PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Oulunläänin Pyhäjärven Röytiö


vinka
13.06.08, 09:04
Äidin puoleinen sukuni on sieltä lähtöisin. Myöhempiä aikoja olen saanut jonkin verran selville mutta nuo vaikeat 1600- ja 1700-luvut...olisikohan jollakin niistä tietoa.

Tarkemmin sanoen Knut Knutss. s. 1682...sisarukset, puoliso, lapset ja taakseppäin.

Matti Lund
16.06.08, 00:37
...mutta nuo vaikeat 1600- ja 1700-luvut...olisikohan jollakin niistä tietoa.

...sisarukset ...

Hei

Olen keräillyt itselleni järkyttäviä tapahtumia isonvihan ajalta ja sellaisia tapauksia saattui myös Pyhäjärvellä, joista yhdessä kävi niin onnettomasti, että Nuutti Nuutinpoika Röytiön veli Heikki Nuutinpoika Tikka (väliin myös Tikkanen) tappoi syksyllä 1716 eräänä sunnuntaina kirkonmenojen jälkeen vahingossa veitsenpistolla talonsa ovella piikansa Riitta Hyvättären, joka oli kotoisin Pielisjärven Saramaanjärvenkylästä.

Onneton tilanne oli syntynyt Heikki Nuutinpoika Tikan ja Antti Ollinpoika Väisäsen välisen riitelyn seurauksena, jossa Väisänen iski ensin Heikin tuuperruksiin ja riehui sen jälkeen humalaisena veitsen kanssa. Nuutti Nuutinpoika Röytiö iski sitten kapulalla Väisästä päähän ja sai vähäksi aikaa tämän taltutettua, jolloin muuan kirkolta palaileva ohikulkija Topias Komu Mäkiälänkylästä sai samalla irrotettua veitsen Väisäsen hyppysistä.

Sillä aikaa oli Heikki Tikka toennut sen verran Väisäsen iskusta, että oli rynnännyt tämän perään talonsa ovelle leipäveitsi kädessä, jolloin sattumalta hänen piikansa Riitta Hyvätär oli samanaikaisesti ollut tulossa pihalta ovelle, jolloin Heikki oli törmännyt tähän leipäveitsi tanassa, jolla oli vahingossa pistänyt syvälle hänen vatsaansa ja repinyt sen niin auki, että kaikki Riitan suolet olivat valuneet pitkin eteisen lattiaa.

Riitta oli kärsinyt henkitoreissaan läpi yön, mutta kuoli sitten seuraavana aamuna kärsimyksiin ja verenhukkaan.

Tämän onnettoman tapauksen oikeuskäsittelyn yhteydessä kävi siis ilmi, että Nuutinpojat Nuutti Röytiö ja Heikki Tikka Pyhäjärveltä olivat veljeksiä. Kaikenlaista muutakin ihmissuhdetta ja eräs venäläisten hävitystyö siinä Pyhäjärveltä paljastui, muttei enempää Röytiön sukusuhteista.

Lähde:
Pyhäjoki talvikäräjät 8.3.1722
KA 1722: RR.54: 288-293 (mf ES2049).

terveisin Matti Lund