PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Etnisyyslaskurit: eskimoa, intiaania, saamelaista?


Jaska
04.02.19, 17:30
Toistuvasti törmää ihmettelyihin, kun ihmiset saavat pieniä prosentteja eskimo- tai intiaaniperimää testausfirmojen "etnisyyslaskureissa." Tässä selvennystä siihen.

Tämänhetkisen tiedon perusteella (Lamnidis et al. 2018; yleistajuinen tiivistys: http://www.elisanet.fi/alkupera/Levanluhtalaiset.pdf ) saamelaisperimä meissä suomalaisissa erottuu nimenomaan siperialaisen tekijän perusteella. Joskus pronssikauden alussa, lähes 4000 vuotta sitten, siperialainen muuttoaalto saapui Kuolan niemimaalle, missä BOO:n (Bolshoy Oleniy Ostrov = Suuri Peurasaari) vainajien perimästä noin puolet on sitä siperialaista tekijää vuoden 1500 eKr. tienoilla.

Etelä-Pohjanmaan Levänluhdan keskirautakautisisssa (300-800 jKr.) vainajissa ja nykysaamelaisissa siperialaista perimää on noin 25 %, ja nykysuomalaisissa n. 5-10 % (eniten idässä ja pohjoisessa). Tästä voisi laskea, että suomalaisten perimästä noin kolmannes periytyisi maamme aiemmalta saamelaisväestöltä.

Ihan eri tason asia sitten on tiettyjen firmojen etnisyyslaskurit: niissä tarkoituksena on tunnistaa suomalaisuus lähinnä muiden kuin suomalaisten (meitä on asiakkaista niin pieni osa) perimästä. Paikoin itäsuomalaiset saavat sitten 100 % suomalaisuutta, kun osuus lounaassa voi olla esim. 70 %. Tuo suomalaisuus sisältää myös ns. itäsuomalaisen ajautumakomponentin, ja se on sellaista perimää, jota ei miltään verratulta naapuriväestöltä löydy (kun taas länsisuomalaisilta löytyy ns. skandinaaviperimää). [HUOM! Siis löytyy kyllä naapureiltakin, mutta se tulkitaan nuoreksi suomalaisperimäksi heissä.]

Tuo itäsuomalaisten 100 % suomalaisuus sisältää tietenkin myös sen saamelaisilta perityn siperialaisen osuuden, koska sitä ei noissa etnisyyslaskureissa voida tunnistaa saamelaiseksi, koska saamelaisia ei ole mukana verrokkiväestöissä.

Noissa etnisyyslaskureissa pitää siis muistaa, että ne voivat kertoa vain sellaisista väestöistä, jotka ovat mukana vertailussa. Saamelaiset harvoin ovat mukana, joten siksi esim. FTDNA:n ja MyHeritagen etnisyyslaskurit eivät voi löytää meistä saamelaista perimää. Sen sijaan ne löytävät hajaprosentteja eskimo- tai intiaaniperimää. Todellisuudessa se kuitenkin erittäin todennäköisesti on oikeasti sitä saamelaista perimää eikä oikeaa eskimo- tai intiaaniperimää - parempaa tulkintaa nuo rajoittuneet etnisyyslaskurit eivät vain osaa tehdä.

Koska oikea intiaani- tai eskimoperimä on hyvin erilaista kuin saamelaisilta peritty siperialaisuus (vaikka myös intiaanit ja eskimot tulevat alkuaan Siperiasta), sitä tunnistetaan paljon pienempiä pätkiä ja vähemmän kokonaisuutenakin. Vaikka siis saisit 1 % eskimo- tai intiaaniperimää, se oikeasti tarkoittaa suomalaisilla jotakuinkin 6-10 % (länsi)siperialaista perimää.

GedMatchissa on useita parempia admix-laskureita, joista osassa on mukana myös saamelaisia. Oman datan voi ladata sinne ja ajaa sitten eri laskureissa, jotka antavat lähempänä totuutta olevan tuloksen kuin FTDNA:n ja MyHeritagen karkeat etnisyyslaskurit.
https://www.gedmatch.com/login1.php

yilmazku
05.02.19, 16:40
Miten tulisi tulkita MyHeritagen dna-testissä esiintullut keski-aasialainen perimä?

