PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Erilainen DNA samalla henkilöllä


AnttiYR
19.11.14, 16:48
Eräälle esi-isälleni on tullut erilainen DNA, vaikka merkkerit mielestäni ovat samat. Henkilön syntymä- ja muut tiedot kylläkin poikkeavat, vaikka kysymyksessä on sama henkilö:

Kit Number Paternal Ancestor Name Country

(Haplogroup N1c2 (ISOGG) - F1008/L666)
324755 Kaappo Matinp Saukko, Miekkasaari, b. 1653 N-M232

(Haplogroup N1c2b (ISOGG) - P43)
134409 Kaappo Matinp Saukko/Miekkasaari s.1653 Lapua Tii N-L667
117443 Kaappo Matinpoika Saukko, Alavus FIN ca. 1653-1710 N-CTS6380

Tässä taasen on kysymyksessä virhe toisessa sukujuonnossa (Mielestäni jälkimmäisessä.)

Kit Number Paternal Ancestor Name Country

108267 Juho Liuhtari1546,Luhtasela,Koivisto,Ilmajoki, FIN I-L258
181229 Lauri Juhonp. Liuhtari,1493-1559,Kurikka,Finland N-M178


Terveisin Antti

Fishersson
19.11.14, 21:53
Testithän on kuitenkin kai tehty eri henkilöistä. Silloin voi arvella, että pääsääntöisesti ihmettelemäsi erot johtuvat eroista/virheistä sukujuonnossa. Se on ilmiselvää, jos on eri haploryhmä (esim. toisella N ja toisella I).

Toinen juttu on, että tällä hetkellä nuo ns. lyhennetyt haploryhmätunnukset määräävän snipsin mukaan (esim. N-M232) eivät valitettavasti ole vakioituja. Eroja tulee siitä, jos joku on testauttanut joitakin yksittäisiä snipsejä ja joku toinen ei. Sitä paitsi snipseissä on paljon samanarvoisia eli rinnakkaisia. Toisaalta FTDNA ei noteeraa jostain syystä näissä määrittelyissään itse aikaisemmin testaamiaan snipsejä (minulla on FTNDA:n määrittelemänä N-M178 vaikka testien perusteella voisi olla N-Z1927).

AnttiYR
20.11.14, 11:27
Kyllä tiesin, että nämä on tehty eri henkilöistä, johon viittasin virheellisellä sukujuonnollakin.
Tämä N- ja I- haploissa oleva sama henkilön arvelin kuuluvan I-haploryhmään kuuluvaksi. koska toinenkin henkilö, jonka tiedän olevan tämän jäkleläinen on merkitty I-haploryhmään kuuluvaksi. (Ei esi-isäni)
Se että, toinen on ilmoitettu ilmajokiseksi ja toinen kurikkalaiseksi ei poista sitä, että kysymyksessä oli sama henkilö. Liuhtarin talo (nykyisin Koivisto) on nykyisin Kurikan puolella. Kurikkan kappeli perustettiin 1600- ja 1700-lukujen vaihteessa. Liuhtari, vaikka siirtyikin Kurikan kappeliin seurakunnallisesti pysyi kameraalisesti Ilmajoen Jouppilankylässä aina Kurikan itsenäistymiseen asti.
(toteutui n.1886)
DNA:n näytteenottajille ei ilmeisesti ole annettu ohjeita annetaanko nykyinen vai aiempi kunta/seurakunta. Entäs nyt kun on ollut taas kuntaliitoksia?

Terveisin Antti

Fishersson
20.11.14, 12:03
Olet Antti erittäin oikeassa siinä, että testien tilaajille tulisi antaa tarkempaa opastusta tässä asiassa. Muutenkin tämä aloittamasi ketju puuttuu tärkeään kysymykseen, koska dna-testausten tarkoitus olisi auttaa sukututkimusta.

Siksi olisi tärkeää, että kaukaisemmasta tunnetusta esi-isästä kerrotaan mahdollisimman tarkasti. Jos ei tiedä vielä testiä tilatessaan kaukaisinta esi-isäänsä esim. 1700-luvun alusta asti, voisi isälinjan testin tilaaja ilmoittaa vaikka testattavan isoisän tiedot (nimi, syntymäaika, seurakunta). Sukututkimuksen edetessä tietoja voi helposti muuttaa/täydentää.

eeva häkkinen
20.11.14, 13:58
DNA:n näytteenottajille ei ilmeisesti ole annettu ohjeita annetaanko nykyinen vai aiempi kunta/seurakunta. Entäs nyt kun on ollut taas kuntaliitoksia?

Toivoisin todella, että saataisiin ohjeistus tähän, vieläpä niin, että syntymäpaikka on se kunta/pitäjä/kaupunki, jossa esi-isä syntyi esim. 1696. Sehän on ainoa tieto, joka sitoo henkilön tiettyyn paikkaan tiettynä aikana. Kuntien rajat ovat vuosisatojen aikana vaihdelleet ja niin tulevat varmasti jatkossakin tekemään, tämän päivän tieto voi huomenna olla historiaa. Toki voi lisätietona mainita esim. "1696 Juva (1875- Anttola, 2001- Mikkeli)", jos tila riittää.

AnttiYR
20.11.14, 19:30
Toivoisin todella, että saataisiin ohjeistus tähän, vieläpä niin, että syntymäpaikka on se kunta/pitäjä/kaupunki, jossa esi-isä syntyi esim. 1696. Sehän on ainoa tieto, joka sitoo henkilön tiettyyn paikkaan tiettynä aikana

Tämä on hyvä ehdotus, mutta silloin kun ei varmasti tiedetä syntymäpaikkaa ja aikaa, täytyisi olla muukin määritys mahdollista.

Esimerkiksi näistä esiin nostamistani henkilöistä ei varmasti tiedetä syntymäpaikkaa. Ainakin Lauri Juhonpoika Liuhtarin syntymä on vain johdettu ja varmaa syntymäpaikkaa ei tiedetä (Lauri oli Liuhtarin isäntä ja jakoi talon pojilleen, niin että osan siitä sai toinen poika ainakin jo 1546 ja toinen 1560)
Laurin isä Juho oli ennen Lauria Liuhtarin isäntä. Mutta oliko hän Laurin syntyessä myös Liuhtarissa, ei ainakaan minulle ole selvinnyt.
Kaapo Saukko/Miekkasaari on ajateltu syntyneen Lapuan Tiistenojalla, Ulvilan talon poikana, mutta tämä tieto on ilmeisesti virheellinen ja Ulvilan Kaapo Matinpoika olisikin toinen henkilö, vaikka myös ajallisesti sopisi.

Itsestäni en ole ottanut dna näytettä. Isälinjassani en ole päässyt "varmasti" kuin 1600-luvun jälkipuoliskolle ja epävarmasti kolme sukupolvea eteenpäin.
Tähän en kuitenkaan ole katsonut dna testin antavan lisävalaistusta.


Terveisin Antti