PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Apua Kestilän rippikirjaan


jwesteri
23.05.08, 16:46
Hei !

Onko jollakin pääsy Kestilän noin vuodet 1880-1883 sisältäviin rippikirjoihin ? Olen metsästellyt erään Pekka Vesterisen syntymäaikaa ja paikkaa jo kauan ja nyt löysin netistä Kestilän historiasta seuraavan pätkän:

"Kestilän kiertokoulun vaiheissa alkoi uusi vireä kausi, kun opettajaksi valittiin kahdentoista hakijan joukosta Pekka Vesterinen Oulaisista. Uutteralla toiminnallaan hän sai koulun kiitettävään kuntoon. Seurakunta jaettiin kolmeen koulupiiriin: Mulkua-Hyvölänrantaan, Alikylä-kirkonkylään ja Leiviskänranta-Mäläskänkylään. Toimestaan innostuneena miehenä Vesterinen lupasi pitää koulua kaksi viikkoa Rantsilan seurakuntaan kuuluvassa Haaraojan salokylässä ilman korvausta.
Sanomalehti Kaiku arvosteli vuonna 1882 Vesterisen koulua muun muassa seuraavasti:
”Kiertokoulu on hyvässä kannalla. Koulussa on kolmatta sataa lasta (kevätlukukaudella 1883) Koululla on urkuharmoonio, kirjoja, taulut pöydät ja penkit. Opettaja P. Vesterinen on sangen taitava ja uuttera opettaja. Ei vertaa ole vielä täällä ollut. Kaikesta tunnustuksesta ja arvonannosta huolimatta Kestilän kirkkoraati joutui 5.8.1883 erottamaan opettaja Vesterisen toimestaan, koska hän on osoittanut häpiällisellä elämällään (juoppous) olevansa kelvoton harjoittamaan opetusvirkaansa.”

Kansallisarkistossa ei ollut näin uusia filmejä. Voisiko joku kurkistaa, löytyisikö opettaja Pekka Vesterisen syntymäaika ja paikka vihdoin Kestilästä.
Etukäteen kiittäen

Justiina Westerinen

Solja
23.05.08, 20:34
Ei ole pääsyä noin uusiin rippikirjoihin, mutta kokeilepa löydätkö Kestilän henkikirjoista häntä, tämä on vuodelta 1880:

http://digi.narc.fi/digi/hae_ay.ka?ay=1803549.KA&jakso=1143

-Solja

vikmapi
23.05.08, 21:24
Hei!
Tarvittavan tuoreita rippikirjoja ei digiarkistosta valitettavasti löydy - vain vuoteen 1866 asti. Kestilä sisältyy nimittäin Pulkkilan kirkonkirjoihin. Jos sukujuuret ovat Kestilässä, niin Pulkkilan rk:jat kannattaa tutkia.

Seppo Niinioja
24.05.08, 06:55
Hei!
Tarvittavan tuoreita rippikirjoja ei digiarkistosta valitettavasti löydy - vain vuoteen 1866 asti. Kestilä sisältyy nimittäin Pulkkilan kirkonkirjoihin. Jos sukujuuret ovat Kestilässä, niin Pulkkilan rk:jat kannattaa tutkia.

Kestilän kunnan kotisivuilla on poikkeuksen paljon historiatietoakin, mm.
"Kestilä sai oman kirkon 1855 Taipaleenmäelle, jota nimeä pappila yhä maakirjassa kantaa. Samaan aikaan otettiin käyttöön kirkon ympärillä sijaitseva hautausmaa ja saatiin oma pappi. Vuodesta 1857 alkavat myös omat kirkonkirjat." Nämä on 1800-luvun loppuun, osin 1900-luvun alkuunkin kuvattu mikrokorteille MMA:n luettelon http://www.narc.fi/Arkistolaitos/mma/mluett/kestila.html mukaan ja uudemmatkin siis käytettävissä KA:ssa, jos on ehditty laittaa kansioon. Myös ainakin TMA:ssa on Kestilän rippikirjoista kappaleet ja korttejakin saanee lainata kirjastoihin kuten rullafilmejä.

Seppo Niinioja



Seppo Niinioja