Miisamaija
07.02.19, 12:01
Toisaalla jaettu Gedmatch admixture opas https://genealogical-musings.blogspot.com/2017/04/finally-gedmatch-admixture-guide.html?m=1&fbclid=IwAR0ry4vr8pRNvQnFmpGQrQ48VO6JVSNt7DWk9tL5C CBb3BQe9Cy8qagWmOg

yilmazku
07.02.19, 14:20
Tuon idea ilmeisesti, että antaa kohdistetumman analyysin esim. keski-aasialaisesta perimästä. Kuulostaa käyttökelpoiselta. Olen toistaiseksi tehnyt vain MyHeritagen serkkutestin, voiko myös sen tuloksen ladata Gedmachiin? Vaiko vain mitokondriotestin (näin naisihmisenä)?

Juha
07.02.19, 17:05
Voit ladata serkkutestin raakadatan Gedmatchiin.

Myheritage kautta et voi tehdä mtDNA testiä



Juha

yilmazku
08.02.19, 10:44
Gedmatch muuttunut 4. helmikuuta Genesikseksi:

"2/4/2019 We are no longer supporting the original GEDmatch. All kits and better tools are available on Genesis. Genesis also allows for matches with many testing companies that were not compatible with the original GEDmatch. Do not delete your registration from the original GEDmatch as it will delete all your information.

The Genesis site can be accessed through a link at the bottom of the right column on this page, or directly by logging in at https://genesis.gedmatch.com"

Onko Genesis ok? Lähinnä mietin tietosuoja-asioita, heidän sivuillaan kerrotaan että dna-dataa voidaan käyttää erilaisiin tarkoituksiin. Mutta niin varmaan asia myös alkuperäisen Gedmatchin kanssa.

Pirkko V
08.02.19, 13:56
Muistaakseni tuonne tuonne Genesis / GEDmatch.com:iin voi rekisteröityä vaikka nimikirjaimin; sähköposti tulee kyllä olla todellinen.

Tietosuojaselosteesta: FBI tms oli luonut epäillyn rikollisen dna:sta valeprofiilin ja tämän serkkuosumia selvittelemällä päätynyt syylliseen. Samoin oli tehty tunnistamattomille ihmisjäännöksille. Eikä firma voi taata, jos joku osumistasi kopioi sieltä sukupuustasi (jos olet vienyt sen sinne) henkilöitä ja julkaisee niitä sitten netin sukupuuohjelmissa. - Family Tree Dna on päivittänyt tietosuojaselostettaan samasta syystä ja lähettänyt asiasta postia asiakkailleen. Lehdistössä on tästä vedetty virheellisiä tulkintoja ("tietokanta avattu FBI:lle" tms.), USA:n poliisi näkee siis osumat, ihan kuin muutkin asiakkaat.

Voit ladata kopion My Heritagen serkkutestin raakadatasta Family Tree DNA:n sivulle https://www.familytreedna.com/autosomal-transfer , niin saat sen serkkuosumat ja näiden mahd. sukupuut. Kirjaudu sitten FTDNA:n sivulle saamallasi KIT-tunnuksella, liity Finland DNA - projektiin ja tilaa sitä kautta äitilinjastasi mtDNAFull Sequence -testi, niin saat ne samalle KIT-tunnukselle. Koska FTDNA:lla ei ole hallussaan "omaa" näytettäsi eikä suostumuslappuasi, he lähettävät sitten sinulle uudet näyteputkilot.

yilmazku
08.02.19, 18:30
Huh huh,

olen lukenut ja lukenut Gedmatchin sivuja ja olen jo aivan sekaisin. Osaisiko joku vinkata, mikä projekti kannattaa valita, jos autosomaalidatassa suomal, itä-eur (ml. baltti), keski-aasial, iberial, italial? Olisiko se MDLP vai Eurogenes ja mikä alamuoto?

Jaska
11.02.19, 17:17
Miten tulisi tulkita MyHeritagen dna-testissä esiintullut keski-aasialainen perimä?
Vaikea sanoa, se on niin kaukana. Ehkä sekin hakee jotain saamelaisenkaltaista.

