PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Åke Karjalasta


ontrei
09.06.08, 19:57
Mikähän voisi olla suomalainen "oikea" nimi Liperissä 1698 kastetulle Åkelle?
Joku on aiemmin ehdottanut, että vastaava suomalainen nimi olisi Aake, mutta tuntuu vieraalta sen aikaiseksi etunimeksi noilla nurkilla.

Tapani Kovalaine
09.06.08, 21:27
Jos voidaan Håkan nimestä vääntää Hookan ja Kåposesta Koponen, niin tunnettu julkkis Oke Tuuri voisi olla Åke Lindmanin suomalainen kollega. Tämän pitkän perustelun päälle ehdotan ratkaisuksi nimeä Oke.
Sukunimenä on Pohjois-Karjalassa ollut 1700-luvun alussa Åkesson, Åkeson ja sittemmin Åke. Viimeksimainittua sukunimeä oli vuonna 1890 henkikirjoissa vain kahdella henkilöllä (Pielisjärvellä), kun Karjalaisen osakunnan ylioppilaat kesätöinään kansallisen herätyksen hengessä kävivät kaikki henkikirjat lävitse ja laativat sukunimiä koskevan tilaston. Löysivät muuten 1452 eri sukunimeä. Turusia oli eniten: 2610 henkeä. Jässipäisiä oli vielä 8, mutta vain yksi oli Handfast. Tilasto löytyy Joensuun maakunta-arkistosta. Ja tietenkin nimiarkistosta.
Vastaava tilastoaineisto kerättiin myös Savosta sikäläisen osakunnan ylioppilaiden toimesta, mutta kertynyt aineisto päätyi vahingossa Helsingin erään satamalaiturin pohjarakenteisiin, kun osakunnan komeroista siivottiin tarpeettomalta tuntuvaa arkistoa.

ontrei
11.06.08, 18:13
Kiitos kommenteistasi Tapani.
Kuinkahan vanha ja yleinen (itä-)suomalaisena etunimenä "Oke" mahtaa olla? Tunnetaanko ennen 1700 -lukua muualla suomenkielisillä alueilla.