PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Voiko luottaa testeihin?


TuijaS
28.08.17, 15:30
Uskaltaako luottaa mm. My Hertage tai Family Treehen? Sellaistakin on kuulunut, että jollekin on tullut "aika kalliiksi" tämä lysti!
Millaisia kokemuksia teillä on?
Joku on kommentoinut, että näistä ei oikein eroon pääse, kun on mukaan lähtenyt! Pitääkö se paikkaansa?

Antti Järvenpää
28.08.17, 16:18
Family TreeDNA on DNA:n testaus yritys. Sieltä kun tilaa jonkun testin, niin siitä maksaa sen mitä se sillä hetkellä maksaa. Mitään lisäkuluja ei tule myöhemmin ilman uusia ostopäätöksiä. Testejä tietenkin voi ostaa lähes loputtomiin, mutta miksi ostaisi mitään enempää kuin haluaa.

My Hertage on käsittäkseni enemmän netissä toimiva sukututkimusalusta, joskin heilläkin näkyy olevan jokin DNA testaus, mistä ei kyllä saa selkeää käsitystä heidän kotisuiltaan, mistä testistä on oikein kysymys. Jos arvata yrittää, kyseessä lienee FTDNA:n serkkutestia FamilyFinderia vastaava testi.

Family TreeDNA on käsittääkseni suomalaisten eniten käyttämä DNA tutkimuslaitos ja heidän testit on aika hyvin selvitetty heidän kotisivuillaan. Lisää tietoa saa lukemalla esim. https://www.kurrinsuku.net/3

Kun testin on tehnyt, pysyy ne tiedot siellä testi firmalla. Kun tieto on olemassa eihän se mihinkään häviä - bitti taivaaseen ne jäävät. Sähköposteja tietenkin tulee osumista ja muustakin yhteydenpidosta, mutta ei se mitään tuputtamista ole. Luultavasti omista asetuksista voi lopettaa sähköpostien tulemisen.

Itse olen ostanut testejä FamilyTree DNA:lta (FTDNA) enkä ole kohdannut mitään kuvaamiasi ongelmia.

Testejä ostettaesssa kannattaa toki harkita, mitä se tarkoittaa, että oma DNA on olemassa jossakin DNA tietopankissa. Kukaanhan ei meistä tiedä, miten niitä joskus tulevaisuudessa käytetään ja minne ne päätyvät, oli sitten nykyiset lupaukset mitä hyvänsä. Jos on ikää riittävästi tuskin testistä on mitää haittaa enemmänkin iloa, että tietää jotakin enemmän itsestänsä.

eeva häkkinen
28.08.17, 20:13
Näissä esimerkeissä on juuri se ero, että tilatessasi FTDNA:lta maksat vain siitä, mitä tilaat ja lisäksi saat hyvät, ilmaiset tietokantapalvelut. Testinäytettä säilytetään 25 vuotta ja siitä voi halutessaan tilata lisätestejä tilaamatta uutta näytettä. Jollei tartte lisätestejä, ei tartte liioin maksaa mitään lisää.
MyHeritage ja vastaavat menevät ansaintalogiikka edellä ja ovat aggressivisen kaupallisia. Melkein kaikesta laskutetaan erikseen ja jatkuvasti tyrkytrtään entistä kalliimpia palvelupaketteja.
Hyviä vertailuja alalla toimivista yrityksistä löytyy netistä. Tässä yksi, joka tosin koskee vain autosomaalitestejä, ehkä siksi, että laajaa testivalikoimaa tarjoavat vain harvat yritykset. Kannattaa tutustua asiaan ja miettiä, mitkä asiat kokee itselleen tärkeiksi. Itse olen päätynyt FTDNA:han enkä ole katunut.

ilkant
28.08.17, 21:17
Teettämällä testit FTDNA:lla, saat raakadatat itsellesi. Muista et saa. Etkä pysty snippitasolla vertrtailemaan geneettisiä sukulaisiasi. Ja YFullin voi tilata vain raakadatanäytteellä (FTDNA BIG Y tai FullGenomes Elite 2.1).

Ainakin minulla kiinnostus on mennyt tuolle tasolle. Suuri unelma olisi päästä kirkonkirjoihin kiinni geenituloksilla.

Voit viedä FTDNA:n raakadatan esimerkiksi Geniin (ehkä MyHeritageenkin). Se etsii sinulle geneettisiä sukulaisia.

Pekka Hiltunen
25.09.17, 21:32
Teettämällä testit FTDNA:lla, saat raakadatat itsellesi. Muista et saa. Etkä pysty snippitasolla vertrtailemaan geneettisiä sukulaisiasi. Ja YFullin voi tilata vain raakadatanäytteellä (FTDNA BIG Y tai FullGenomes Elite 2.1).

Ainakin minulla kiinnostus on mennyt tuolle tasolle. Suuri unelma olisi päästä kirkonkirjoihin kiinni geenituloksilla.

Voit viedä FTDNA:n raakadatan esimerkiksi Geniin (ehkä MyHeritageenkin). Se etsii sinulle geneettisiä sukulaisia.
Jospa saisikin kirkonkirjoihin ym. lähteisiin perustuvan luettelon kaikista tietyn paikkakunnan "Johan Mattssoneista" tai "Matts Johanssoneista", olisi helppoa valita se vain vähän jälkiä jättänyt, oikea sotilas, renki tai päiväpalkkalainen DNA-vertailun perusteella. Odottelemme siis toiveikkaina keinoälyä, joka lukee kaikki kirkonkirjat ja tuomiolausekkeet koko kylän osalta alle sekunnissa... Ken elää, se näkee.
PH

Julle
26.09.17, 10:35
< Jospa saisikin kirkonkirjoihin ym. lähteisiin perustuvan luettelon kaikista tietyn paikkakunnan "Johan Mattssoneista" tai "Matts Johanssoneista", olisi helppoa valita se vain vähän jälkiä jättänyt, oikea sotilas, renki tai päiväpalkkalainen DNA-vertailun perusteella. Odottelemme siis toiveikkaina keinoälyä, joka lukee kaikki kirkonkirjat ja tuomiolausekkeet koko kylän osalta alle sekunnissa... Ken elää, se näkee.
>
Niin ja kuka tulkitsee tuloksesta johtopäätöksen. Ja entäs kuka tekee ja ylläpitää sitä älykästä ohjelmistoa. Vai ostaako sen lopulta Kestävä aakkonen. https://www.wolframalpha.com/

Ei älyä ilman ihmistä - ei keino-, ei teko-, ei valeälyä!

tkukkonen
27.11.17, 21:07
Keskustelua siitä, voiko näytteen luovuttaja luottaa siihen, ettei analysoituja tietoja mene vääriin tarkoituksiin tai vääriin käsiin.

https://www.nbcnews.com/news/us-news/senator-calls-more-scrutiny-home-dna-test-industry-n824031

Kate Black, 23andMe's privacy officer and corporate counsel, told NBC News on Sunday night: "We do not sell individual customer information, nor do we include any customer data in our research program without an individual's voluntary and informed consent. 23andMe customers are in control of their data — customers can choose to consent, or not to, at any time."

In a statement, a spokesman for Ancestry said, "We respect and agree with Sen. Schumer's concern for customer privacy and believe any regulation should match the commitments we make to our customers."

The statement added, "We do not sell your data to third parties or share it with researchers without your consent" and "you may request that we delete your data or account at any time."