PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Dna-sukututkimuksesta


joukon66
16.12.18, 08:44
Käsittääkseni dna-sukututkimuksessa selvitetään isä- ja äitilinjaa, mutta ei näiden välissä olevaa valtavaa viidakkoa. Onko siis mitään mieltä selvittää näitä ääripäitä, vaikka näiden välissä on tuhatkertainen määrä kaukosukulaisia? Jotkut ovat kehaisseet, että heille on löytynyt 10 000 kaukoserkkua, mutta ovatko ne pelkästään näistä ääripäistä löytyneitä? Vai olenko väärässä tässä asiassa?

Se mitä itse toivoisin tältä dna-sukututkimukselta, on se, että sen avulla voidaan jatkaa kirkonkirjoja ajassa taaksepäin. Tämä edellyttää tietenkin ihmisten suostumusta antaa dna-tietonsa tähän käyttötarkoitukseen, mutta silloin taitaa tulla yksityisyyssuoja esteeksi. Voi käydä nimittäin niin, että lähivanhempien perheistä löytyy epäloogisuuksia, jolloin syrjähypyt paljastuvat ja sukuselvitykset menevät osin uusiksi. Olisi kuitenkin mielenkiintoisempaa selvittää tiettyjen sukujen taustoja esim. keskiajalle kuin selvittää näitä tuhansia kaukoserkkuja ympäri maailmaa.

Pirkko V
16.12.18, 14:08
Suurin osa tilaa vain tuon serkkutestin eli Family Tree DNA:n Family Finderin (nyt tarjous 49 taalaa, euroissa vähemmän + postikulut). My Heritagella ja Ancestryllä ei muita testejä olekaan, eikä niissä ole niin paljon suomalaisia sukupuineen kuin FTDNA:ssa, josta siis saa parhaiten osumia. Serkkutestistä on eniten apua sukututkimuksen kannalta. Tuhansien osumiesi joukosta yleensä ensimmäisellä sivulla olevat ja useimmiten ne, joitten kanssa jaat pisimmän yhteisen kromosomipätkän (Longest Block), ovat eri asteisia serkkujasi. Saat näiden sp-osoitteet yhteydenottoa varten (mitäs kautta oltaisiin sukua?) ja mahdolliset sukupuut, joista on apua selvittelyssä. Muut, kaukaisemmat "serkut" voivat olla sukua satojen vuosien takaa / suku kotoisin samalta alueelta, jolloin yhteistä perimä voi tulla hyvinkin kaukaa. - Muitten testattujen kuin osumiesi, tuloksia et näe. Voit asetuksista rajata näkyvyyttä, myös sukupuusi näkyvyyttä.
Kalliita isä- tai äitilinjatestejä (haploryhmätestit) tilaavat usein sukuseurat selvittääkseen, ovatko eri puolilla asuvat samannimiset suvut sukua keskenään tai sitten me muut, kiinnostuksesta. Monta kertaa isä- tai äitilinjan osumat menevät kirkonkirjojen ulottumattomiin; yhteistä esi-isää tai -äitiä ei löydy. Jotkut kyllä ovat verotuslähteiden avulla osanneet rakentaa puunsa pitkällekin ja yhteinen esi-isä on siten löytynyt. Asutushistorian kannalta nämä testit ovat mielenkiintoisia. Nyt on tulossa paljon lisää muinais-DNA-tuloksia - eikös olisi mukava saada osuma niihin!
Länsiväylä-lehden artikkeli 15.12.2018: https://www.lansivayla.fi/artikkeli/728737-dna-testien-hinnoissa-on-satojen-eurojen-eroja-mika-testi-kannattaa-hankkia?fbclid=IwAR2f6r0_rbyVnyoQEzahH6aZ1kE-eL4MMqcWGLhvEXSr2y8-fYxsZPa6VDA Hinnat ovat joulukuun tarjoushintoja.

joukon66
17.12.18, 08:03
Kiitoksia tiedoista. Eräs tuttu on sodanaikaisen saksalaisen sotilaan tytär eikä hän tiedä isästään mitään. Mikä on arvionne, millaiset mahdollisuudet hänellä on selvittää isänsä henkilöllisyys ja sukulaiset Saksassa? Onko tuo serkkutesti lähtökohta siihen?

Antti Järvenpää
17.12.18, 08:44
Kyllähän tuossa mahdollisuuksia on, mutta tuntemattomien sukulaisten etsiminen on hienovaraista puuhaa.

Tällaisessa tapauksessa on mahdollista, että löytyisi sisarpuolia ja serkkuja, joten mahdollisuuksia toki on. Toinen seikka on se, että DNA testit voivat löytää vain niitä, jotka ovat itsensä testauttaneet. Sota-ajassa on sitten vielä se, että sotilas on voinut kaatua ilman muita jälkeläisiä samoin kuin hänen läheiset sukulaisensa.

