PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Markuksela/Oulunsuu


juhasaarela
20.05.08, 08:51
Keitä ovat Riitta Ollintyttären s.n.1726 vanhemmat?

Tämä kysymys mennee Tyrnävän tai Lumijoen tuntijoille. Nimittäin ensimmäinen Riittaan liitettävissä oleva päivämäärä on hänen tulevan miehensä Heikki Markukselan 1.12.1744 Limingasta ostama naimaseteli. Heikki itse on Oulujoelta ja koska varsinaista vihkimerkintää ei löydy Limingan, Kempeleen tai Temmeksen vihityistä jää jäljelle vaihtoehdot Tyrnävä ja Lumijoki joiden vihittyjen luettelot ovat vuodelta 1745 tuhoutuneet.

Oulujoen rippikirjoissa annettu syntymävuosi 1726 voi heittää jonkun vuoden.

Olen yrittänyt löytää sellaista perukirjaa jossa mainittaisiin tytär Brita joka on naimisissa Henric Markukselan kanssa. Koetin löytää mahdolliset Ollit Lumijoen isäntäluettelon ja Tyrnävän rippikirjojen avulla. Ollejahan kyllä löytyi mutta aika vähän perukirjoja.

Tunteeko siis kukaan perukirjaa tai käräjäjuttua jossa Brita Olofsdotter Markuksela tai Henric Markuksela vaimonsa edustajana mainitaan? Tai muuta kautta tuntisi Brita Olofsdotterin vanhemman?

Juha M Saarela

juhasaarela
18.03.09, 10:30
Hei,

Jo jonkin aikaa on ollut tunnettu että Oulunsuun Markukselan osti 1721 Lauri Pekanpoika Marttila. Hänen jälkeläisensä ovat isännöineet Markukselaa eli Markkuuta tähän päivään asti. Oulunsuun Marttilassa asuu Oulujoen ensimmäisen rippikirjan mukaan:

http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/oulujoki/rippikirja_1723-1727_mko1/13.htm

Henkikirjassa isännäksi on merkitty poika Juho. Koska perhe muuttaa heti pois niin aikanaan en hoksannut jatkoa perheelle ja en voinut tarkistaa onko isä Pekka Laurin isä vai veli. Nyt olen huomannut että Pekka on paremmin tunnettu Pekka Vaarana. Pekka Vaaran tiedetään muuttaneen Tervolasta Oulunsuuhun. Siellä hän on ilmeisesti ison vihan aikana asettunut Marttilaan josta jatkaa Kauppilaan.

Tämä avaa nyt uusia mahdollisuuksia varmistaa Lauri Pekanpoika Markukselan esipolvet. Jos joku Pekka Vaaran lapsista nimeää Lauri Markukselan veljekseen niin asialla olisi suora aikalaisasiakirjatodiste. En tiedä että Pekka Vaara olisi jättänyt perukirjaa vaikka hän on kuollut sen verran myöhään että olisi kuulunut.

Katselin digiarkistossa kastemerkintöjä ja erityisesti kummeja ja kummeina oltiin oltu puolin ja toisin. Toisaalta kummeina oli muitakin lähitalojen ihmisiä joten kummius on mahdollista ilman sukulaisuuttakin ja mahdollista sukulaisuutta ei ole mainittu. Lauri Pekanpoika Makukselan tyttäristä yksi on Sofia joka ei ole niitä tavallisimpia nimiä. Pekka Vaaran vaimo ja mahdolliesti siis Lauri Markukselan äiti on Sofia.

Eli monet asiat viittaavat tähän mahdollisuuteen vaikka suora merkintä puuttuukin. Eteenkin tuo merkintä että Lauri on Pekka Marttilan poika aikana jollain Pekka Vaara asuu Marttilassa on jo hyvin lähellä suoraa merkintää. Epäilys itää siitä että merkinnät on tehty aikana jolloin isoviha juuri loppuu ja tilojen omistus on vaihtunut vauhdilla. Jos sattuu silmiin suora sukulaisuus merkintä niin olisi hauska kuulla.


Juha M Saarela

Tätä kysymystä on pohjustettu palstoilla:
Markus/Markkula/Markuksela ja Markus/Markku/?

tellervoranta
18.03.09, 12:02
Olen lähettänyt tiedon Pekka Pekanpka Waaran, vaimo Sofia, siirtymisestä Ouluun PohjalaisSuvut palstalla 11.3.2005 ja saanut siitä kiitokset 17.3.2005 toiselta Juha Saarelalta ( Vaara Oulunsuu ja Isterin.)
Jospa tiedot vielä löytyy.

juhasaarela
18.03.09, 14:02
Hei,

Kyllä silloiset kiitokset ovat minulta. Silloinen sukulinkki oli Pekka Pekanp. Vaaran tyttären Kaisan kautta. Se tieto jota nyt haen on todistus (tai kumoaminen) että onko Lauri Pekanpoika juuri Pekka Pekanpoika Vaara, Marttila, Kauppinen poika.

Juha M Saarela

Olen lähettänyt tiedon Pekka Pekanpka Waaran, vaimo Sofia, siirtymisestä Ouluun PohjalaisSuvut palstalla 11.3.2005 ja saanut siitä kiitokset 17.3.2005 toiselta Juha Saarelalta ( Vaara Oulunsuu ja Isterin.)
Jospa tiedot vielä löytyy.