PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Joutsenon tilattomat 1700-luvulla


tkukkonen
23.06.08, 17:18
Joutsenoa tutkineille kysymys.

Löydän Lappeelle muuttaneita tilattomia, joille on Joutsenossa annettu esteettömyystodistus. Kun Joutsenoa sitten tutkin, tilallisia löytyy mutta ei löydy tilattomia kyliltä. Tulee mieleen epäilys, että tilattomat ovat olleet ehkä eri kirjassa, joka sitten kadonnut. Onko kellään tämmöisestä samanlaisia havaintoja tai kenties jopa konkreettista tietoa?

Tässä kaksi esimerkkiä, joissa olen joutunut umpikujaan.

1. Christer Christerinpoika, s ehkä 1736. Muuttanut Lappeelle Ruokolaan v 1755 tai ehkä edellisvuonna. On saanut todistuksen avioliittoa varten, johon Lappeella viitataan ilman kylä- tai tilatietoa. Teksti on heikkoa, mutta Giös siinä mainitaan.
Luin koko rippikirjan kirjan kyseisiltä vuosilta eikä osunut mitään lupaavaa silmiin.

2. Peter Peterinpoika. Syntynyt noin 1775. Muuttanut Lappeelle Metsäkansolaan, vuosi ei tiedossa, mutta on vihitty Lappeella 1795. Vihittäessä renki, kotoisin: Joutzenus Pariain. Parjasen sivut ovat sikasiistit, esim SSHY:n sivuilta hyvin luettavissa. Ei mitään havaintoja kuitenkaan rengeistä tms, yksi Pehr löytyi mutta ei sille mainitun nimistä poikaa. Sopivaa henkilöä ei Joutsenosta kuitenkaan löydy.

Terveisin,

Tapani Kovalaine
23.06.08, 17:51
Ja mie oisin tarjoamassa tätä vuonna 1774 syntynyttä Pehr Pehrsonia, joka muutti Joutsenosta vuonna 1795. Oisko voinut olla Parjasia?
http://www.digiarkisto.org/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/joutseno/rippikirja_1794-1800_tk1025/117.htm