PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Suvun avioton lapsi ja DNA-tutkimus


merijet
23.10.17, 16:59
Onko kokemuksia suvussa olleen aviottoman lapsen tuntemattoman isän selvittämisestä? Onko mitään mahdollisuuksia ilman minkäänlaista suullista perimätietoa?

Millaiset DNA-testit olisivat olennaisia ja miten lähteä seulomaan mahdollisia sukulaisia tuntemattoman isän puolelta? :confused:

Kyseessä on isän äitini tuntemattomaksi jäänyt isä. Lapsen äidin nimi tiedetään ja lapsen syntymäaika sekä -paikka.

Antti Järvenpää
23.10.17, 18:29
Esimerkiksi FTDNA FamilyFinder eli serkkutesti näyttää sadanprosentin varmuudella isä - lapsi tai äiti lapsi suhteen, mutta tällöin testatut pitää olla juuri nämä henkilöt. Kun väliin tulee sukupolvia, astutaan todennäköisyyksien maailmaan.

Kuvaamassasi tilanteessa ei ole apua sen paremmin yDNA testista kuin mtDNA testeistä (ei ole olemassa isä- eikä äitilinjoja), joten ainoa, josta voi olla jotakin hyötyä on tuo nk. serkkutesti.

Jotta siitä voisi olla hyötyä, pitäisi löytyä samalta paikkakunnalta joukko muita testattuja, joilla olisi kohtuullisen hyvä match teidän testattuun, ilman että nämä matchit ovat mitään sukua (tunnettua) teidän testattuun.

Mitä kaukaisempi henkilö (siis vielä elossa oleva) pystytään testaamaan, sitä paremmat mahdollisuudet on tilastomatemaattisesti. Siis jos isäsi äiti on elossa, niin hänet pitäisi testata.

Kun löytyy joukko sellaisia matchejä paikkakunnalta, jotka eivät ole mitään tunnettua sukutukimuksellista sukua testaamanne henkilöön, pitäisi löytää näiden matchien mahdolliset yhteiset esi-isät, joiden kautta he kaikki voivat yhdistyä sinuun tai teidän testattuun.

Olen koittanut etsiä muutamassa tapauksessa tällaisia tuntemattomia isiä, mutta huonolla menestyksellä. Jos ja kun matchejä löytyy, pitäisi heiltä saada (tai tutkia itse) myös heidän esivanhempien kaaviot. Erityisesti pienillä paikkakunnalla ihmiset ovat useilla kymmenillä eri tavoilla sukulaisia, joka vielä hankaloittaa asiaa.

Periaatteessa, jos on mahdollista löytää riittävän monta nk. tuntematonta sukulaista ja heidän esivanhempien kaavio, niin teoriassa ainakin pitäisi löytyä leikkauskohta, johon tuo isän äitisi tuntematon isäkin pitäisi osua. Työhon vaaditaan onnea ja myös apua niiltä matcheltä jotka eivät näyttäisi olevan mitään sukua.

Jollakin toisella voisi olla jokin muu idea, mutta tässä on yksi tapa lähestyä asiaa

merijet
26.10.17, 21:29
Kiitos paljon perusteellisesta vastauksesta. Jään pohdiskelemaan asiaa.

Isäni ja minä olemme tehneet tämän ns. serkkutestin. Isän tuloksia vielä odotellaan. Olen jo omista tuloksistani löytänyt outoja yhteyksiä, joita en saa paikallistettua mihinkään tuntemaani haaraan. Niitä täytyy tutkia tarkemmin.

ilkant
27.10.17, 10:44
Antti Järvenpää vastasikin jo kattavasti. Ei siihen ole paljoa lisättävää. Sen verran voisi sanoa, että kannattaa vielä käyttää niitä perinteisiä menetelmiä. Jos on mahdollista jututtaa ja haastatella paikkakunnan ja varsinkin suvun ihmisiä, jotka saattaisivat tietää asiasta.

Muistan lukeneeni sellaisen tapauksen, että yksi dna-testejä tehnyt ihmetteli kun dna ei osoittanutkaan omaan isään vaan naapurin setään. Kun hän kyseli asiaa paikkakunnalla eläneeltä vanhukselta, vanhus vastasi: "No, kaikkihan sen tiesi!"