PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Jakobus Matthiae Ichtydius -alkuperä


Sami Lehtonen
02.12.08, 17:22
EE5:228 http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivu...=2344&pnum=235 (http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=2344&pnum=235)

Tuossa Lautsian edelleinen omistaja Henric Thomasson myy toiselle vaimolleen Beata Abrahamsdotterille huomenlahjaksi antamansa Lautsian vouti Matts Bertillsonille josta käytetään sanaa wände. Beatan 1. pso fordom befallningsman i Hattula härad Joahim Ericsson. SAYstä selviää että Henric Thomassonin 1. pso oli Kirstin Larsdotter.

Blomstedt: Muutama lisätieto, voisi tarkoittaa Genos 1959 artikkelia "Pälkäneen Colliniuksista ja vähän muistakin muutama lisätieto"

Lainasin Eskon viestin tähän uuteen ketjuun, koska aihe irtosi alkuperäisestä Andreas Kristofori Herkepaeuksen puolisosta aika lailla. Pohjustuksena totean, että Jacobus Matthiae Ichtydiuksen isäksi on uumoiltu vouti Matts Bertilinpoika (Matti Pertunpoika) lähinnä Hauhon Lautsian omistuksen kautta. Matts Bertilinpoika osti tämän tilan mainitussa käräjäjutussa ja ainakin keskiajan osalta melko pitkällekin vietyjä päätelmiä sukulaisuussuhteista on tehty maaomistusten siirtymisten perusteella. Pidänkin melko selvästi osoitettuna sitä, että Matts Bertilinpoika ja Jacobus Matthiae ovat isä ja poika.

SAY:sta selviää kiistatta:
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=169096
että Mattsin puoliso on Margareta Riggertintytär, jonka ainakin jonkin vielä löytymättömän lähteen mukaan on tulkittu olleen Herkepaeus -sukua. Riggert on Herkepaeuksille tuntematon etunimi, mutta Margareta saattaisi olla Andreas Kristofori Herkepaeuksen puolison, Karin Tuomaantytär Blomin ensimmäisestä liitosta Riggert von Munsterin kanssa.

Minkälaisen mahdollisen sukupiirin sitten muodostavat Hattulan Kihlakunnanvouti Joakim Erikinpoika (puolisot Sara Perintytär, Beata Abrahamintytär) tämän veli maanmittari Johan Erikinpoika Hauholta ja Henrik Tuomaanpoika (1. puoliso Kirstin Larsintytär), joka oli Beata Abrahamintyttären toinen aviomies. Henrik mainitaan SAY:ssa Hauhon Lautsiassa jo 1630-luvun alussa tittelillä commissarius.

Joakim Erikinpoika ja Sara Perintytär löytyvät Hauhon Portaan Rekolasta:
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=169122

Lienee selvää, että Joakim Erikinpoika ja Matts Bertilinpoika ovat aikalaisina ja vouteina Hämeen seudulla olleet joka tapauksessa muutenkin tuttuja keskenään.

Ichtydius nimenä ei valitettavasti tarjoa mitään lisätietoa. Ichthys (kreikkaa) kun tarkoitti sitä kuuluisaa kalaa, jota alkukirkon kristityt pitivät tunnuksenaan - ei vähiten sen akronyymisen luonteen takia.

karisalm
02.12.08, 18:07
Hei

Seuraava linkki on valaisevin Jacobus Matthia Ichtydiukseen liittyvä.
http://www.digiarkisto.org/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=2366&pnum=354

Lisäksi Hauhon ja Tuuloksen käräjät 25.-27.2.1671: Pastor i Ackas hr Jacobus Matthia, närmaste bördeman fordom befallningsman Matts Bertilssons hemman i Lautsia.

Sami Lehtonen
03.12.08, 21:34
Paikallistin Blomstedtin Genoksen (1959 nro 3 sivut 76-77) Tiedonantoja palstalla otsikolla: "Pälkäneen Colliniuksista ja vähän muistakin muutama lisätieto". Aihe käsittelee mm. Jabobus Matthiae Ichtydiusta ja hänen suhdettaan Matts Bertilssoniin.

Ratkaisu löytyy VA BB15:322 (ei digiarkistossa), jossa todetaan Ichtydiuksen ja Matts Bertilssonin puolisoiden olleen sisaruksia keskenään! Tämähän pitää paikkaansa, sillä molemmat Margareta Riggertsdotter ja Ingeborg Herkepaea ovat Karin Thomasdotter Blomin tyttäriä - eri isistä tosin. Siksi Lautsia periytyy Jacobus Matthiae Ichtydiuksen jälkeen Collineille - ei Ichtydiuksille. Paulus Collinus oli Ingeborg Herkepaean ensimmäinen puoliso.

Näin ollen Matts Bertilsson ei siis selvästikään ole Jacobus Matthiae Ichtydiuksen isä, jonka nyt vihdoin ja viimein korjaan ja tietokantaani merkitsen - lähes viisikymmentä vuotta sen jälkeen, kun Blomstedt tämän tiedon on löytänyt.

