PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Eknäs Siggböle byhistorik publicerad!


grevnäs
22.12.17, 22:25
Hej!

Nu äntligen har byhistoriken "Kurt Ahlberg, Johan Brandt, Marit Lähteenmäki: Eknäs - Siggböle från forntiden till början av 1900-talet, Sikilä Tamminiemi muinaisuudesta 1900-luvun alkuun" publicerats (9.12.).
Boken är hårdpärmad, bunden, tvåspråkig (finska och svenska) och med 376 sidor en gedigen forskning om dessa två byar i f.d. Borgå sockens nordligaste hörna. Forskargruppen gick igenom alla tillgängliga källor t.o.m. grannsocken Pernås domböcker för att få en så fullständig beskrivning av byarnas historia som möjligt.
Boken är väl illustrerad med bilder, tablåer, släktdiagram, kartor och specialrutor speciellt för utdrag ur domböcker som är på svenska och översatta till finska.

Boken innehåller som inledande del ett kapitel om forntida fynd från området (här några alldeles nya fynd), om kontakterna till omvärlden (med häpnadsväckande fynd från Tallinns stadsarkiv) och om det dagliga livet i byn. Dessutom beskrivs storskiftet, vägar och möllor vid ån samt eldsvådor

Bokens fortsätter med ett kapitel om soldatpersonerna som bott i dessa byar (ss. 62-99)
Sedan för vävnadsindustrin i Siggböle en beskrivning. Om de lokala hantverkare och ämbetsmän berättas på ss. 104-129.

Byn Eknäs får ett eget kapitel (ss. 130-151). Här korrigeras några felaktiga uppgifter i tidigare forskning. Dessutom får varje hemman och herrgården en ägarförteckning.

Från och med s. 152 börjar sedan byn Siggböles beskrivning indelat hemmansvis. Stamhemmanen är sex (6) till antalet, dock två hemman har tidigt delats och fått egna namn. Hemmanen får även en ägarförteckning.
Dessutom får alla torp inom området en undersökning på ss. 246-277. Den här delen har varit en av de svåraste att undersöka p.g.a. att de inte lätt kan placeras i terrängen, att deras namn har förändrats med tiden och de syns sällan i källorna. Mera långvariga torparfamiljer har presenterats noggrannare. Det fanns torp både i Siggböle och speciellt i Eknäs där herrgården Eknäs fanns.

Slutligen ges en invånarförteckning om alla personer vi hittat i källorna som bott i dessa två byar. Förteckningen är 95 sidor lång (ss. 278-372). Den innehåller levnadsåren och ofta giftermålet/en, men inte sidohänvisningar.

Av finansiella orsaker finns inte en källapparatur, men en källförteckning dock i slutet av boken.

Önskar härmed lyckliga lässtunder!

K-Erik
30.12.17, 16:58
Var finns den till salu eller kan man beställa den per post?
kel

grevnäs
05.01.18, 01:08
Hej!

I Borgå säljs den på Luckan (kulturhuset Grand), i Helsingfors finns den att få på bokhandeln Nide (Fredriksgatan 35) och i Åbo säljer jag den. Priset är 40 €.

K-Erik
05.01.18, 10:13
Gissade nog Luckan men tack för infon, ska köpa den där

grevnäs
09.07.21, 21:21
Korrigeringar till boken:

- s. 42 högra spalten: Anders Holmgren borde vara Anders Holmberg.
- s. 81 första översatta tingstexten: Yövilä borde vara Hyövinkylä.
- s. 135 listan Eknäs gårds ägare kan tilläggas året 1870 för Werner Forsskåhl.
- s. 155 släktförbindelserna Ahlberg: Kasper Samuelsson Grenman är förstås från Pernå Torsby Hemmings och inte Sigfrids.
- s. 163 och 165 Silvastas 2 och 3 bör växlas sinsemellan. Nr. 2 är Lillstugu och nr. 3
Nystugu eller Brofogdas.
s. 176 9de raden ovanifrån: Han bör vara hon.

Flera andra smärre skrivfel beklagas.