Jaska
11.02.19, 17:20
Huh huh,

olen lukenut ja lukenut Gedmatchin sivuja ja olen jo aivan sekaisin. Osaisiko joku vinkata, mikä projekti kannattaa valita, jos autosomaalidatassa suomal, itä-eur (ml. baltti), keski-aasial, iberial, italial? Olisiko se MDLP vai Eurogenes ja mikä alamuoto?
Tulokset vaihtelevat... Muinainen Suomi -foorumilla on genetiikkaosiossa etsiskelty uskottavia JA havainnollisia laskureita. Suomalaisten sisäiset erot yleensä hahmottuvat suhteessa naapuriväestöihin, mutta se, mitä osuuksia ja paljonko saamme, riippuu täysin laskurin verrokkiväestöistä. https://muinainensuomi.foorumi.eu/

Äskettäin perustin Facebookiin samannimisen ryhmän, jossa näitä myös puidaan.
https://www.facebook.com/groups/250156019238007/

Halo
18.06.19, 18:46
Tämä menee nyt ilmeisesti saamelaisten ulkopuolelle, mutta pysyy heidän läheisissä sukulaisissaan itäsuomalaisissa. Olen nimittäin huomannut kuinka MyHeritage aika usein antaa karjalaista, ja luultavasti juuri itäkarjalaista sukujuurta omaaville "kreikkalaisia ja eteläitalialaisia" geenejä. Itselläni kyseisiä geenejä on vain hieman päälle 2 %, mutta parhaimmillaan prosenttiluku voi joillakin olla peräti noin 16 %.

Mistähän tässäkin mahtaa olla kysymys? Luultavasti liittyy johonkin yksittäiseen tai yksittäisiin sukuihin, mutta tuskin oikeasti on kyseessä kreikkalaisesta perimästä, sillä FTDNA:n mukaan olen 100 % suomalainen. Toisaalta Eurogenes K13 -testi antaa minulle aika selkeästi enemmän itäisen Välimeren geenejä kuin pohjoiseurooppalaisille keskimäärin.

Pirkko V
19.06.19, 12:17
Olen ihmetellyt samaa. Sain Gedmatchin Eurogenes K13:ssa siivun välimerellistä perimää (siperialaisen lisäksi); 3/4 itäsuomalaiset juuret.
My Heritagen DNA-käyttäjien tietojen perusteella etnisyys kreikkalainen ja eteläitalialainen on yleinen seuraavissa maissa:
https://www.myheritage.fi/ethnicities/greek/ethnicity-worldwide-distribution Suomi on listan häntäpäässä, keskiarvo 1%

Mietin tässä, että jos tuo joittenkin saama keskiaasialais% olisi perua N-miesten matkalta Pohjois-Kiinasta Kazakstanin tms kautta Uralille?

Halo
19.06.19, 12:47
Kreikkalaisten tai "kreikkalaisten" geenien esiintyminen suomalaisilla ja erityisesti karjalaisilla voi liittyä R1a-isälinjoihin. Kuulun ryhmään R-YP418, jonka ääripäinä on suomalaisia ja bulgarialaisia, ja Suomeen nämä isälinjat ovat tulleet etenkin Karjalan kautta.

Oma hentoinen oksani R-YP418-puussa haarautuu oksasta, josta tunnetaan bulgarialainen venäläisen lisäksi. Kyse voi olla siis ortodoksisesta kirkosta ja Bysantista. Ja kuten näkyy Pirkko V:n linkistä: huomattavan suurella osalla bulgarialaisista (62.3 %) on kreikkalaisia ja eteläitalialaisia geenejä.

Jossain (itä)karjalaisessa kylässä on siis ehkä ollut sukuja, joiden perimässä on ollut jonkun bysanttilaisen papin tms. geenejä. Kyseiset geenit ovat säilyneet, kun kyläläiset ovat olleet enemmän tai vähemmän sukulaisia keskenään.

yilmazku
19.06.19, 13:19
Hei,

Myheritagessa en löytänyt sellaista etnisyyttä kuin etelä-italialainen, pelkkä italialainen vain...