Joissakin suvuissa saattaa monikin olla testauttanut itsensä, mutta esim. itselläni ei tietääkseni ole ensimmäistäkään serkkua, joka olisi testin tehnyt. Pikkuserkuissa jo löytyy ja etäisimmistä sukulaisista sitten enemmän. Mitä kauemmaksi sukulaisuudessa mennään, sitä epävarmemmaksi sukulaisuuden luonteen tunnistaminen menee.

joukon66
17.12.18, 09:24
Tässä tuli mieleen myös sellainenkin seikka, että kuinkahan moni saksalainen tietää esi-isänsä olleen aikanaan Suomessa sota-aikana ja alkaneen epäillä, josko hänellä olisi jälkeläisiä täällä? Mikähän mahtaa olla tämän dna-innostuksen tila Saksassa? Onkohan jokin saksalainen foorumi, josta asiaa voisi tiedustella?

Hilkka
17.12.18, 13:50
Hei

Minulle on DNA-testin tulosten jälkeen löytynyt avioton lapsi (serkku) sekä isän että äidin puolelta. Isän puoleisesta aviottomasta lapsesta oli tietoa etukäteen ja nyt sekä serkun pojan että hänen tyttärensä DNA-tulokset vahvistavat asian ja he saivat tiedon serkun pojan isänisästä.

Sen sijaan äidin puoleinen serkku tuli aivan yllättäin ja pystyimme selvittämään sukulaisuuden. Olemme sopineet, että asiasta ei kerrota lähemmille sukulaisille. Hän oli kuitenkin erittäin tyytyväinen, että hänelle selvisi, kuka hänen isänsä oli.

Tietenkin on sattumaa, että läheiset sukulaiset ovat lähettäneet DNA-näytteen ja siten isä löytyy.

Terveisin

Hilkka

Antti Järvenpää
17.12.18, 14:58
Olisiko saksalaisilla jotain omia projekteja vaikkapa FTDNA:ssa. Niissä voisi kysellä. Noin pintapuolisesti vilkaistuna suomalaiset vaikuttaisivat olevan mallioppilaita tässä DNA asiassakin.

Pirkko V
17.12.18, 15:22
Serkkutestilla voi tuttusi löytää sukulaisiaan (ja niitä voi ilmaantua myöhemminkin, vuosien päästä). Olisiko paras aloittaa Ancestryn testilla? Sillä on laajin asiakaskanta ja sitä kautta löytyy paljon Saksasta aikoinaan siirtolaisiksi lähteneiden jälkeläisiä. Saksan tilanteesta en tiedä. Ancestryn raakadataa voi sitten kopioida muitten firmojen (Family Tree Dna, My Heritage, GEDmatch.com) sivuille, muttei käsittääkseni toisinpäin. Nyt juuri on alennusaika; tuossa Länsiväylä-lehden jutussa on hinnat (linkki aik. vastauksessa). Itse sain yhteyden Kanadan pikkuserkkuihini ja isäni serkkuun GEDmatchin kautta, jonne myös serkkumme Ancestry-testi oli ladattu. Facebookissa on muistaakseni jokin ryhmä sukulaisiaan DNA:n avulla etsiville - tietääkö joku sen nimeä? https://www.familytreedna.com/groups/germany/about ja https://www.smarterhobby.com/genealogy/best-dna-test/

Miisamaija
17.12.18, 15:30
Tällainen FB-sivusto on olemassa DNA-Genealogie auf Deutsch https://www.facebook.com/groups/DNAGenealogie/ Voi kirjoittaa asiansa myös englanniksi.

AnnaKK
17.12.18, 17:17
Kiitoksia tiedoista. Eräs tuttu on sodanaikaisen saksalaisen sotilaan tytär eikä hän tiedä isästään mitään. Mikä on arvionne, millaiset mahdollisuudet hänellä on selvittää isänsä henkilöllisyys ja sukulaiset Saksassa? Onko tuo serkkutesti lähtökohta siihen?
Varoituksen sana, ettei toiveet ole liian korkealla:


Olen saksalaisen lapsenlapsi ja teetin serkkutestin paljolti siinä toivossa, että löytäisin linkin saksalaisiin - edes kaukaisiin - sukulaisiini. Tältä osin vedin täyden vesiperän - 100 lähimmän osuman joukossa ei ollut ainuttakaan saksalaista. Lähimmätkin saksalaiset osumat olivat hyvin kaukaisia ja pääosin nimet olivat suomalaisia - Saksan suomalaisia siis.


