PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Geni ja Safe Harbor


Seppo Niinioja
05.12.09, 22:32
Onko jollakulla kokemusta Hollywoodissa majailevasta firmasta, joka tarjoaa mahdollisuuden luoda verkkoon ilmaisia (epäilyttävää) sukupuita? Sivustolla väitetään, että "Geni was founded by former executives and early employees of PayPal, eGroups, eBay, and Tribe, and is backed by venture capital firms Founders Fund and Charles River Ventures." Näistä näyttää jostakin syystä tulleen suuria sukututkimuksen ystäviä.

Forumilta en ole löytänyt kuin yhden Genin käyttäjän, joka on kysellyt Kaarle Kailalta skandimerkkien muuntumisesta.

Vaimoni ja minun ajankohtainen ongelma koskee sitä, että eräs hänen sukulaisensa on mennyt laittamaan meistä henkilötietoja Geniin meiltä kysymättä. Toivottavasti ne saa vielä pois. Meillä ja lähisuvulla on turvallisuussyistä, mm. turvakieltojen takia aihetta pitää henkilötietomme ja sukulaisuussuhteemme kaikin voimin poissa netistä, vaikka Geni lupaakin, että "Geni is private. Only the people in your family tree can log in to your tree and your profile. Geni will not share your personal information with third parties." Luottaa tähän ken haluaa. Miljoonia luottokorttinumeroitakin on varastettu verkosta. Geni lienee näitä suuressa huudossa olevia yhteisöpalveluja ja pyrkii lähinnä kalastamaan tietoja. Minulla on ollut useita vuosia suht. kallis Ancestry.com:in tilaus, josta on paljon hyötyä siirtolaisia selvittäessä, ja saatan ehkä laittaa sinne esivanhempia, mutta en eläviä. Ancestrystä voi löytää muiden lähettämiä yllättäviä tietoja, kuten esim. että Jakob Tuderus kuoli 4.10.17146 Oulussa, Bayfieldissä, Wisconsinin osavaltiossa Yhdysvalloissa, hah! kuten jossakin jo mainitsin.

Missään nimessä emme, vaimo varsinkaan laita elävien henkilöiden, omia tai muiden tietoja Internetiin, sähköpostiosoitetta ja puhelinnumeroa lukuunottamatta. Meillä on väestötietojärjestelmässä sukututkimuskielto ja osoitteena käytämme postilokeroa. En rupea tässä kertomaan tai kinastelemaan siitä, miksi nämä ovat tarpeen, koska sekin saattaisi heikentää turvallisuutta. Ajatelkoon kukin mitä haluaa. Turvakieltoa ei myönnetä turhaan. Minut löytää esim. Seuran sukututkijaluettelosta, jos on kysyttävää. Sukupuut voi koota täällä kotimaassakin valitsemallaan ohjelmalla.

Tuo Safe Harbor -järjestelmä kaipaisi myös asiantuntijoilta tarkennusta. Siinähän on käsittääkseni firmoja, jotka ovat sitoutuneet noudattamaan asianmukaista tietoturvaa toiminnassaan. Tällaista Geni Inc:iä en sertifioitujen tms. yritysten listasta löytänyt. Ei kai sentään ole niin, että jos kerron kirjeellä (etanapostissa) pikkuserkulle USA:ssa, että olemme saaneet uuden lapsenlapsen, niin tämä kirje pitäisi lähettää johonkin Safe Harboriin (minne?), josta se toimitetaan perille?:confused::D:

Vakavalla asialla
Seppo Niinioja