Koska ainoa yhdistävä tekijä Ichtydiusten ja Herkepaeusten välillä täytyy siis olla (muuten eivät olisi olleet sisarpuolia lainkaan) olla Karin Thomasdotter Blom - on siis Andreas Kristofori Herkepaeuksen lapsista noin 1637-1708 elänyt Ingeborg väistämättä Karin Thomasdotter Blomin tytär. Näin ollen Karin Thomasdotter Blom on syntynyt aikaisintaan n. 1595.

Mitään ongelmaa ei siis ole myöskään siinä, että Jacobus Matthiae Ichtydius avioitui Ingeborg Herkepaean kanssa, sillä Ingeborgin sisarpuoli Margareta Riggertsdotter ei siis myöskään ollut hänen äitinsä.

Kiitos ja kumarrus tähän ja Herkepaeuksen puolisoa käsitelleeseen keskusteluun osallistuneille. Pienoinen umpikuja on nyt siis saatu auki.

Sami Lehtonen
04.12.08, 20:27
Olin niin tyytyväinen ristiriidan ratkeamiseen kirjoittaessani edellistä viestiä, etten lainkaan tullut ajatelleeksi, että Jacobus Matthiaen alkuperän osalta päädyimme takaisin lähtöpisteeseen. Eli emme tiedä hänestä mitään.

Nähdäkseni osa ongelmaa on se, että ainakaan minulle ei ole selvinnyt se, missä opinahjossa ja milloin Jacobus Matthiae olisi opiskellut. Niistä tiedoista voisi selvitä hänen kotipaikkansa. Kuitenkin hänen ensimmäinen avioliittonsa oli Klöfverblad-suvusta, joten ihan talonpoikaista taustaa en olisi miehelle sovittamassa. Hänen sisarensa avioitui vouti Per Jönssonin pojan kanssa, joka myöhemmin aateloitiin nimellä Pistolhjelm. Voudin poika ja upseeri ei varmaankaan olisi ihan mistä tahansa säädystä puolisoa ottanut.

Jacobus Matthiaen ei myöskään tarvinnut nimellään korostaa alkuperäänsä. Hän valitsi pappisnimekseen alkukirkon kreikankielisen kalan. Hänellä luulisi olleen siis sellaisen statuksen, että hän oli tunnettu jo muutenkin. Tuskin ihan kuka tahansa olisi voinut edes näin geneeristä nimeä ottaa käyttöön. Ichtydiuksen tyttäret naivat erinäisiin säätysukuihin, Eichmaneihin, Reutereihin ja myös Sääksmäen Kyään.

Olen hukannut tietokannastani tiedon siitä, mihin perustuu arvelu siitä, että Pistolhjelmien kantaisä olisi ollut Jacobus Matthiaen lanko. Viitteeksi olin laittanut erään sukupostilistan viestin, mutta nehän ei tunnetusti enää ole verkossa saatavilla - vieläkään!

karisalm
04.12.08, 20:47
Hei

Aikaisemmin laittamassani linkistä löytyy sivulta 26: omyndiga syskons förmyndare majoren välbörne Petter Pistolhielm.
Edunvalvojaksi usein määrättiin vainajan lähin sukulainen, tässä siis sisarenpoika ?

Sami Lehtonen
05.12.08, 14:53
Hei

Aikaisemmin laittamassani linkistä löytyy sivulta 26: omyndiga syskons förmyndare majoren välbörne Petter Pistolhielm.
Edunvalvojaksi usein määrättiin vainajan lähin sukulainen, tässä siis sisarenpoika ?

Ramsay tuntee Erik Pistolhielmin puolison nimellä Beata ja toteaa tämän käyttäneen miehensä aatelisnimeä, mikä ei ollut tavallista tuohon aikaan.

karisalm
05.12.08, 17:04
Hei

Ja "Svenska adelns ättartavlor" Cd kertoo seuraavaa:

Gift med Beata Ichtydia, begraven 1674-03-22 i Akkas kyrka.

Sami Lehtonen
05.12.08, 17:28
Hei

Ja "Svenska adelns ättartavlor" Cd kertoo seuraavaa:

Gift med Beata Ichtydia, begraven 1674-03-22 i Akkas kyrka.

Ramsayta katsellessani huomasin, että vouti Per Jönssonin nimeltä tuntematon tytär avoitui Halikon Kruununvouti Krister Mattson Melartopaeuksen kanssa. Vielä samaa parvea ollut Sääksmäen lainlukija Kristoffer Perinpoika ei tiettävästi ollut aviossa. Olisiko syytä katsoa Melartopaeusten suuntaan Ichtydiusten juuria etsiessä?

karisalm
06.12.08, 09:38
Hei

Christoffer Persson ei kuulu samaan sisarussarjaan kuten Ramsayssa virheellisesti mainitaan. Sekä Blomstedt että Suvanto pitävät tietoa virheellisenä, tästä on viestiketju vuoden 2007 alkupuolelta.

Sami Lehtonen
06.12.08, 10:14
Hei

Christoffer Persson ei kuulu samaan sisarussarjaan kuten Ramsayssa virheellisesti mainitaan. Sekä Blomstedt että Suvanto pitävät tietoa virheellisenä, tästä on viestiketju vuoden 2007 alkupuolelta.

Siihenkään ei harmillisesti pääse käsiksi. No, joka tapauksessa Beata Ichtydian lanko oli Krister Mattson Melartopaeus.