Halo
19.06.19, 13:32
Se oli MyHeritagella aiemmin pelkästään "kreikkalainen", mutta on muutettu hiljattain muotoon "kreikkalainen ja etelä-italialainen" (pitäisi kirjoittaa yhteen ilman väliviivaa). Sisiliassa ja "saappaan" eteläkärjessä on ollut antiikin aikoina vahva kreikkalaisasutus.

Jaska
26.08.19, 04:40
Tämä menee nyt ilmeisesti saamelaisten ulkopuolelle, mutta pysyy heidän läheisissä sukulaisissaan itäsuomalaisissa. Olen nimittäin huomannut kuinka MyHeritage aika usein antaa karjalaista, ja luultavasti juuri itäkarjalaista sukujuurta omaaville "kreikkalaisia ja eteläitalialaisia" geenejä. Itselläni kyseisiä geenejä on vain hieman päälle 2 %, mutta parhaimmillaan prosenttiluku voi joillakin olla peräti noin 16 %.

Mistähän tässäkin mahtaa olla kysymys? Luultavasti liittyy johonkin yksittäiseen tai yksittäisiin sukuihin, mutta tuskin oikeasti on kyseessä kreikkalaisesta perimästä, sillä FTDNA:n mukaan olen 100 % suomalainen. Toisaalta Eurogenes K13 -testi antaa minulle aika selkeästi enemmän itäisen Välimeren geenejä kuin pohjoiseurooppalaisille keskimäärin.
Kaikki laskurit antavat erilaisia tuloksia, joten niitä ei voi oikein mitenkään verrata. Vertailun voi tehdä ainoastaan kunkin laskurin omista tuloksista, katsoen millaisia tuloksia ihmiset eri puolilta Suomea saavat siinä. Toki sitten jos katsoo 50 laskuria läpi, niin huomaa, millaisia tekijöitä me saamme useimmissa ja millaisia harvemmissa.

Testifirmojen ilmaisissa laskureissa (FamilyTreeDNA, MyHeritage jne.) on vähemmän ja laajempialaisia verrokkiväestöjä, joten tuloksetkin ovat epätarkempia. Toisaalta tarkkuuskaan ei aina auta, koska "tunnistamaton" DNA-jakso pakkotulkitaan aina joksikin. Siksi tarkka laskuri voi antaa esim. 0,2 % melanesialaista ja 0,1 % itäafrikkalaista, mutta todellisuudessa nämä ovat vain tunnistamatonta sälää. Tarkka tulos ei siis ole sama kuin oikea tulos.

"Kreikkalainen" tekijä voi viitata johonkin todelliseen kaakkoiseurooppalaisuuteen, tai sitten ei. Mitä suurempi osuus on ja mitä useammalta saman alueen ihmiseltä samaa tekijää löytyy, niin sitä todellisempi se erilainen perimäjakso on (eikä vain algoritmien hutitulkinta). Silti "kreikkalainen" ei välttämättä tarkoita kreikkalaista, mutta ehkä ilmansuunta Suomesta katsoen on silti suunnilleen oikea: etelä.

cotine
04.09.19, 09:52
Mulla on MyHeritagessa 97,5% suomalaista ja 2,5% eskimo/inuiittia.
Gedmatchissa MDLP K16 Modern antaa saman luvun "Arctic" (2,41) ja lisäksi Siperiaa reilut 6 ja pieni osuus amerikanintiaania:

Admix Results (sorted):

#PopulationPercent 1 NorthEastEuropean 35.75 2 Steppe 22.02 3 Neolithic 18.81 4 Caucasian 13.28 5 Siberian 6.03 6 Arctic 2.41 7 Amerindian 1.70

Saamelaisuus tulee esiin neljää populaatiota verratessa:


