PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Toiminnanjohtajan artikkeli MMM 2009:ssä


Seppo Niinioja
25.12.09, 20:27
Huomasin vasta alettuani joululahjakirjojen tutkimisen perinteiseen tapaan Mitä Missä Milloin 2100:stä, että P.T. Kuusiluoman kirjoitus Suomalaisen sukututkimuksen uusi aikakausi, MMM 2009, s. 200 - 2005 on äänestytetty vuoden toiseksi kiinnostavimmaksi artikkeliksi. Hyvä se onkin. Onnittelut kirjoittajalle!

Kehitys kehittyy, mutta vähän haikeana luin asiasta, jonka itsekin olen viime vuosina havainnut: "Jo tähän mennessä tapahtunut muutos on merkittävällä tavalla vähentänyt esimerkiksi Kansallisarkiston ja maakunta-arkistojen kävijämääriä, mutta kestää vielä pitkään ennen kuin arkistot kokonaan tyhjenevät sukututkijoista." Kävijämäärien väheneminen on, kaiketi kustannusten säästämisen varjolla johtanut Kansallisarkiston aukioloaikojen supistamiseen kahdella tunnilla illasta ja lauantaiaukiolo on kokonaan jäänyt pois. Kuten täällä on ollut puhetta, arki-iltojen aukiolo klo 20:een asti ja lauantain entinen 9 - 15 oli monelle työelämässä mukana olevalle hyvin tarpeellista. Mukaan lukien itseni, vaikka olenkin eläkkeellä, mutta asun tunnin matkan päässä sekä KA:sta että HMA:sta. Arkistoissa tehdään tietysti muutakin tutkimusta kuin sukututkimusta ja näillä tutkijoilla ei ehkä ole kiinteitä työaikoja tai varsinaista leipätyötä ollenkaan.

Toisten sukututkijoiden tapaaminen ja uusiinkin tutustuminen on sellaista ylellisyyttä, joka on käymässä vähiin. Onneksi on sentään pitkälle edistyneitä alkuperäisten aktinippujen tutkiskelijoita ja niitä, joiden tarvitsemat filmit eivät vielä ole netissä. Sparraus ja chattaus ovat paljon hauskempia nokakkain, trust me.

Seppo Niinioja