PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Geeniperimäselvitys osana "suku"tutkimusta?Onko kukaan pohtinut tai hankkinut?


Neko
12.02.09, 22:21
Tiedän, että geeniperimäselvityksen antamat tiedot eivät enää varsinaisesti ole sukututkimusta, mutta eräänlaista esivanhempien kartoitusta kylläkin.

Silmiini osui Helsingin sanomien sivuilta uutinen, jossa suomalainen mies oli tilannut Yhdysvalloista geeniperimäselvityksen ja sai ilmeisesti tietää olevansa yhteisen esiäidin kautta sukua ns. jäämies Ötzille.

Alla kyseinen uutinen:
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/J%C3%A4%C3%A4muumio+%C3%96tzill%C3%A4+on+sukulaisi a+Suomessa/1135243486994

Onko kukaan täällä koskaan harkinnut tilaavansa moista selvitysta tai kenties tilannut? Olisi kiinnostavaa kuulla kokemuksia tai mielipiteitä asiasta. Olen jo siitä asti, kun ensi kertaa luin menetelmästä Tieteen kuvalehdestä harmitellut, että selvitys on niin kallis. (En juuri nyt muista mitä maksaa. Ovat hinnat voineet muuttuakin) Olen myös suunnitellut, että mikäli tutkimus halpenee joskus, niin tilaan, vaikka pitäisi odotella viisikymppiseksi asti. :)

Olisi hauska tietää mistä omat geenit ovat kulkeutuneet.

(PS:Toivottavasti viestini ei mitenkään sodi foorumin sääntöjä vastaan..vaikka onkin aiheen vierestä. Siksi laitoinkin "asian vierestä"-lokeroon.)

Sami Lehtonen
12.02.09, 22:36
Terve!

DNA:sta sukututkimuksessa oli taannoin pitkä keskustelu:
http://suku.genealogia.fi/showthread.php?t=547&highlight=k%E4ytt%F6 (http://suku.genealogia.fi/showthread.php?t=547&highlight=k%E4ytt%F6&page=13)

Kyllä se ihan sukututkimukseen kuuluu. Moni on noita teettänyt ja tulee teettämään.

Testit alkavat olla kyllä sen verran halpoja, ettei ne luultavasti tuosta enää halpene. Korkeintaan tarkentuvat.

Pekka Hellemaa
13.02.09, 09:15
SMGF (http://www.smgf.org/) tekee testin ilmaiseksi ja heidän testipaketissaan on suomenkieliset ohjeet! Voit kuitenkin varautua odottamaan tulosta pitkään - parikin vuotta. Joissain tapauksissa analyysin tulos tulee ensin puutteellisena tietokantaan tarkentuakseen sitten joskus...

No, ilmaispalvelulta ei tietenkään voi vaatia nopeutta.

Family Tree DNA (http://www.familytreedna.com/) tekee vastaavia testejä rahasta. Heidän tarjontaansa - ja suomalaisten testituloksiin - voi tutustua Suomi DNA-projektin nettisivuilla (http://fidna.info/pmw/). Näiden sivujen kautta testipaketin voi tilata tarjoushintaan. Hinnat vaihtelevat 99 ja 613 dollarin välillä.

t. Pekka Hellemaa

TapioJ
22.02.09, 14:16
Hei !
Geenitutkimus varmentaa suomalaisten samankaltasuuden muihin eurooppalaisiin. Äitilinjoja kuvaava mitokondriaalinen mtDNA on hyvinkin länsieurooppalaista tyyppiä, isälinjoissa on enemmän itäeuroopplalaisia piirteitä esimerkiksi Ukrainan alueelta.
Jääkausi ja viikinkien vaikutus näkyy perimässämme. Yksilötasolla yhteydet menevät niin pitkälle taaksepäin että tulkinta on vaikeaa.
Omakin äitilinja on K haplotyyppiä, mutta valitettavasti jäämies Öz:lle testattiin viime syksynä oma mtDNA K1ö, jolloin mahdollinen geneettinen sukulaisuus siirtyi huomattavasti vanhempaa perua olevaksi.
Wikipedian ajantasalla oleva artikkeli löytyy: http://en.wikipedia.org/wiki/Haplogroup_K_(mtDNA)