PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Näin 114 vuotta sitten


Juha
15.04.09, 21:48
Näin reilut sata vuotta sitten myytiin Saimaa -lehdessä kaakaota. Huomaattekos mitään "omituista"?

Jukka Blomqvist
15.04.09, 22:14
'Eihän tuossa mitään omituista - hyvää kamaa', sanoi hippi.

Sariainen
16.04.09, 08:38
Näin reilut sata vuotta sitten myytiin Saimaa -lehdessä kaakaota. Huomaattekos mitään "omituista"?

Niin tarkoititko Cannabista ? :eek:
Terv. SARIAINEN :confused:

Juha
16.04.09, 08:41
Sitäpä hyvinkin!

Eli jos isomummonne jutut joskus kuulostivat hieman lennokkailta, oli hän varmaan juonut nuorena Punaisen Ristin Cacaota ;)



Juha

Ritva Puomilahti
16.04.09, 08:54
Entäs sitten tämä. Olenkohan minäkin saanut tuota yskänlääkettä lapsena?

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Heroiini+oli+pula-ajan+Suomen+suosittu+superl%C3%A4%C3%A4ke/1135244950759

Ritva

Antti Järvenpää
16.04.09, 09:28
On aika mielenkiintoista, että huumaavat aineet eivät ole ainoastaan tämän ajan ongelma. En oikeastaan tiedä edes niiden historiaa, mutta vanhoissa romaaneissakin aihe vilahtaa aina silloin tällöin. Wikipediasta sitten löytyy hieman lisätietoa, mitä olen sitä joskus vilkuillut.

Itseäni on pohdituttanut se, että sekä hamppu (cannabis), että unikko ovat Suomessakin aika vanhoja kasveja. Hamppuahan viljeltiin melkoisesti köysien tekoa varten, mutta mahdettiinko sitä käyttää myös rohtona tai suoraan huumaavana aineena. Unikko taasen on kasvi, jota tapaa hyvin usein vanhojen asumusten pihoilla. En tiedä onko kyseessä sama lajike kuin ooppium unikko ja asia on jäänyt selvittämättä itseltäni.

Vanhat apteekkarithan teki rohtonsa pitkälti itse. Mitähän kaikkea ne mahtoivat rohtoihinsa käyttää. Jotakin viitteitä antaa Eliaksen apteekki, mutta mahtaako asiasta olla mitään tutkittua tietoa.

Tuosta Pulmo-yskänlääkkeestä tuli mieleen, että tämän talven sitkeiden flunssien takia kävin apteekin yskänlääkehyllyllä. Montaa purtiloa ei siinä ollut ja juttelin asiasta farmaseutin kanssa, joka totesi, että melkein kaikki yskänlääkkeetkin ovat menneet reseptilääkkeiksi. Yskänlääkkeistä muistan lapsuudesta sen verran, että ainakin meillä kotona keitettiin yskänlääkettä kotona. Reseptiä ei tullut koskaan kysyttyä, mutta ainekset käsittääkseni hankittiin apteekista.

Julle
16.04.09, 09:58
< Vanhat apteekkarithan teki rohtonsa pitkälti itse. Mitähän kaikkea ne mahtoivat rohtoihinsa käyttää. >

Elintarvikkeista puhumattakaan! Minäpä syön kiltisti Edam-juustoa, jotta saan pienen annoksen rikkiä. Aina omenan valkoiset siemenet, jotta saan pikkariikkisen annoksen morfiinia. Hota-pulveria käytti isäni aikanaan päänsärkyyn. Tuoreet nokkosetkin ovat hyviä salaatissa, jotta saa, mitähän se taas olikaan, muisti pettää?

Kuten luontaistuotehoidoissa pieni määrä on hyväksi, mutta liian suuri määrä jopa kuolemaksi!

