PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Islantilaisten mutaatiot


Antti Järvenpää
26.09.17, 07:32
Ohessa lyhyt referaatti päivän Helsingin Sanomien uutisesta


HS 25.9.2017 kertoo New Scientist lehden islantilais artikkelin mukaan, että:
- mitä vanhempi isä, sitä enemmän lapsen perimässä on mutaatiota
- mutaatiot ilmenevät miehen siittiöissä, eikä niitä ole kummallakaan vanhemmalla
- jokaisella meistä on keskimäärin 70 tällaistä SNP:tä, joissa on muutos, niitä on poistunut tai lisääntynyt
- mutaatiosta 80 % tulee isältä. Naisilla on kaikki sukusolut jo syntyessään miehet tuottavat niitä jatkuvasti lisää
- mutaatiot näyttäisivät kertyvän erityisesti 8 kromosomiin, jossa sytosiini - guaniini mutaatioita tapahtuu 50 kertaisella tahdilla muuhun perimään nähden

Mutaation syntyä on selvitetty kartoittamalla 15000 islantilaisen perimää, joissa on ketju isovanhemmat, vanhemmat ja lapset. Tutkimuksen on alunperin julkaisuut Nature -lehti.

Joku, jolla on maksumuurin yll pääsy Natureen, voisi kertoa asiasta ehkäpä laajemmin ja tarkemmin.

Tutkimustulos suomalaisia esi-isiä ajatellen tarkoittaisi kaiketi sitä, että siinä haarassa jossa on vähemmän sukupolvia yhteiseen esi-isään, pitäisi olla tilastollisesti enemmän mutaatiota kuin pidemmissä ketjussa.

Isoissa sisarusparvissa vanhempien isien lapsilla näyttäisi olevan enemmän autistisia piirteitä, mutta toisaalta näyttäisivät pärjäävän paremmin koulussa.

Tästä havainnosta tulee ainakin Suomessa mieleen se, että vanhin poika sai tavallisesti talon ja nuoremille koitettiin antaa vaikkapa koulun avulla paremmat eväät elämälle. Kuinkahan paljon islantilaisessa aineistossa voisi olla samanlaista piirrettä.