PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Uno Cygnaeus


Antti Järvenpää
07.03.10, 18:28
En tiedä kuuluisiko tämä kysymys tänne vai johonkin muuhun alueeseen, mutta laitetaampa tänne.

Olen lukenut tuossa iltalukemisena Erik Wahlströmmin Tanssiva Pappi nimistä romaania, joka kertoo tästä kansakoulun isästä. Varsin kiehtova tarina, mutta lukiessa tietenkin miettii, mikä osa juonen kulusta on haettu lähteistä ja mikä osa kirjoittajan omasta päästä.

Juoni Alaskan Sitkaan lähdöstä perustuu siihen, että Unolla olisi ollut avioton lapsi piika Edla Lindholmin kanssa, ja kirjan mukaan August Lindholm niminen poika olisi syntynyt Helsingin pitäjässä 26.3.1838. Hiskiissä ei ole Helsingin pitäjän kastettuja tuolta ajalta, enkä tiedä onko niitä muutenkaan olemassa. Toisaalta Helsingin kaupungistakin löytyy avioton August 20.4.1938 piika Lindholmille, mutta tämän äidin nimi ei ole Edla vaan Fredrika Lovisa.

Kirjan mukaan siis tuollainen August syntyy, joka sitten jossakin vaiheessa muuttaa Sipooseen ja palaa sieltä jossakin vaiheessa takaisin Helsingin pitäjään vaimonaan Wilhelmiina Helenius. Helsingin pitäjästä löytyy vihkikirjaus 21.9.1870 Malmas i Östersund. Drg. August Lindholm ja Pig. Wilh:na Helenius Murbacka.

Nyt ihan vain mielenkiinnosta kysyn, onko kukaan tutustunut tähän asiaan, ja onko tämä avioton poika todellinen vai romaanin kirjoittajan mielikuvituksen tuotetta.

Heikki Koskela
07.03.10, 19:44
Jotain perää asiassa täytyy olla kun noin rohkeasti asiasta kirjoitetaan.

Uno meni naimisiin vasta 1854 Suomen pankin kasöörin tyttären kanssa. Aviosta syntyi nelja lasta: yksi tytär ja kolme poikaa. Kolme lasta meni avioon ja neljäs nuorimmainen kuoli jo lapsena.

IrjaSs
07.03.10, 20:01
Hei,
Kyllä tämä Aug. Lindholm oli todellinen henkilö. Tunnen hyvin hänen tyttären tyttären tyttärensä.

Antti Järvenpää
12.03.10, 13:03
Hei,
Kyllä tämä Aug. Lindholm oli todellinen henkilö. Tunnen hyvin hänen tyttären tyttären tyttärensä.

Onko tästä olemassa joitakin sukutauluja. Tuossa kirjassa on kyllä nimiä, mutta en tiedä kuinka oikein ne ovat ja kuka tämä Augustin äiti oli?

Itse kirjasta "tanssiva pappi"voisi sanoa, että se on hyvin mielenkiintoista luettavaa ja antaa jopa ajattelemisen aihetta nykyajan päivän menon näkökulmasta.

Jos nyt joku kiinnostuisi lukemaan, olisi tuossa kirjan tiedot: http://www.schildts.fi/suomenkieliset-kirjat/kirjat/romaanit/195/Tanssiva-pappi eller http://www.schildts.fi/boecker/prosa/159/Den-dansande-praesten

IrjaSs
12.03.10, 21:34
Hei Antti,

laitoin viestin 'yksityispuolelle'.

terveisin
Irja