PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : virhe Hiskissä - Vehkalahti


M.Sjostrom
17.11.08, 23:15
tällä hetjellä Hiski väittää:
*28.12.1769 Kannusjärvi Erich Michelsson P: Anna Marg: Chrs:d:r Husula
(Vehkalahden srk, vihityt)
http://hiski.genealogia.fi/hiski/1dddxc

Työn alla olevan sukuselvityksen myötä päädyin kyseiseen pariskuntaan,

Tällainen aviopari ei kuitenkaan täsmää. Joku Anna Margareeta saa lapsia ihan toisen miehen kanssa, ja joku Erkki Mikonpoika saa lapsikatraan ihan toisen naisen synnyttämänä... epäilin ensin kiintoisaa pitkäaikaista aviorikosta, mutta sitten vajosin niin alas että tein jotakin mitä ei yleensä tehdä: kurkistin alkuperäislähdettä. Kansallisarkiston filmirulla (jos siis se on kuvattu ihan oikeasta kirkonkirjasta, eikä ole fiktiota...) antaa Hiskissä olevien kahden rivin arvoisten tietojen sijasta seuraavat 4 riviä:


vihkiminen nro 33 28.pvä (jouluk 1769):
Kannusjärvi Erich Michelsson
pig Maria Andreasdr Kannusjärvi

vihkiminen nro 34 28.pvä (jouluk 1769):
Willnäs Mårten Mattsson

pig Anna Marg: Chrs:d:r Husula



Ja kas kummaa, näin ovatkin sitten lapsilaumat syntyneet ihan aviossa, kumpikin katras...


Näiden taustoista seuraavaa:
Erkki Mikonpoika, Näkki, Kannusjärven Näkin mahtitilalta, on mieslinjalta Turkioiden (ks Arto Peltosen kirja...) hienoa sukua. Erkistä tuli eräs Näkkilän tilan talollisista. Suurnäkeistä on tulossa julkaisuun kohtapuolin sukukirja, lisätietoja saa suurnäkkien sukuseuralta...
Erkki sai kasan lapsia naapurista, Kannusjärven Haapasen tilalta olleen Marja Antintyttären kanssa, siis ei aviorikosta vaimoa pettäen, vaan olikin vihitty oikeasti lastensa äidin kanssa.

Anna Margareeta Mikkola on äitinsä, Beata Eerikintytär Piljertan, kautta vehkalahtelaista knaappisukua. Beata peri pojattomalta isältään osan allodiaalista knaappimaata, Mikkolan tilan. Kotivävyksi Beata otti Risto Erkinpojan, Luumäen pitäjästä, ja tästä mieslinjainen Mikkolan suku Husulassa polveutuu (Anna Margareetan parista veljestä).
Anna Margareeta, joskus myls Greta, Reetta, saa kasan lapsia Martti Muurin kanssa Vilniemen kyläss', mutta nämä onnistuvat kuolemaan pieninä tai nuorina, paitsi tytär Beata Martintytär, joka jatkaa sukua, hän naimisissa Summassa. Jotkut 'kaukaiset pikkuserkkuni' polveutuvat heistä.
http://genealogics.org/descend.php?personID=I00537647&tree=LEO

Jouni Malinen
22.11.08, 22:13
tällä hetjellä Hiski väittää:
*28.12.1769 Kannusjärvi Erich Michelsson P: Anna Marg: Chrs:d:r Husula
(Vehkalahden srk, vihityt)

...

Kansallisarkiston filmirulla (jos siis se on kuvattu ihan oikeasta kirkonkirjasta, eikä ole fiktiota...) antaa Hiskissä olevien kahden rivin arvoisten tietojen sijasta seuraavat 4 riviä:

vihkiminen nro 33 28.pvä (jouluk 1769):
Kannusjärvi Erich Michelsson
pig Maria Andreasdr Kannusjärvi

vihkiminen nro 34 28.pvä (jouluk 1769):
Willnäs Mårten Mattsson

pig Anna Marg: Chrs:d:r Husula


Kiitos ilmoituksesta. Korjasin tämän nyt hakutietokantaan ja siirrän korjatun version esille seuraavan päivityksen yhteydessä.

Tämäntyyppinen virhe on kohtalaisen yleinen HisKi-tallennuksessa. Tapahtumia tallennettaessa on kohtalaisen helppo eksyä seuraavalle riville puolessa välissä ja lopputuloksena on siis väärin yhdistettyjä aviopareja (tai vanhempia kastettujen luetteloissa).