Silleen

jyrkienator
16.04.09, 09:58
Yle Areenalta on kuultavista Suomen huumausaineiden käytön historiasta pieni juttu. Ohjelma on kuultavissa 6.5 saakka.
Ko. aiheen käsittely alkaa ohjelman 33. min kohdalta.

http://www.yle.fi/java/areena/dispatcher/2092628.asx?bitrate=1

admin
16.04.09, 12:09
HBl:ssä oli juttu 16.4 asiasta ja kirjoittaa:

Opium, morfin, kokain och heroin fanns i Finland redan på 1800-talet i Finland, men under första världskriget demokratiserades bruket. Vid fronten användes morfin som medicin, vilket lade grunden till den första generationen av morfinister.
...
Problematiken har alltid förändrats i takt med att man fått mera kunskap om preparaten, säger Mikko Ylikangas. De 250 miljoner herointabletter som gjorde Finland till världens största heroinnation under andra världskriget kan knappast sättas i direkt relation till de amerikanska soldaternas heroinmissbruk i Vietnam eller amfetaminåtgången bland soldaterna i Irak. Under kriget var herointabletterna en effektiv luftrörsmedicin, på samma sätt som metamfetaminet i undermedlet Pervitin gjorde att patrullerna orkade med omänskliga uppdrag. Det var kanske inte bara sisun som räddade Finland under de avgörande månaderna.
...
1949 var FN oroat över att Finland förbrukade lika mycket heroin på ett år som andra länder på 25 år.
...250 miljoonaa tablettia?? Kuulostaa uskomattomalta.

Alla olevan ilmoituksen mukaan on hyvä lääke "mot ... kopparslagare...", eli krapulaa vastaan...

Hasse


http://www.hbl.fi/bild/2009/4/8/j_b36168.png
(ilmoitus vanhasta lehdestä...ei varmaan ole myynnissä enää samassa paikassa...)

H.Niemi
16.04.09, 13:41
Antille ja muille

Hamppu on eriytynyt käyttötarkoituksen mukaan niin paljon, että on esitetty, että kuitu-, öljy- ja ”huumehamppu” pitäisi eriyttää omiksi lajeikseen. Köysimateriaalina käytetty kuituhamppu kasvattaa pitkän varren, öljyhampun siemenet ovat suuret ja öljypitoiset ja päihdehamppu on lyhyt ja sen kannabinoidipitoisuus on suuri. Kuitu- ja öljyhampussa kannabinoideja on erittäin vähän. Koska kuituhamppua on viljelty Suomessa jo ilmeisesti tuhansia vuosia köydentekoa varten, voisi olettaa, että se on myös aiemmin ollut käyttökelvoton huumeena. Nykyisin EU tukee kuituhampun viljelyä.

Olen antanut kertoa itselleni, että vain harvat unikkolajikkeet varsinaisen oopiumunikon lisäksi sisältävät opiumalkaloideja. Huumeviljelyn lisäksi unikkoa viljellään koristeeksi ja öljyntuotantoon. Huumekäyttöön sopivien kasvien viljelyä valvotaan kansainvälisesti. Työskennellessäni kasvinjalostuslaitoksella 1970-luvun lopussa, tulivat viranomaiset tarkistamaan koeviljeyssä ollutta öljyunikkoa U:S.A:n lähetystön vihjeen perusteella. Unikko oli erottunut ilma/satelliittikuvista ja aiheuttanut ”huumeviljelyhälyytyksen”.

Antti Järvenpää
16.04.09, 14:48
Antille ja muille

Hamppu on eriytynyt käyttötarkoituksen mukaan niin paljon, että on esitetty, että kuitu-, öljy- ja ”huumehamppu” pitäisi eriyttää omiksi lajeikseen. .......

Kiitoksia asiantuntevasta vastauksesta. Asia on pohdituttanut usein, mutta nyt taisin saada mielenrauhan.

Tuosta yskänlääkkeestä vielä sen verran, että olisikohan jollakin vielä reseptiä sellaisen tekoon. Koitin katsella netistä hakusanalla mixtura pectoralis, mutta vastaan tuli niin kummia kieliä, että jätin silleen. Muistan kuitenkin, että kotitekoiseen mixtuuraan tuli mm. salmiakkijauhetta ja sitä keitettiin pitkään ja hartaasti.

Juha
16.04.09, 15:29
Vaikka Antti ei varmaan ihan kohderyhmää enää ole vuosikausiin ollut, niin tässä yskänlievitystä - siis liitteessä

Salmiakkijauhosta tehdään yskänlääkettä yhdistämällä siihen inkiväärisipulia ja vähän tärpättiä - kokeilut 100% omalla vastuulla, en suosittele

Nurmeksen kaupungin sivuilta löytyy myös kotitekoinen resepti; Kotitekoiseen tervaan sekoitettiin sokeria. Seosta keitettiin ja lisättiin vettä keittämisen aikana.

Juha