PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Löppösiä Viipurista, ja muualtakin..


kevät_ja_ruu
29.05.08, 12:46
Kaikki tiedot ovat nyt tarpeen, kun tahtoisin selvittää hieman pappani Emil Johannes Löppösen vaiheita ja sukua. Hän tosiaan on Viipurissa syntynyt 23.2.1921 ja kuollut 30.3.71 jyväskylän maalaiskunnassa. Haudattu maaseurakunnan hautuumaalle, mutta maistraatin tietojen mukaan ei kuulunut kirkkoon kuollessaan, ilmeisesti eronnut jossain vaiheessa. Ja kaikkein eniten siis kiinnostaisi tietää, löytyykö häneltä sisaruksia, ja heidän jälkeläisiään. Laskeskelin, että minulla voisi olla suht paljon sukulaisia kaikenkaikkiaan, jos vain heidät löydän :) Käräjäoikeuden kansliasihteri onnistui kaivamaan virkatodistuksen ja perunkirjat, mutta saan kopiot vasta ensi viikolla kun postitse laittavat, kuulema hidasta :(

Tapani Kovalaine
01.06.08, 14:30
MISTÄ LÖYTYISI ESIPOLVIA SULKAVALAISELLE LÖPPÖSEN ABRAMILLE, S. 1733?

Löppösten sukua on ollut Karjalassa ja Savossa kauan, eikö lie jo 400 vuoden ajan. Vanhin kohdalleni osunut tieto on Säämingistä, jossa 24.5.1708 kuoli Scholastica Löppöin 80 vuoden ikäisenä, joten voisi arvioida hänen syntyneen suunnilleen vuonna 1628.

Monet Löppöset ovat tiettävästi omasta sukuhaarastaan tutkimuksia tehneet, mutta en ole kuullut, että sukukirjaa olisi julkaistu. Käkisalmen läänin tuomiokirjakortistossa on 32 osumaa Uukuniemen, Parikkalan, Ilomantsin, Liperin, Tohmajärven, Sortavalan, Salmin ja eräiden muiden pitäjien Löppöisiä, Löppäisiä, Löppesiä, Löppöjä ja Löpöisiä. On kyllä voinut kirjureilla mennä sekaluksiin Leppäset ja Löppöset. Tarkemmalla syynillä asian voisi tarkistaa.

Hiskin kautta saa käsityksen, että Parikkalan lisäksi ainakin Sulkava, Sääminki ja Rantasalmi ovat vahvaa Löppösten seutua. Sittemmin sukua on levinnyt Leppävirroille ja ympäri Savoa ja Karjalaa, Viipuriinkin monia. Minun ilokseni on jäänyt ainoastaan sellainen pulma, että mistä ihmeestä löytyisi tietoa vuonna 1733 (jossakin) syntyneen ja Sulkavalla ainakin vuodet 1757-1798 asuneen rakuunan Abram Löppösen vanhemmista, sillä yrityksistä huolimatta kukaan ei ole vielä onnistunut oikeille tiedon lähteille osumaan. Rippikirjat, henkikirjat ja sotilasasiakirjat on tutkittu, ainakin kertaalleen.

Sulkavan seurakunnan rippikirjaan 1756-1764 ilmestyy sivulle 121 wargering dragon nro 110 Abram Löppönen ja eri kynällä ehkees vuonna 1761 vaimonsa Walborg Javanainen. Kummallekaan ei ole mainittu syntymäaikaa. Rippikirjojen ja lastenkirjojen avulla saa muodostetuksi perheen: Aaprami Löppönen 1733-1798, vaimo Valpuri Javanainen 1741-1784 ja lapset Pekka s. 1762 Sulkavan Kyrsyvässä (kuollut pienenä), Elina s. 1765 Kyrsyvä (kuoli 1767), Antti s. 1768 Sulkavan Pulkkilassa, Lauri s.1770 Pulkkila, Juho s. 1772 Kyrsyvä (kuoli 1773) ja Pekka (kuopus) s. 1778 Sulkavan Pulkkilassa.

Perheen äiti Valpuri Javanainen syntyi Juvalla Kaskiissa ja kuoli viiden kilometrin päässä Sulkavan Pulkkilassa. Aaprami Löppönen kuoli 65 vuoden ikäisenä 29.5.1798 Sulkavan Kammolassa. Pariskunnan vihkiaika ei ole (ainakaan vielä) tiedossa. Perheen asumishistoria osoittaa, että Sulkavan Kyrsyänjärven ympäristössä on koko ajan eletty, siis Sulkavan kirkonkylän luoteispuolen kylissä.

Ainoa Aaprami, joka on 1700-luvun alkupuolelta Sulkavassa vihjeeltä tuntunut, on elokuussa 1714 syntynyt Abram Löpare, jonka isä oli sotilas Henrik Löpare. Mutta taitaa tämäkin olla vain nimikaiman löydös? Ainakin Lius ja Luke ovat sotilasniminä Löppösillä olleet.

Eli jos kellä on em. tuntomerkkeihin sopivasta Abram Löppösestä tietoa, niin ilmoitelkaapa.
Terveisn Tapani

kevät_ja_ruu
01.06.08, 14:51
Sain hieman lisätietoa papastani. Olipa vainen kuulunut maaseurakuntaan, mutta siirtynyt siivilirekisteriin v. 59.. Varmaan sitten kuulunut maaseurakuntaan Viipurissakin, joten siinäpä mulle lisää kaiveltavaa. Jospa sitä ajan kanssa saisi enemmänki ko suvusta esiin, kunhan nyt oppis koko homman edes. Onneksi on jo tiedossa mistä kaikkialta voipi etsiä.. Mutta jos jollakulla olisi jo valmista tietoa niin hyvä olisi :)