Siirrän toki tulokseni (MyHeritage) vielä FamilyTreeDNA:han, josko siellä lykästäisi paremmin, mutta epäilen. Ajattelin kyllä vielä tilata Ancestryn testinkin - ylläpidän siellä sukupuutani ja siellä matcheja on tullut puuni saksalaiseen haaraan paljon. Valitettavasti ei kuitenkaan siitä sukuhaarasta, joka on pahiten pimennossa.


Saksalaiset eivät taida olla aivan yhtä sinut menneisyyden kanssa, jotta olisivat samoissa määrin kiinnostuneita sukujuuriensa penkomisesta kuin me suomalaiset ja ehkäpä perinnöllisyyden ja etnisten taustojen tutkimisellakin on siellä hieman huono kaiku?


Toki sinun tuttusi tapauksessa mahdollisuudet osumiin ovat paljon paremmat kuin minulla, koska hän on sentään perinyt 50% geeneistään saksalaiselta isältään. Voihan nimittäin olla, että minulle vain on osunut lähinnä savokarjalaisia geenejä.

Päivi V.
18.12.18, 01:31
Sukututkimus Saksassa ei ole niin yleistä kuin Suomessa, ei mikään joka pojan tai tytön harrastus. Nykyhistoria on edelleen niin kipeä kynnys ylitettäväksi, että sitä ei ryhdytä helposti penkomaan, vaan annetaan esi-isien ja heidän tekojensa unohtua, kun ei voi olla varma, mitä vastaan tulee aivan lähihistoriassa. Ja totta on, että sukujuurien etsimisellä on edelleen kyseenalainen maine Saksassa.

Jos sukuja tutkitaan, niin mieluusti sitten todella vanhoja aikoja vuosisatojen takaa ja sieltä löytyy lähteitä oikeastaan vain aatelisista, kirkonmiehistä, kaupunkien porvareista ja merkkihenkilöistä.

Olisin utelias selvittämään lapsenlasteni saksalaisia juuria, mutta en saa apuja heidän isovanhemmmistaan taaksepäin. Ei siellä todennäköisesti ole mitään salattavaa, mutta aihe ei vain kiinnosta eikä miellytä.

Saksalainen vävyni on historian opettaja, mutta häntä ei lainkaan kiinnosta henkilöhistoria. Kuvaavaa sille on, että hänen vanhempiensa ruokasalin seinällä valokuvina olevia henkilöitä hän ei tunnistanut, kun kysyin. Siinä olivat mm. hänen omat isovanhempansa.

Dna-tutkimus lienee Saksassa vain harvojen harrastus ja sen vuoksi sieltä ei helposti tule osumia, koska testattuja on niin vähän.

Päivi V.

joukon66
18.12.18, 08:06
Kyllähän siinä varmasti on perää, että sukujuurien tutkiminen on huonossa maineessa Saksassa. Varmaan se juontaa juurensa juutalaisuuden tutkimiseen sota-aikana. On kuitenkin eri asia selvittää sisarpuolia ja heidän jälkeläisiään, kuten tässä minun tapauksessa. Mitä taas tulee noihin huonoihin osumiin, niin tilanne saattaa muuttua ajan mittaan, jos Saksassa alkaisi uudet tuulet puhaltaa uusien sukupolvien myötä.

Hyppään nyt kuitenkin aloituksessa esiin tuomaani asiaan. Onko siis niin, että etäserkut tulevat vain isä- ja äitilinjan kautta eikä näiden välissä olevasta loputtomasta viidakosta?

Miisamaija
18.12.18, 08:16
Täältä löytyy saksalaistietoja kirkonkirjoja tms. On ilmainen. https://www.familysearch.org/

Pirkko V
18.12.18, 17:11
Suomalainen Facebook-ryhmä sukulaisiaan etsiville on nimeltään Kadonneet sukulaiset. "Ryhmässä on kokeneita sukututkijoita ja DNA-sukututkimuksen osaajia". Ira Vihreälehdolla on blogi "Kadonneen suvun metsästäjä", sieltä tuttusi saa vinkkejä testaukseen.

Päivi V.
18.12.18, 18:17
Ilmainen saksalainen sukututkimusforumi osoitteessa
Ahnenforschung.net


Päivi V.

Pirkko V
18.12.18, 18:30
Vastaus kysymykseesi "Onko siis niin, että etäserkut tulevat vain isä- ja äitilinjan kautta eikä näiden välissä olevasta loputtomasta viidakosta?"
Tässä Ahti Kurrin sanoin: "Kolmas DNA-testimuoto, Family Finder -tutkimus, ei välitä isä- ja äitilinjoista, siis pelkästää Y-kromosomista tai mitokondrioista. Se etsii geenisukulaisia kaikista sukuhaaroista. Se löytää yhtä lailla mies- ja naisserkut, sekä isän että äidin suvun puolen sukuhaaroista. Family Finder -testissä tutkitaan ja verrataan kokonaisperimää."
https://www.kurrinsuku.net/4