PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Äidintauti ja peräjuoksu


Juha
06.05.08, 14:58
Eräässä sanomalehtimainoksessa vuodelta 1886 kerrotaan Heymann Blochin suorastaan ihmeitä tekevästä "Terveys-Suolasta", joka kaiken muun ohessa parantaa äidintaudista ja peräjuoksusta.

Joku varmaan osaa kertoa mitä nämä kiehtovat sairaudet oikeastaan olivatkaan?

Erkki Järvinen
06.05.08, 15:21
Eräässä sanomalehtimainoksessa vuodelta 1886 kerrotaan Heymann Blochin suorastaan ihmeitä tekevästä "Terveys-Suolasta", joka kaiken muun ohessa parantaa äidintaudista ja peräjuoksusta.

Joku varmaan osaa kertoa mitä nämä kiehtovat sairaudet oikeastaan olivatkaan?

varsinaisen tiedon puuttuessa voisin kuvitella tuon peräjuoksun olevan yhtä kuin ripuli (sitä on ollut liikkeellä, vaikka itse olenkin silti säästynyt).


mahtaisiko tuo äidintauti sitten olla synnytyksen jälkeistä masennusta?


kuten sanottu niin nämä ovat arvailuja keskustelun pohjaksi.

AnttiL
06.05.08, 15:24
Äidintautiin en löydä vastausta.
Peräjuoksu on Lönnrotin sanakirjan mukaan sama kuin perätauti, joka saman sanakirjan mukaan on ruotsiksi gyllenåder, hemorroider. Cannelinin sanakirjan mukaan gyllenåder tarkoittaa peräpukamatautia.

Ingeborg Palmén
06.05.08, 17:54
Olisiko äidintauti sama kun "moderpassion", joka Ordbok för släktforskare mukaan(Andersson-Anderö) tarkoittaa hysteriaa, kramppeja, ruokahaluttomuutta, halvauksia ja vaihtelevia hermostollisia häiriöitä. Varmasti lääke auttoi, jos uskoi siihen.
Ingeborg

Tapani Kovalaine
06.05.08, 19:20
Karjalatar julkaisi Joensuun Apteekin lähettämän mainoksen 1.12.1882 ja mainos kuului seuraavasti (oli ilmoituskulujen säästämiseksi yli puolet lyhyempi kuin Juhan kuvassa):
Terweys=Suolaa Herman Bloch'in tehtaasta,
yleisesti hywäksi tunnettua, etenkin seuraawia tauteja wastaan, jotka tulewat huonosta ruoan sulamisesta, niinkuin Pernatauti, Hermokiwut, Hengenahdistus, Sydämentykytys, Kiwitauti, Kohtutauti, Weritauti, sekä awoin että umpinainen, Nesteenpurkaus ja Pyörrytys ynnä muita tauteja; saadaan ostaa sekä summissa että vähittäin: Joensuun Apteekista
Peräjuoksua pidettiin Joensuussa ynnä muuna tautina, mutta äidintautiin myytiin pullossa Äidin tippoja (tyttärille Prinsessan tippoja!). Nyt alettiin myydä Kohtutautiin (eli äidintautiin) terveyssuolaa...
arvelee Tapani

Tapani Kovalaine
06.05.08, 19:35
Tai jos Nesteenpurkaus voisi tavallaan olla se Peräjuoksu???
Joensuun Apteekin historiakirjan Summarohtoja jne on kirjoittanut Esko Järvelin. Kirjasta kannattaa muistaa kertomus Joensuun Lääkäriyhdistyksen perustamisesta. Lääkäri kirjoitti yhdistyksen perustamispäivän aattona huolimatta tuolloin vallinneesta kieltolaista 30 litran pirtureseptin. Normaalin kiertokulun mukaisesti resepti kulki lääkintöhallitukseen ja sieltäpä tuli kiireellinen selvityspyyntö, että miten ihmeessä on voitu määrätä ja antaa apteekista tuommoinen määrä pirtua! Kyseisen lääkärin selitys päätyi sitten kehystämisen jälkeen pitkäksi ajaksi lääkintöhallituksen seinän koristeeksi, sillä selitys oli niin hyvä: "Kyllähän minä jo reseptiä kirjoittaessani tiesin, ettei 30 litraa millään voi riittää kunnolliseen spriikylpyyn, mutta kun..."

