PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Sukuunlunastusoikeus


eeva häkkinen
15.03.15, 18:56
Jo ammoisista ajoista oli laissa määräys sukulaisten etuosto-oikeudesta perintömaahan, niin että vieraalle myyty maa piti kuuluttaa kolmilla käräjillä lunastettavaksi kauppahinnasta vuoden ja päivän kuluessa. Lainkohtaa on käytetty ainakin vielä vuoden 1919 talvikäräjillä talon tyttären lunastaessa ostajalta perintöosuutensa isänsä myymästä tilasta. Netistä en löytänyt parempaa tietoa siitä, milloin laki kumottiin, kuin Wikipedian:
1900-luvulle tultaessa sukuunlunastusoikeus oli menettänyt kaikki edellytyksensä, ja se oli lakannut olemasta oikeutena.
Onko laki joskus kumottu? Vai voisiko perillinen tänä päivänä vedota lakiin?

eeva häkkinen
23.08.17, 00:07
Tällainen vuosien takainen kyselyni on jäänyt vastausta vaille, jokohan nyt löytyisi joku, joka tietää?

Antti Järvenpää
23.08.17, 07:17
Wikipedia antaisi tuollaisen tiedon https://fi.wikipedia.org/wiki/Sukuunlunastus

joka ei nyt kuitenkaan ole yksi käsitteinen vastaus. Toisaalta nykyinen maakaari ei näyttäisi sisältävän mitään sukulunastusoikeutta.

eeva häkkinen
23.08.17, 08:46
Kiitos reagoinnista, Antti! Tuolla kysymyksessäni lihavoitu teksti on juuri tuosta Wiki-inkistäsi, sen parempaa tietoa en ole itsekään löytänyt. Niinkuin kysymyksestäni käy ilmi, on lainkohtaa sovellettu ainakin vielä 1919, eli ei se nyt ihan "1900-luvulle tultaessa" ollut jäänyt unhoon. Muutenkin olisi kiintoisaa tietää, voiko lainkohta menettää voimansa käytön puutteessa vai vaaditaanko siihen "ylikirjoittaminen" eli että ko. laki laaditaan uudestaan protokollan mukaisesti.

tkukkonen
23.08.17, 09:05
Hei.

Oletko varma, että tuoreessa tapauksessa oli kyse perintötilasta eikä kruununtilasta?

Kruununtiloja siirrettiin sukupolven vaihdoksessa pääsääntöisesti perheenjäsenille. Silti asiasta kuulutettiin, jonka kautta annettiin mahdollisuus siirtää tilan hallinta sille osapuolelle, jolla oli "parempi oikeus".

Jukka H
23.08.17, 09:09
"Laki sukulunastuksen lakkauttamisesta sekä eräiden muiden perimysmaan erikoisluontoa koskevain säännösten kumoamisesta" 28.2.1930/85

eeva häkkinen
23.08.17, 10:00
Kiitos, sieltähän se tuli! Kruununluontoiset tilat muutettiin perintöluontoisiksi joskus 1900-luvun alussa, ilmeisesti joko tässä mainitun lainsäädännön yhteydessä tai ennen sitä. Viimeinen kruununtilan lunastus perintötilaksi on omissa tutkimuksissani tapahtunut joskus 1900-luvun alkuvuosina. Ja sukulunastusoikeus siirrettäessä sukutilaa "vieraalle" koski vain perintötiloja, kruununtilojen asukasoikeudet vahvisti maaherra/kuvernööri.

tkukkonen
23.08.17, 11:54
Kruununluontoiset tilat muutettiin perintöluontoisiksi joskus 1900-luvun alussa, ilmeisesti joko tässä mainitun lainsäädännön yhteydessä tai ennen sitä.
Sait tietää jo laista. Olisin muutoin kehottanut, että kävisit läpi käräjäpöytäkirjasta mikä laki oli kyseessä.

Kruununtiloja ei tuo laki koskenut. Kruununtilat siirtyivät yksi kerrallaan perintötiloiksi lunastusmenettelyn kautta. Siirtymäaika oli useita vuosia, jonka kuluessa valtion kantamaa lunastusmaksua kannettiin sopivissa erissä. Maakirjoissa on 1800-luvun lopulla selvästi näkyvillä kunkin tilan maanluonto sekä sen muutokset, milloin ja mihin hintaan lunastus on tapahtunut.

H.Arjava
23.08.17, 16:46
Isoisäni isä myi Kangasniemen Hokassa olleen tilansa pojiltaan kysymättä 1912 jouduttuaan taloudellisiin vaikeuksiin. Yksi pojista oli merillä, ja suvussa kerrotaan, että jos hän olisi saanut ajoissa tiedon, hän olisi lunastanut tilan takaisin juuri tuollaisen säännön nojalla. Sellaisesta siis vielä silloin puhuttiin.

H.Arjava

eeva häkkinen
23.08.17, 22:28
Näinhän siinä olisi voinut tapahtua, koska vielä 1919 pieksämäkeläisen talon tytär lunasti kotitilastaan kaupatun osuuden itselleen tämän lain nojalla. Ja huomasin taas kirjoittaneeni vähän sinnepäin (sloppy writing...) Tuo lauseeni "kruununluontoiset tilat muutettiin perintöluontoisiksi" koski tietenkin niitä tiloja, joita ei siihen mennessä ollut lunastettu, perinnöksiostothan olivat mahdollisia jo 1700-luvulta lähtien, ainakin osan aikaa.