PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Karkun Pakkala


karisalm
14.07.09, 20:04
Hei

Karkun käräjien 24-25.10.1631 mukaan Karkun Pakkalan Michel Anderssonilla oli sisarenmiehet Gabriel Bärendsson, Anders Jakobsson häradsfågde, Lars Mattsson i Sarkoila, Clas Thomasson i Kutala, Sigfrid Mattsson i Hynnilax.
Tulkitsin heidät siten että Gabriel Bärendsson lienee samanniminen lainlukija Satakunnassa, Anders Jakobsson häradsfågde taas Äimä Aejmelaeus suvun esi-isiä, Lars Mattsson i Sarkoila olisi Suoniemen Sarkolan Keson isäntä, Clas Thomasson i Kutala Karkun Kutalan Tarkan isäntä ja Sigfrid Mattsson i Hynnilax Mouhijärven Hyynilän Toijasen isäntä.
En em henkilöistä löytänyt mainintoja Pakkalaan liittyen ja Satakunta on muutenkin oudompaa seutua joten saisiko kommentteja tulkinnastani.

Jarmo
18.07.09, 21:51
Hei

Löysin seuraavan tiedon Tarkka Kutala 2/3

Thomas

p. Carl Thomasson omistanut tilan 1635-65

en tiedä kuinka merkitsevä tieto on.

haapiot
20.07.09, 21:28
HEI Tuo Anders Jacobsson Äimä tunnetaan paremmin kamariviskaalina ja hänen suvustaan on tehty tutkimuksia. Hänet on mainittu olleen kaksi kertaa naimisissa, mutta hänen 1. psonsa lienee jäänyt tuntemattomaksi. Eli voi olla, että tämänkin pson alkuperä on nyt selvinnyt.
timo haapio

Benedictus
20.07.09, 23:38
Hienoa! Tälläiset löydöt osoittavat kuinka paljon tietokoneista on hyötyä sukututkimuksessa. Aiemmin tämäkin oikeustapauksen tieto olisi ehkä jäänyt löytäjänsä arkistoon, nyt me kaikki saimme sen luettavaksemme.
Tämä on mielestäni melko merkittävä löytö, koska Karkun Packalenius/Packalen sukua ei liene kukaan systemaattisesti tutkinut.
Suku on kuitenkin yksi merkittävimmistä suvuista 1600-luvun Satakunnassa.Suvun jälkeläisiä lienee melkein jokaisessa tärkeässä Länsi-Suomen suvussa.
Se, että Pakkalan tyttäriä olisi Lainlukijain ja Kamariviskaalin vaimoina ei liene mahdotonta, heidän veljensähän olivat pappeja. Olisi mukava tietää kuka heidän äitinsä oli? Tuskin talonpoikaista juurta. Mikä koskee varmaankin myös Michel anderssonin ja Per Michellssoninkin vaimoja.
Kesolla Lars Mattsonilla on ollut SAY:n mukaan kaksi vaimoa.Heistä Lena Mattsdr voisi olla Pakkala. Isännimi Matts häiritsee, olisiko niin, että hän olikin Anderssin täti, myöskään Tarkalta ja Toijaisista ei näy sopivan nimistä, vaimot kuitenkin vaihtuivat tuohon aikaan nopeasti, joten oikeusjutun tietoja voidaan varmaankin pitää luotettavina.
Olisikohan mahdollista saada kyseisestä oikeusjutusta tarkempaa tietoa tänne foorumille. Käännös olisi hieno asia.

Yksi lisätieto, Antti Äimän 2. vaimo oli Margareta Hansdr. Kettermanius-sukua Kokemäen Kiettareelta(Kaisa Kyläkoski), jonka sisar Brita Hansdr. oli Kihlakunnan vouti Sigfrid Jacobsonin vaimo.Heidän tyttärensä Margareta Sigfridsdr ja puolisonsa Luutnantti Håkan Månsson omistivat Kokemäen Paistilan Köönikän ratsutilan ja lisäksi Karkussa Hiedan ratsutilan 1669-1681, minkä Håkan oli perinyt isältään Måns Månssonilta.
Måns Månsson isännöi myös Karkun Kiuralan Viikarin ratsutilaa 1646-1664 naituaan kihlakunnanvouti Nils Erikssonin lesken Anna Hansdr:n. Nilssin 1. vaimo taas oli Rainion ratsutilan leski Beata.
Eli Äimälästä löytyy suora lenkki Karkuun.
Löytyisiköhän keltään tietoa, kuka tai mistä tämä ,mahdollisesti kapteeni Måns mahtoi olla? Samaten Håkanin äidistä tiedot uupuvat?

karisalm
21.07.09, 06:12
Hei

Ao käräjäpöytäkirja oli hätäisesti luettu, kyseessä siis oli Karkun Pakkalan Michel Anderssonin ja sisarustensa välinen asia mutta mainitsemani henkilöt eivät olleet sisarenmiehiä. Otsikkokin on siten väärin. Itseäni asiassa kiinnostaa Sarkolan Keson Lars Mattsson ja lähinnä onko tiedossa poikansa Willam Larssonin jälkeläisiä.