PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Lautamies 1800-luvun puolivälissä - Espoossa


_eOw_
16.01.09, 20:47
Nimipari Aapo - Hindrika ja Abraham - Helena liittyvät, ensimmäinen Seitsemään veljekseen ja toinen Nurmijärven rosvoihin ja siis sukuuni.
Mistähän saisin/hakisin (helposti ;-) tietoa siitä, oliko sockensmed Abrahan Hjort mahdollisesti lautamies - ei tosin Nurmijärvellä vaan ihan lähistöllä, tosin pitäjänrajan takana Espoossa.
Voisi meinaan Aapokin olla oikea "henkilö" siinä kuin lautamies Mäkeläkin. Mäkelä oli hänkin ihan oikea lautamies sekä Nurmijärvellä että "Veljeksissä"
Asian vierestä vai ehkä asiasta?
:confused:

Juha
16.01.09, 21:53
Jos mies lautamieheksi nimitettiin, niin ihan varmasti kirkkoherra sen rippikirjaankin merkitsi.

Ja tietysti käräjien pöytäkirjoihin merkittiin ketkä olivat lautamiehinä


Niitä siis kelaisin läpi itse


Juha

_eOw_
17.01.09, 11:38
Jep!
"Papiston" merkintää en ole huomannut... Ajattelin jonkun joskus jossakin lautamiehiä listanneen - muutoin tutkailleen ja olisin päässyt "helpolla". Ihan assosiaatiostahan tässä on kysymys:

A Kiven uskon veljeksiensä esikuvana käyttäneen "tarinoita soveltaen" metsäsissejä ja Nurmijärven rosvoja. Seitsemän veljeksen sarjaahan ei kai ole sentään löytynyt, mutta ainakin lautamies Mäkelä, johon Kivi viittaa useampaankin kertaan, oli ihan oikea lautamies rosvojen ajalta. Aapo-Abraham ja Hindrika-Helena nimiparit ovat tietysti sattumaa, mutta jos Abraham olisi "vanhemmiten" ollut muutakin kuin sockensmed (joka sekin oli tuona aikana "ansaittava" arvonimi), niin sattumia olisi lisääkin ;-). Tuollaisia sattumia kivitutkijoiden kiusaksi etsiskelen(kin)..

Tosin Abraham poistui Kiven ollessa alle kymmenvuotias, mutta mahdollisuus pikkupojan ja sepän lohtaaminen on enemmän kuin mahdollinen http://suku.genealogia.fi/images/icons/icon13.gif
Abraham ei kaiketi ollut, Kiven isosedän lailla rosvoporukassa mukana , mutta koskapa hänen serkkupoikansa oli toinen "päärosvo" eli itse Riikin Heikki) ja vaimon velimies oli porukan ykkösmiehiä (Ahlqvist), niin ihan ulkopuolisena en eri-isääni pitäisi. Abrahamin poika sittemmiten nai rosvojoukon pelimannin tyttären, joten rosvogeenit senkun kasaantuivathttp://suku.genealogia.fi/images/icons/icon10.gif