PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Clemens Oxmanin Y-haploryhmä


Juhani Oksman
02.03.16, 18:39
Koska Leppävirralle n. 1650 muuttaneen Clemens Bartholdi Boshorus/Oxmanin alkuperästä ei ole löytynyt tietoa kirjallisista lähteistä, olen hankkinut tietoa hänen esi-isistään DNA-analyysin avulla. FTDNA:n tekemän analyysin mukaan Y-haplotyyppini on R1b ja SNP-sarjani tärkeimmät askeleet R1b>U106>Z8>S18890. Jaan mutaationi S18890 mm. englantilaisten sukujen Cruise/Crewes/Cruwys, Lyon/Lyons ja Berry jälkeläisten kanssa. Mutaation arvellaan syntyneen ajanlaskumme alun tienoilla, kun R1b-väestö oli Keski-Euroopan läpi vaellettuaan saapunut Pohjanmeren rannalle. Sukumme vaiheet tästä alkaen Clemensin Leppävirralle ilmestymiseen asti ovat vielä kätkettyinä 15 singletoniini, jotka odottavat sopivien uusien testattujen ilmaantumista.
Koska FTDNA:n sivuille pääseminen vaatii salasanan, olen ladannut Y-DNA-tietoni YFull-palveluun osoitteeseen www.yfull.com, jossa haplopuuni on nähtävissä. Mutaationi S18890 löytyy tällä hetkellä sivuston YTreen R1b-alkuiselta alasivulta mutaatiosta Z8 alkavan ketjun lopusta. Sen kohdalle on merkitty YFullin id:ni 03647. Toinen saman mutaation kohdalle merkitty henkilö kuuluu Lyon-sukuun.
Niin kuin tiedetään, Y-DNA-tulokseni pätee myös Clemens Oxmanille ja kaikille hänen katkeamattomalla mieslinjalla oleville miespuolisille jälkeläisilleen. Vain singletoniluettelot saattavat olla vähän erilaisia.

Timo W
07.07.16, 10:09
http://www.genealogia.fi/genos-old/27/27_75.htm


http://www.helsinki.fi/ylioppilasmatrikkeli/henkilo.php?id=9304

Juhani Oksman
16.01.18, 14:07
Uutta tietoa Clemens Oxmanin geneettisistä sukulaisista

FTDNA on edellisen tiedonantoni jälkeen löytänyt Clemens Oxmanille uusia geneettisiä sukulaisia. Y-kromosomin mutaation R1b-S18890 jakavat hänen kanssaan (ja siis myös meidän muiden miespuolisten Oksmanien kanssa) aikaisemmin kertomieni lisäksi mm. nykyään USAssa asuvat, mutta Euroopasta peräisin olevat suvut Hewitt, Weakland, Withers ja Thorp. Meidän geneettisiä sukulaisiamme ovat myös mm. norjalainen Gaute Olsson Gunhilggård ja ruotsalainen Anders Petter Pettersson.

Juhani Oksman
29.06.20, 09:20
Clemens Bartholdi Bosphorus/Oxmanin geneettisestä alkuperästä on saatu tarkennettua tietoa. FTDNA on näet tehnyt lähettämästäni DNA-näytteestä uuden BigY-700-analyysin, joka kattaa entistä suuremman osan Y-kromosomistani. Oheisina liitteinä 1 ja 2 on kaksi kopiota FTDNA:n uuden Y-haplopuuni (ylösalaisesta) latvasta minulle aikaisemmin määritetystä päätehaplosta R-S18890 alkaen. Ensimmäiseen niistä olen liittänyt kunkin mutaation kohdalle ne tiedossa olevat suvut, joiden päätehaplo tämä mutaatio on, toiseen taas näiden sukujen vanhimpien tunnettujen esi-isien kotimaiden suomenkielisen nimen alkukirjaimet. Uusi päätehaploni on R-FT161969. Oxmanien kanssa tämän päätehaplon jakavat englantilainen suku Evans ja jokin hollantilainen suku. Meidän nuorin yhteinen esi-isämme syntyi asiantuntija Iain McDonaldin arvion mukaan hyvin todennäköisesti vuosien 100 ja 800 jaa välillä eli noin v. 500 jaa. Sen ja Clemensin syntymävuoden (noin 1627) väliin jää siis vielä yli tuhannen vuoden aukko; sen täyttyminen vaatii useita sopivia uusia DNA-testaajia. Haplopuustani käy selväksi, että meillä Oksmaneilla on lukuisia geneettisiä sukulaisia lähinnä Länsi- ja Keski-Euroopassa, Skandinaviassa ja USA:ssa. Nimekkäin USA-laisista suvuista on päätehaplon R-A687 Cruise/Cruse/Crewes-suku, jonka nykyisistä edustajista filmitähti Tom Cruise on tietysti kuuluisin. Toisesta syystä kiinnostava on päätehaplon R-FT19225 Burrel Bevel. Hän oli nimittäin STR-analyysin kautta saamani tiedon mukaan afroamerikkalainen ja lienee perinyt Y-kromosominsa Euroopasta tulleelta, johonkin etelävaltioon asettuneelta Oksmanien etäiseltä geneettiseltä sukulaiselta, jonka plantaasilla hänen esiäitinsä on ehkä puuvillaa poiminut. BurrelBevelin eräästä jälkeläisestä, blueslaulaja ”Mississippi” Charles Bevelistä on internetissä runsaasti tietoa.