Tapani Kovalaine
06.05.08, 22:12
Löysin googlaamalla oikeat tiedot siitä apteekkikirjasta:
Järvelin Esko: Summarohdoista erikoisvalmisteisiin. Joensuun Vanha Apteekki 1834-1984.
Esko Järvelin oli Kemin palopäällikön poika ja toimi Joensuun kaupungin apulaiskaupunginsihteerinä. Oli tuottelias kirjailija...

Tapani Kovalaine
07.05.08, 08:06
Tämä viestiketju kulkee Yleinen keskustelu -otsikon alla ja admin voisi heivata tämän vaikkapa kohtaan Asian vierestä tai Tutkimuslöytöjä, jos hän kerran joutuu tehtävänsä takia seuraamaan näiden viestien sisältöjä.
Maaliskuussa 1879 annettiin vaivaishoitoasetus ja sieltä löydämme helposti peräjuoksusanaa lähellä olevan erikoistermin, sillä asetuksen mukaan: vaivaishoidonkatsastelijan apuna ovat peräänkatsojamiehet.
Kun sata vuotta oli kulunut, kulkivat nämä entistä työtään tekevät peräänkatsojamiehet uudella nimikkeellä, joka oli sosiaalitarkkaaja. Kysessä oli irtolaisvalvonnasta ja vastaavasta ihmisten tekemisten perään katsomisesta huolehtiminen.
Siis yön yli nukuttua ajatuksenjuoksu liittyy virranjuoksuun sekä vielä viimeisen kerran peräjuoksuun ja niin tuli mieleen, että peräpukamat pikemminkin estävät nesteenpurkausta kuin edistävät sitä. Voisiko Lönnrotin sanoja mitenkään tulkita laajentavasti? Että jos kuitenkin peräjuoksu olisi ripulia ja perätauti kattaisi laajemman oireyhtymän?

Tapani Kovalaine
07.05.08, 08:25
Ja sille Juhalle mie vielä jonakin päivänä kehun, miten hyvän kirjan Raumon kylätoimikunta kustansi, sillä kirja on Raumon Wirtojen Warsilla. Historiaa ja perimätietoa. Koonnut Pertii Vuento. Sivulla 266 lukee mm. seuraavaa: Antaisko herra Häkploosteri paisetta, ko meän äitin persheessä on pruisori, hökelteli Liakan poika atteekissa. (Akseli Aho)
Mitä mahtoi proviisori antaa, sitä kirjassa ei kerrota...

Tapani Kovalaine
07.05.08, 16:08
Ei tunnu lainkaan asian vierestä kirjoittamiselta, kun ottaa esille Stråhlman -suvun edustajan toiminnan Simon apteekissa kieltolain aikana. Kerimäellä 30.11.1873 syntynyt proviisori Anna Nathalia Stråhlman omasi hyvän ihmistuntemuksen, huumorintajun ja osasi olla joustava ja myös tiukka. Oli taas kerran kieltolain aikaan eläinlääkäri määrännyt pirtua sian kuntouttamiseen, jolloin Anna Stråhlman rohkeni asiakkaalle vihjaista: "Taitaapa se teidän sika kävellä kahdella jalalla!" Ostaja myöntyi tuohon huomautukseen vastaamaan: "Siinäpä se vika just on, mutta tämä lääkepä panee sen kävelemään taas neljällä jalalla." Vuonna 1922 saimme tämän huumorintajuisen proviisorin Simosta Pohjois-Karjalaan Kiihtelysvaaran apteekkariksi.