PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Historiska tidningsbiblioteket i Finland


Svidis
06.01.16, 22:56
Hej,
Idag märkte jag att man hade tagit bort den "gamla" sökmotorn, och nu finns endast den nya Beta-versionen tillgänglig för sökning bland tidningar.

Den gamla versionen var visserligen föråldrad, men i alla fall användbar. Den nya är totalt värdelös!

Därför skrev jag ett meddelande, åt någon, då jag skickade det som respons:
====================================

Så ni lyckades då göra användningen av de historiska tidningarnas digitala-arkiv totalt oanvändbart.

Jag påpekade redan tidigare problemen med er "nya och fina" sökmotor, men redan svaret då indikerade att ni inte hade någon avsikt att förbättra saker och ting. Och nu har ni även tagit bort den gamla, användbara, sökmotorn.

Ni verkar inte ha någon vetskap om hur saker och ting skall göras så att de är ANVÄNDBARA för användare. Därför ger jag nu åt er ett gott råd: ta bort det historiska tidningsbiblioteket helt och hållet från internet!

Och ifall ni tänker fortsätta upprätthålla de historiska tidningarna på internet, så gör då ett API till databasen, så andra villiga personer kan göra mera användbara användargränssnitt (detta är ju inte svårt och tar inte ens mycket tid att göra, om er konsulter o.dyl. påstår annat så har de FEL!).

Om jag vore hel ovetande om tekniken bakom databaser och sökmotorer skulle jag inte säga något, men så är icke fallet. Skulle jag gjort ett så undermåligt system som ert nya är, skulle jag SKÄMMAS.
====================================

Ja, jag är milt sagt förbannad!

bia
07.01.16, 22:31
Hej, Jag håller fullkomligt med Svidis!!!!! Jag förstår absolut ingenting av den nya versionen och har använt den gamla sökmotorn. Om föregående är milt sagt förbannad, så kan jag säga, att om jag skulle skriva vad jag känner, så skulle porten stängas för mig till forumet. Jag är inte heller lika kunnig i datahantering som föregående. För vem är den nya fina sökmotorn gjord och månne de själva ens förstår............. undrar Bia

PekkaV
08.01.16, 01:16
Jag gillar nya versionen och videos av KK-Dimiko är mycket upplysande. Vad är så hemskt svårt med den?

Svidis
08.01.16, 08:07
Hej igen,

Som jag sade, så var den gamla versionen kanske nog föråldrad och behövde uppdateras för modernare webbläsare, speciellt då i avseende av hur man kunde se själva tidningen som en bild.

Men, att visa tidningens sidor som en bild, med olika verktyg, åt användaren är bara en sak i hela helheten, då det viktigare är att hitta det material men vill se eller läsa.

Att ändra sökmotorns användargränssnitt till endast en inmatningsrad, då materialet som man söker från är så digert, är ett katastrofalt va ur användarperspektiv.

Jag ger några exempel på hur saker försämrats:

- hur ändra på söktermer?
Gamla: editera texten
Nya: ta bort den gamla söktermen och skriv in nya

- hur söka från flera tidningar samtidigt?
Gamla: välj med "multiselect" de tidningar du vill ha med i sökningen från en lista
Nya: skriv in varje tidning enskilt som en sökterm, hoppas du kommer ihåg vad alla tidningarna heter som d vill ha med i sökningen

- hur välja bort tidningar ur sökningen?
Gamla: välja alla tidningar (ex: Ctrl+A) och välj sedan bort de du inte vill ha med i sökningen
Nya: borttagning av söktermer går INTE att använda på tidningar!

- om du vill söka genom en tidning med ett kort tidsintervall per sökning (för att minska sökresultaten):
Gamla: editera på tidsintervallet i de två skilda fälten för tid
Nya: ta bort de båda tidigare tids-söktermerna och skriv in nya (detta blir extra krångligt om man söker på kortare intervall än 1 år)

Mera exempel kunde nämnas, men dessa är kanske de mest markanta ändringarna.

Sedan en fråga:
Vem tror att exempelvis Google skulle ha blivit en känd sökmotor om saker där skulle skötas lika, man skulle inte kunna ändra sina söktermer utan att först radera dem och skriva in på nytt?