Using 4 populations approximation:
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ ++++
1 Finn_EastFinland + Latvian_Dobele_Dobele + Norwegian_Norwegia + Saami_WGA_Lapland * 1.864472
2 Finn_EastFinland + Icelandic_Iceland + Latvian_Dobele_Dobele + Saami_WGA_Lapland * 1.866884
3 Finn_EastFinland + Latvian_Dobele_Dobele + Orcadian_Orkney_Islands + Saami_WGA_Lapland * 1.886754
4 Finn_Kuusamo + Icelandic_Iceland + Latvian_Dobele_Dobele + Saami_WGA_Lapland * 1.899921
5 Finn_Kuusamo + Latvian_Dobele_Dobele + Norwegian_Norwegia + Saami_WGA_Lapland * 1.916121
6 Finn_Kuusamo + Latvian_Cesis_Cesis + Orcadian_Orkney_Islands + Saami_WGA_Lapland * 1.950778
7 Finn_Kuusamo + Icelandic_Iceland + Latvian_Cesis_Cesis + Saami_WGA_Lapland * 1.952185
8 Finn_Kuusamo + Latvian_Dobele_Dobele + Orcadian_Orkney_Islands + Saami_WGA_Lapland * 1.967791
9 Finn_EastFinland + Latvian_Dobele_Dobele + Saami_WGA_Lapland + Scottish_Argyll_bute * 1.976316
10 Finn_Kuusamo + Latvian_Dobele_Dobele + Saami_WGA_Lapland + Scottish_Argyll_bute * 1.997319
11 Finn_Kuusamo + Latvian_Cesis_Cesis + Norwegian_Norwegia + Saami_WGA_Lapland * 2.006406
12 Estonian_Estonia + Finn_EastFinland + Icelandic_Iceland + Saami_WGA_Lapland * 2.054913
13 Icelandic_Iceland + Ingrians_Ingermanland + Latvian_Dobele_Dobele + Saami_WGA_Lapland * 2.062956
14 Finn_EastFinland + Finn_Kuusamo + Finn_Kuusamo + Latvian_Cesis_Cesis * 2.081699
15 Estonian_Estonia + Finn_Kuusamo + Icelandic_Iceland + Saami_WGA_Lapland * 2.083093
16 Finn_Kuusamo + Latvian_Cesis_Cesis + Saami_WGA_Lapland + Scottish_Argyll_bute * 2.085834
17 Finn_EastFinland + Latvian_Cesis_Cesis + Orcadian_Orkney_Islands + Saami_WGA_Lapland * 2.086435
18 Estonian_Estonia + Finn_EastFinland + Norwegian_Norwegia + Saami_WGA_Lapland * 2.091290
19 Ingrians_Ingermanland + Latvian_Dobele_Dobele + Saami_WGA_Lapland + Scottish_Argyll_bute * 2.092297
20 Estonian_Estonia + Finn_EastFinland + Orcadian_Orkney_Islands + Saami_WGA_Lapland * 2.097054

Halo
04.09.19, 20:47
Kuusamossa on vahvaa metsäsaamelaista perimää, kuten yleensäkin Koillismaalla ja Sompion Lapissa. Kuusamossa, vaikkapa Oulangan ympäristössä, on alkuperältään useita metsäsaamelaisia paikannimiä (esim. Kiutaköngäs ja Tiermasjärvi).

Oulun ympäristössäkin on useita metsäsaamelaisia paikannimiä, ja kyseisiä saamelaisia on ollut aivan eteläisintä Suomea myöten. Metsäsaamelaiset geenit eivät hävinneet minnekään, vaan tämä alkuperäiskansa sulautui suomalaisiin.

Jaska
08.09.19, 09:19
Kuusamossa on vahvaa metsäsaamelaista perimää, kuten yleensäkin Koillismaalla ja Sompion Lapissa. Kuusamossa, vaikkapa Oulangan ympäristössä, on alkuperältään useita metsäsaamelaisia paikannimiä (esim. Kiutaköngäs ja Tiermasjärvi).

