von Termo tai Lydick. Vaimo (lasten äiti) on kuollut ennen 1634.

Lapset (ei vankkaa tietoa ikäjärjestyksestä):

Adam Johan
- en osaa tulkita em. kirjettä kunnolla, mutta minusta siinä oli mainittuna "sel. vater" eli edesmennyt isä Hans Termo
- plus kirjeessä mainitaan juuri ne tilat, joista puhutaan muissakin yhteyksissä, Sabina ja Leppo (oikea muoto luultavasti suomenkielinen: Leppä)
- hänen on täytynyt kuolla ennen vuotta 1649, jolloin hänen (oletettu) veljensä on saanut kuningattaren vahvistuksen ko. tiloille
- kirjeessä valitettiin, että isälle myönnettyjä tiloja on joutunut toisten haltuun, täsmentää kirjoitusajan välille 1638-1645
- kirjeessä mainitaan neljä (4) "kanssaperilistä" (Mitterben, kirje saksaksi)

Hans Chistopher, ks. taulu II

Anna Maria, puoliso Johan Pistolekors, kapteeni

Margareta Elisabet, puoliso Lars Håkansson, Helsingin prormestari

Kristiina
- mainitaan vain henkikirjoissa, ei muuta tietoa
- vrt. Adam Johanin kirjeen maininta neljästä perillisestä

Taulu II

Hans Chistopher von Termo

Lapset:

Mrgareta, puoliso Herman Kuhlefelt, luutnantti

Hans Henrik, ks. taulu III
- yhteys todennäköinen, vielä toteen näyttämätön

Taulu III

Hans Henrik
- puoliso Christina Helena von Blecken, vanhemmat Johan Philip von Bleck[en] ja Anna Cuulman, lähde (http://www.helsinki.fi/ylioppilasmat...lo.php?id=2282)


Lapsia:

Margareta Elisabet, s. 1694, puoliso Mauritz Adolf von Rehausen


***

Anna Elisabet von Termo (Hans Lydickin puoliso ja leski) olisi muutoin sijoitettavissa helposti tähän kuvioon, mutta siinä Hauhon tuomiokirjassa, jonka Ritva Jurvanen edellä tulkitsi (http://suku.genealogia.fi/showpost.p...4&postcount=26), hän olisi "moster" eli äidinpuoleinen täti. Hän ei siis voisi olla Hans von Thermon sisar? Mikä hän voisi tässä tapauksessa ylipäänsä olla? Sukullaisia selvästi kuitenkin. Olisiko mahdollista, että kyse oli kirjurin virheestä, hänen olisi pitänyt kirjoitttaa "faster"? Sana ei minusta varmasti ole tulkittavissa sanaksi "modher" eli äiti.

Yhtä lailla luulen, että Anna Maria von Thermon ja Maria Elisabet von Thermon täytynee olla sama henkilö. Eli kirjurin virhe tai kyseisen rouvan oikuttelua, hän olisi välillä omaksunut käyttöönsä toisen nimen. Kahden sisaruksen samannimiset puolisot, vaikka mahdollista, tuntuvat selkeästi ja suuresti epätodennäköisemmältä vaihtoehdolta.

***

Eikö olisi aika hyvä, sopivasti rajattu sukututkimuskokonaisuus tehdä Inkerin aatelista ja/tai herrasväestä Ruotsin vallan aikana ("virallisesti" 1617-1721) oma teoksensa? Eli tuo Berndt Aminoffin Genos-artikkeli (http://www.genealogia.fi/genos/4/4_20.htm) "venytettynä"?

Asian voisi muuten aloittaa jo sillä, että puhtaaksikirjoittaisi (nettiin, tietysti) Inkerin ko. ajan muiden maakirjojen useat erittäin hyvät sisällysluettelot, jotka on tehty henkilöiden mukaan.
Vastaa sitaatilla