Geneettisen analyysini edistymistä voi seurata FTDNA:n alaisena toimivan R-U106-ryhmän kaikille avoimelta internetsivulta https://www.familytreedna.com/public/U106?iframe=yresults. Siellä on Classic Chart-niminen excel-taulukko, jossa läheiset geneettiset sukulaiset esiintyvät alekkain. On suositeltavaa valita taulukon yläpuolelta Markers: Y-DNA111 ja Page Size 500. Taulukon sarakkeessa 2 ovat testattujen FTDNA-käyttäjätunnukset, sarakkeessa 3 heidän antamansa vanhimmat tunnetut esi-isät, sarakkeessa 4 näiden kotimaat ja sarakkeessa 5 testattujen päätehaploryhmät. Muut sarakkeet sisältävät testattujen STR-markkereiden arvot. Taulukon tiedot ovat hyvin yhteensopivat liitteiden 1 ja 2 haplopuiden kanssa; tosin kaikkia haplon S18890 alihaploja ei ole taulukossa kirjoitettu erilleen.


Olen kopioinut meitä Oksmaneja kiinnostavan osan tämänhetkisen Classic Chartin viidestä ensimmäisestä sarakkeesta kolmanteen liitteeseen. Clemens Oxman esiintyi 25.6.2020 taulukon sivulla 3 rivillä 1477, mutta testattujen lukumäärän kasvaessa rivinumero saattaa nousta nopeastikin. Cruiset esiintyivät riveillä 1458-1461 ja Burrel Bevel rivillä 1450. Viimeksi mainitulla ilmoitetaan olevan tuntematon alkuperä (unknown origin). Sama ilmoitus on annettu taulukossa monen muunkin esi-isän kohdalla, ja tämä saattaa ainakin joidenkin kohdalla merkitä sitä, että hekin olivat Burrel Bevelin tavoin afroamerikkalaisia.


Olen ladannut Y-krosomitietoni myös YFull-palveluun, joten geneettisen tilanteeni kehittymistä voi seurata myös sen vapaasti katsottavissa olevasta YTreestä. Oxman on internetsivulla https://www.yfull.com/tree/R-S18890/, jonka nykytilanteen olen kopioinut neljänneksi liitteeksi. Sivulla esiintyvät YFull-palvelua käyttäneiden palvelussa saamat käyttäjätunnukset ja heidän esi-isiensä kotimaat (maiden lippujen ja englanninkielisten nimien alkukirjaimien avulla ilmaistuna). Minun kaksi käyttäjätunnustani, uudempi BigY-700 –analyysiin liittyvä YF74304 ja vanhempi YF03647 ovat sivulla ylimpinä. Koska YFullilla on vähemmän asiakkaita kuin FTDNA:lla, päätehaploni siellä oli 25.6.2020 vielä vanha R-S18890. Sivulla on monta FTDNA:sta tuttua sukua: sivun keskiosan lukuisat englantilaisperäiset Weaklandit, USA-lainen Lyon (YF01450), ruotsalainen Pettersson (YF08154) ja USA-lainen Thorp (YF07966). Kunkin mutaation kohdalle on merkitty sen arvioitu muodostumisvuosi. Oxmanin R-S18890:lle se on 2200 ybp (years before present) eli parisataa vuotta eaa. Weaklandit ovat päässeet lähelle nykyaikaa: heidän nuorimman yhteisen mutaationsa R-BY192389 muodostumisen ja viimeisen yhteisen esi-isänsä syntymän (TMRCA = time of most recent common ancestor) on arvioitu tapahtuneen 150 ybp eli 1800-luvun loppupuolella.

Juhani Oksman
29.06.20, 09:45
Classic Chart näyttää muuttuvan nopeasti. Tarkistaessani sen tilannetta 29.6.2020 huomasin, että Clemens esiintyi sivun 3 rivillä 1255, Cruiset riveillä 1237-1240 ja Burrel Bevel rivillä 1229.