Och en fråga till:
Hur skulle ni förhålla er, som släktforskare, till en förändring i HisKi, så att alla söktermer skulle skrivas in på en rad och inte kunna editeras, utan endast raderas och skrivas in på nytt? Därtill skulle man i HisKi för varje sökning skriva in vilka böcker och vilken församling skall tas med i sökningen. Låter det som en förbättring gentemot det som är nu? Med detta vill jag inte säga att HisKis användargränssnitt skulle vara optimalt, även det borde förnyas, men då inte genom att ta bort egenskaper utan genom att möjligtvis sätta till nya egenskaper och göra användningen lättare och smidigare.

Ännu en tanke angående orsakerna till varför man ville ändra på det historiska tidningsbibliotekets sökfunktioner:
En uppdatering måste göras, det är klart. Men man ville här lika som på många andra ställen göra saker så enkla som möjligt åt dem som för första gången kommer till sökmotorn, det skulle vara möjligt att få sökresultat genom att endast skriva någonting i sökrutan, om sedan resultaten som visades är relevanta eller ej verkar inte ha varit avgörande. Sedan den andra saken man säkerligen ha vilja göra är att få saker och ting att fungera på tablett-"datorer", eller pekplattor, och detta är väl i och för sig helt ok, men man gjorde samma fel som de flesta andra: man ändrade användargränssnittet till samma förenklade eller fördummade system åt alla användare oberoende av vilken typ av plattform de använder för sitt forskningsändamål.

Det blev lite långt, men mera kunde man skriva om dessa saker.

tuulap
10.03.16, 19:28
Tack för alla feedbacken. På våra projekt vi har nu utvecklad sökningen vidare och ni kan testa det i http://tethys.lib.helsinki.fi/sanomalehti/search . Där är det möjligt att välja många titlar, och använda åren för att begränsa titlar. Sökfälten kan man editera. Också tidsintervallen är nu på två olika fälten, när man kan skriva åren, eller välja datum från kalendern. ?-icon ger mera hjälpen, tyvärr translation på svenska är inte redo ännu.

Jag önskar att om ni har ideer ni kan sända dom via Respons i digi så vi kan har dom direkt på våra listen. Tack igen! :)

med vänliga hälsningar:
Tuula Pääkkönen
Systemspecialist
Nationalbiblioteket / Digitaliserings- och konserveringstjänsten

Essimi
11.03.16, 13:22
Kiitos linkistä tähän uuteen hakukoneeseen!
Yksi parannusehdotus tuli heti mieleen: voisiko hakutuloksen jollakin tavoin järjestää tarpeen mukaan? Esimerkiksi, jos hakee vaikkapa johonkin henkilöön liittyviä tietoja, olisi tärkeä saada hakutulos aikajärjestykseen, että henkilöhistoria hahmottuisi nopeasti.
Jos tuo ominaisuus jo on käytössä, niin valistakaa, kiitos!

tuulap
11.03.16, 13:45
Hei,

On sellainen olemassa. Hakutulokset voi järjestää hakutuloslistan oikealla puolella olevasta valinnasta, esim. vanhimmat ensin, tällöin voi hakutuloksia lukea ilmestymisjärjestyksessä.

http://blogs.helsinki.fi/digiaviisi/files/2016/03/digijärjestäminen.gifhttp://suku.genealogia.fi/attachment.php?attachmentid=3807&stc=1&d=1457696561

t. Tuula.
http://blogs.helsinki.fi/digiaviisi/files/2016/03/digijärjestäminen.png

Essimi
11.03.16, 23:36
Kiitos tiedosta, tämä ratkaisee monta pulmaa!

Aldi
12.03.16, 14:16
Koska uudemmat lehdet ilmestyy tietokantaan? Koko aikana ei ole näkynyt päivityksiä sanomalehtiin.

tuulap
15.03.16, 09:59
Hei,

Uudempaa aineistoa digitoidaan kyllä mahdollisuuksien mukaan, ja se on käytettävissä vapaakappalekirjastoissa eri puolella Suomea.

Agricola-foorumin puolella oli pidempi keskustelu tästä asiasta, jossa pohdittu ongelmakenttää aiemmin, johon tutustumisesta voi olla iloa: http://agricola.utu.fi/keskustelu/viewtopic.php?f=10&t=5571#p32192

Lisäksi nyt meillä on menossa Aviisi-hanke, jossa voidaan tietyissä piloteissa Mikkelin seudulla käyttää kahta lehteä *koko* niiden historian ajalta. Siinä pohditaan eri ratkaisumalleja ja kuinka kaikki voisi toimia kaikkien osapuolten kannalta.

Laitan kyllä näitä uudempien aineistojen toiveita muistiin ja tiedoksi eteenpäin.

t. Tuula.