PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kuka on iskä?


finpeter
09.01.19, 09:51
Vuonna 1810 syntyneen esi-isäni isäksi mainitaan kastettujen luettelossa nuorimies Heikki Heikinpoika. Koska huliskanttia itseään ei voi haastatella, teetin Y12 testin. Tulos on I-M253. Entä seuraavaksi? Isäehdokkaalla ei ole miespuolisa jälkeläisiä. Voiko 1700-luvulla eläneiden sukulaisten jälkeläisten DNA testeistä päätellä isyyden? Olen ollut yhteydessä suvun MH jäseniin, mutta vastauksia tai yhteydenottoja ei ole kuulunut. Tämä äpärälapsen kauhia synti ja häpiä varmaankin painaa entisen mahtisuvun nykyisiä jäseniä.
Kiitos vastauksista.

Juha
09.01.19, 11:04
Tuskin tässä mistään muusta on kyse kuin että kukaan ei osaa auttaa.

Tarkentavilla testeillä voisit saada entistä tarkempia osumia ja haarukoida mahdollisen yhteisen esivanhemman elinaikaa,

Ja kun sinulla on tiedossa tuo isän nimi, niin onhan siitäkin hieman apua. Vaikka Heikki Heikinpoikia on valtavasti, niin pystyt todennäköisesti haarukoimaan tietyn määrän ihmisiä - sitten vain valtavasti työtä, josko joku näistä löytyisi jonkun toisen suorasta isälinjasta....jne



Juha

eeva häkkinen
09.01.19, 16:00
Oletan, että teetit Y12 testin itsestäsi ja että sukulaisuutesi etsimääsi huliskanttiin on isälinjainen (?) Eliminoinnillahan tässä mennään ja yksi lohkaisu syntyy jo tästä - esi-isäsi haploryhmä ei ole Suomen yleisin, alle 30 %. Kun tiedät, ettei isäehdokkaalla ole miespuolisia jälkeläisiä, on ilmeisesti tiedossasi kuka Heikki Heikinpoika on ehdolla ja tiedät myös hänen jälkeläisensä (?) Montako sukupolvea on sinusta tuohon 1810 syntyneeseen esi-isääsi (?). Joudut hakemaan autosomaalitesteillä sellaista henkilöä, jonka DNA eroaisi tuntemiesi esivanhempien sukulinjasta, mutta jolla on tuo Y-haplo. Se saattaa olla työlästäkin, koska 5-6 sukupolven etäisyydellä on jo aika paljon sukulaistesi kanssa yhteistä DNA:ta liuennut pois, ja mahdollinen endogamia sekoittaa tuloksia - eikä tietenkään ole mitään varmuutta siitä, että joku huliskantin sukulinjasta olisi teettänyt testejä. Itse lähtisin tässä tilanteessa liikkeelle yrittämällä kartoittaa omien sukulaisteni autosomaaliprofiilit ottamalla FF-testin useammasta sukulaisestani. Datan seulonta sujuu parhaiten lataamalla tulosten raakadata Exceliin tai vastaavan ja lajittelemalla.

Uskon kyllä, että ennemmin tai myöhemmin etsimäsi esi-isä löytyy, jos sitkeästi jatkat etsintää, DNA-testatut lisääntyvät sellaista vauhtia, että alkaa olla vaikea piileksiä. Helppoa se ei välttämättä ole ja joudut kiertämään etsittyä lankaan monelta suunnalta, esim. selvittämään, kuka isäehdokas on voinut olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Lycka till!

Pirkko V
12.01.19, 23:10
Serkkutestit useammasta sukulaisesta kannattaa tosiaankin ottaa ja ryhtyä sitten tuohon vertailupuuhaan. Harmi vaan, että vuodenvaihteen alennusaika on juuri päättynyt. Yleensä DNA-päivän aikoihin (25.4.) tulee taas tarjouksia, sitten taas kesällä. Saatua serkkutestin raakadataa voi kopioida ja ladata muitten firmojen tietokantoihin; näin saat lisää tuloksia haarukoitavaksi. Oikeastaan kannattaisi hankkia Ancestyn testi, koska sen raakadatan voi ladata Family Tree DNA:ahan (ja yhdistää jo olemassaolevaan profiiliisi) ja My Heritageen. 23andme:stä en tiedä; kaikki versiot eivät käy. Näiten muitten tuloksia ei voi ladata Ancestryyn (jossa on paljon amerikansuomalaisia), sen takia tämä järjestys. Lisäksi lataus myös GEDmatch.comiin. Facebookissa on ryhmä Kadonneet sukulaiset, josta saat apua. Ira Vihreälehdolla on blogikirjoituksia aiheesta: https://www.etlehti.fi/blogit/kadonneen-suvun-metsastaja/minka-dna-testin-ostaisin

Pirkko V
14.01.19, 21:17
Vuosi sitten taisi tulla myös ystävänpäivän aikoihin (14.2.) tarjouksia. Tarkemmat isälinjatestit (upgrades esim Y111:een) voivat antaa osumia, mutta yhteinen esi-isä voi olla satojen vuosien takaa, kirkonkirjojen ulottumattomissa. Tai sitten tulee täsmäosuma...
Jos on esivanhempia samalta alueelta, niin etäserkkuudet puuroutuvat aika lailla, yhteys on montaakin kautta ja ohjelma antaa aivan liian läheisiä arvioita sukulaisuuksista (varsinkin savolaisjuuria omaaville).

Pekka Hellemaa
15.01.19, 09:03
Tilannettasi vaikeuttaa se, että isäehdokkaalla ei ole miespuolisia jälkeläisiä. Jos hänellä kuitenkin oli veljiä tai setiä, voi jollain heistä olla elossa olevia mieslinjan jälkeläisiä, joita voisi pyytää näytteen antajiksi.