PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Löytyykö "sukulaisia"


Eero Lehtinen
05.10.14, 20:05
Haplotyyppini on I-M253 ja kovin vähän ilmestyy samoja tyyppejä ja nekin monen askeleen päässä. Missä päin heitä olisi ja miksi kovin vähän? Isälinjaani pystyn seuraamaan vain 1640-paikkeille ja Ylä-Satakunnan metsissä ollaan.

Eero Lehtinen

Petri Sihvonen
09.10.14, 13:48
Hei,

Olen myös isälinjaisesti I-M253 haploryhmää. Isäni suku aina 1400-luvulta alkaen kotoisin Pälkäneen Salmentakaa, Hämeestä, aivan Ylä-Satakunnan rajalta.

Sukuni isäni puolelta löytyy esi-isiä, Sääksmäen ja Vanjan Hämeestä. Satakunnan puolelta tulee mukaan Karkku sekä Kangasala, Lempäälä ja Pirkkala.

Tämä haploryhmä on levittäytynyt Satakuntaan, Etelä-Pohjanmaallesekä Hämeeseen. Taustalla on rautakauden hämäläisten muutto Kokemäen joen alajuoksulta kohti sisämaata. Suomen vanhin valtaraja ns. ensimmäisen ristiretken jälkeen, Kyösti Julkun mukaan noudattelee melko tarkasti kysyisen haploryhmän levinnäisyyttä noin 1200-luvulla, ennen Hämeen retkeä.

Eero Lehtinen
09.10.14, 17:03
Kiitos tiedosta, aika yllättävästä. Olin luullut että tämä haploryhmä jäi länsireunalle kauppaa käymään niinkuin aikaisemmat yhteyteni siihen ovat
vihjanneet. Mutta että hämäläisetkin ovat näiden "rosvoviikinkien" jälkeläisiä, se ei tullut mieleenikään. Kokemäenjokihan oli suora tie tänne sydänmaille joten hyvin ymmärrettävää.
Mutta ei tämä sukuni alkujuurien hakemista yhtään helpottanut, mieluummin päinvastoin!

Eero Lehtinen

Petri Sihvonen
10.10.14, 07:26
Hämäläiset asuttivat ensin Kokemäen - ja Vanajan vesistöalueen rannat ja saaret, sitten on myös otettava huomioon ne asukkaat jotka jo asuivat Hämeessä ennen hämäläisiä jotka nimistötutkimuksen mukaan ovat olleet todennäköisesti saamelaisia. Ylämaat asutettiin viimeiseksi.

Hämeen liiton julkaisemassa Hämeen käräjät I kirjassa on hyviä artikkeleita Satakunnan ja Hämeen asuttamisesta aina keski-ajalle asti, esimerkiksi Unto Salo on hyvin kuvannut muinaista Satakuntaa.

Todennäköisesti hämäläiset tulivat sisämaahan ensimmäisinä ajanlaskun alun vuosisatoina turkisten vuoksi, esimerkiksi Pälkäneeltä on löytynyt esineistöä jotka viittaavat etelä-Pohjanmaalle. Turkikset vietiin etelä-Pohjanmaalta Trondheimiin ja laivakuljetuksella länsi-Eurooppaan, tämä reitti näkyy myös I-haploryhmän levinnäisyydessä. Eteläinen Itämeri oli levoton kansainvaellusten vuoksi.

Ylä-Satakunnan yksi merkittävin pitäjä oli Pirkkala joka kattoi koko nykyisen Pirkanmaan, samoin Lempäälä-Vesilahti, Karkku-Tyrvää sekä Hämeenkyrö olivat ensimmäisä asutuskeskuksia joista asutus on levittäytynyt.

Jukka Kylli
16.11.14, 18:11
Hei,

M253 on koko I1-haploryhmän kattava SNP-mutaatio. Se on noin 5000 vuotta vanha ja sen kantajia on kymmeniä miljoonia, joten sen perusteella ei voi tehdä muita päätelmiä kuin että isälinjainen esi-isä on luultavasti elänyt jääkaudella Etelä-Euroopassa.

I1-haplon alatyyppejä on Suomessa kymmeniä. Läheskään kaikki eivät ole keskenään läheistä sukua. Suosittelen kaikille FTDNA:lla testanneille I-miehille liittymistä I1 Suomi Finland -projektiin, jossa saa automaattisesti tarkemman sijainnin haplopuussa. Samaan hintaan eli ilmaiseksi ja suomeksi saa tulkinta-apua DNA-tuloksille sekä kiinnostuneille neuvoja tarkentaviin testeihin.

www.familytreedna.com/public/I1suomi

Projektin etusivulla on myös kaikille nähtävissä yleiskatsaus suomalaisiin I1-haplotyyppeihin.

Eero Lehtinen
16.11.14, 21:10
Kiitos Jukka vastauksesta ja selvennyksestä. Tätä kautta ei päässe eteenpäin...

Eero

Jukka Kylli
16.11.14, 21:19
Kiitos Jukka vastauksesta ja selvennyksestä. Tätä kautta ei päässe eteenpäin...

Eero

Hei Eero,

Kyllä pääsee paljonkin eteenpäin liittymällä mainitsemaani projektiin.

Jukka