PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Tuomiokirjat


Matti A. Nieminen
18.09.07, 10:45
Hei

Martti Santavuoren Merikarvian historiassa mainitaan muutamassa kohdassa tiedon lähteeksi ”VA mm 10 Euran konseptisarja 31.5.-1.6.1665”. En ole löytänyt Santavuoren mainitsemia käräjäjuttuja Ala-Satakunnan renovoiduista tuomiokirjoista enkä Bielke-kokoelmasta. Samalla päivämäärällä on pidetty Huittisten laamanninkäräjät, mutta sielläkään ei ole mainittuja juttuja. Tunteeko joku tuomiokirjojen tutkija tällaisen ”Euran konseptisarjan”? Kansallisarkisto ja Turun maakunta-arkisto eivät tunne.

Terveisin
Matti Nieminen

kkylakos
18.09.07, 14:47
Hei,

Tunnistettiinko mm10 Kansallisarkistossa ao. vuoden tuomiokirjaksi? Päivämäärän, erityisesti vuoden, kohdalle voi helposti tulla näppäilyvirhe (nimimerkillä eilen omasta käsikirjoituksesta löytänyt...)

Oliko tuohon aikaan kahta kappaletta oikeuspöytäkirjoista?

Jos jutuissa on jotain erikoisempaa asiaa tai siinä esiintyy joku sukunimellinen ja säätyhenkilö, juttuja voi yrittää jäljittää tuomiokirjakortistosta (Tuokko), joka kattaa ao ajan ja paikkakunnan.

Sami Lehtonen
18.09.07, 20:46
Eiköhän myös Euran tuomiokunnasta ole ollut niinkuin kaikista muistakin tuomiokunnista sekä konseptit (paikan päällä kirjoitetut), että renovoidut tuomiokirjat, jotka lähetettiin hovioikeuteen tarkistettavaksi. Renovoituihin eli puhtaaksikirjoitettuihin tuomiokirjoihin jutut tulivat jonkin verran lyhennettynä, esimerkiksi liitteitä ei kopioitu renovoituun kirjaan.

Arkistolaitokselta löytyi seuraavaa: "Järjestämisperiaate: Euran tuomiokunnan arkistoon on TMA:ssa sijoitettu Ala-Satakunnan tuomiokunnan, Vehmaan tuomiokunnan ja Vehmaan ja Ala-Satakunnan tuomiokunnan arkistoon kuuluvat asiakirjat. Todellisuudessa Euran tuomiokunnan arkisto alkaa vasta vuodesta 1885."

On siis luultavaa, että tieto on peräisin ja viittaa Ala-Satakunnan tuomiokirjojen konsepteihin, joita TMA säilyttää. Renovoidut kirjat löytyy KA:sta. Konseptisarja lienee arkistolaitoksellekin tuntematon termi.

Matti A. Nieminen
19.09.07, 15:01
Hei

Kiitos vastaajille.
Santavuori teki tutkimustaan 1950-luvun lopulla ja luki todennäköisesti alkuperäisiä Ulvilan käräjien tuomiokirjoja. Osaa näistä kirjoista ei liene koskaan mikrofilmattu, sillä esim. KA:n filmillä ES 1924 nide mm 10, johon Santavuori viittaa, päättyy vuoteen 1659 ja seuraava nide mm 11 alkaa vuodesta 1674. Puuttuvia vuosia olen löytänyt Bielke-kokoelmasta, mutta sieltäkin puuttuvat kokonaan Ulvilan varsinaiset käräjät vuosilta 1660-1666. Tämä mystinen ”Euran konseptisarja” sai minut hetkeksi toivomaan, että puuttuvia Ulvilan tuomiokirjoja olisi mikrofilmattuina jossain vieraassa yhteydessä. Alkuperäiset kirjathan ovat käyttökiellossa.

Terveisin
Matti Nieminen