Oulun ympäristössäkin on useita metsäsaamelaisia paikannimiä, ja kyseisiä saamelaisia on ollut aivan eteläisintä Suomea myöten. Metsäsaamelaiset geenit eivät hävinneet minnekään, vaan tämä alkuperäiskansa sulautui suomalaisiin.
Pitää paikkansa.
Siperialainen perimäosuutemme (5-10 %) on näillä näkymin saatu enimmälti sulautetuilta saamelaisilta.

yilmazku
08.09.19, 12:37
Hei,

itse olen ollut siinä käsityksessä, että saamelaisuuteen viittaa eskimo/inuiitti -prosentit perimässä. Varsinkaan MyHeritagen repertuaariin ei taida kuulua saamelais-dna, vaan kääntyy sinne eskimo-osastoon.

Keskiaasialainen ja siperialainen perimä ei minusta liity mitenkään saamelaisuuteen vaan kuten aiemmin jo mainittinkin, N-miesten reittiin.

Halo
08.09.19, 13:33
En ole alan asiantuntija, mutta saamelaiset luetaan mukaan suomalais-ugrilaisiin kansoihin. Siten myös suomalaisilla ja saamelaisilla on paljon samaa geeniperimää. Itse asiassa itäkarjalaiset (Venäjän karjalaiset) taitavat olla vieläkin läheisempää sukua saamelaisille. Ja suomalaisiin ja karjalaisiin sulautuneet metsäsaamelaiset eivät olleet sama asia kuin nykypäivän saamelaiset.

Uskoisin, että iso osa erityisesti itäsuomalaista, karjalaista, kuusamolaista yms. perimää on paljolti saamelaista perimää. Jos, ja toivottavasti niin joskus tapahtuu, mm. FTDNA ja MyHeritage ottaisivat referenssiryhmiinsä mukaan myös saamelaisen geeniaineiston, joka nykyään taitaa olla ripoteltuna monen etnisen ryhmän nimikkeen alle.

Halo
08.09.19, 13:51
Vasta isovihan jälkeen 1700-luvun alkupuolella alkoi syntyä ajatus suomalaisista yhtenä kansakunta, ja ennen sitä suomalaiset olivat jakaantuneet heimoihin. Varsinaisia suomalaisia olivat ainoastaan varsinaissuomalaiset, jotka ovat pääasiassa sekoitus itämerensuomalaisia, skandinaaveja ja baltteja.

Lounais-Suomen asukkaat poikkeavat geneettisesti itäsuomalaisista ja etenkin karjalaisista enemmän kuin britit ja saksalaiset poikkeavat toisistaan. Itä- ja Pohjois-Suomessa kun on yhä vielä paljon tuota saamelaisten kanssa yhteistä perimää, joka on kulkeutunut tänne Siperian suunnasta.

Halo
13.09.19, 08:50
Vielä näistä "kreikkalaisista" geeneistä. Taustalla täytyy olla jotain todellista itäisen Välimeren perimää, sillä joillakin serkkuosumillani kyseisen etnisyyden prosenttiluku on yli 10. Näiden ihmisten juuret menevät Itä-Suomeen (Karjala).

Minulla on teoria, että tämä liittyy varangien kauppareittiin, joka on ulottunut Kreikkaan. Kreikkalaista perimää on siten kulkeutunut Karjalaan, jossa se on säilynyt jollain alueella johtuen sukulaisavioliitoista. Molgen-foorumilla on esitetty teoria, että Y-haploni puolestaan liittyy keskiaikaisiin krivitšeihin. Ylipäätänsä koko R1a-YP417-porukan maantieteelliset ääripäät ovat Suomessa ja Bulgariassa, ja tämä voi osittain liittyä varangien kauppareitteihin, jossa on varmasti kulkeutunut myös orjia (slaves).

Wikipedia: The Krivichs (Kryvichs) (Belarusian: Крывічы, Kryvičý, IPA: [kɾɨviˈt͡ʃɨ:]; Russian: Кри́вичи, IPA: [krʲɪvʲɪˈtɕi]) was one of the tribal unions of Early East Slavs between the 6th and the 12th centuries.[1] They migrated to the mostly Finnic areas in the upper reaches of the Volga, Dniapro, Dźvina, areas south of the lower reaches of river Velikaya and parts of the Nioman basin.[2] ... Having settled around the Trade route from the Varangians to the Greeks, the Krivichs traded with the Varangians. Their chief tribal centres were Gnezdovo, Izborsk, and Polotsk.