PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Vähänkyrön asuttajat ja DNA-tutkimukset


jjj
15.12.13, 17:50
Vähänkyrön talojen nimistössä tavataan useita omintakeisia nimiä, jotka saattavat viitata muualta tulleeseen syntyperään, kuten Biri, Brykä, Filla, Flander, Flaming, Frusti, Greggilä, Haldeinen, Heiri, Huddi, Kempus, Knooka, Störvi, Piittari, Rullo, Rövar, Skarra, Sprättä, Trasti, Trondi, Trutsa ja Tysk. Todennäköisesti näiden asukkaat ovat asettuneet taloksi jo 1300-luvulla. Osa saattaa olla kauppiaita, jotka ovat jääneet ja monet muutkin lienevät tulleet meritse sillä tuolloin Vähäkyrö oli mainio satama- ja kauppapaikka. On myös arveltu että joukossa on saattanut olla myös seikkailijoita kuten Rövar-nimi antaa ymmärtää.
Viimeaikoina laskevien hintojen vaikutuksesta yleistynyt sukututkimus DNA-menetelmillä on liki ainoa keino etsiä vastausta nimien alkuperään. Tätä suunnitellessa törmääkin yllättävään ongelmaan; on vaikea löytää ehjää mieslinjaa 1500-luvulle. Tätä ei tule ajatelleeksi kun on tavannut ajatella suvun jatkumista niin mies- kuin naislinjaisesti. Talojen nimenantajat ja siten myös usein sukunimen määrääjät ovat yleisesti miehiä - uudistalon perustajia. DNA-tutkimuksien vuoksi olemme uudelleen tutkimassa vain mieslinjoja, jotka ainakin Vähässäkyrössä ovat varsin lyhyitä.
Käyttäen keräämääni tietokantaa Vähäkyröläisistä suvuista (kts liite) voidaan todeta että Vähässäkyrössa oli 1500-luvun lopussa satakunta taloa. Näistä mieslinja päättyi 1500-luvun loppuun mennessä 2 kpl, 1600-luvulla 34 kpl, 1700-luvulla 20 kpl ja 1800-luvulla 5 kpl. Nykypäivään on päässyt vain noin kolmannes eli 32 taloa, joista 7 vaatisi lisätutkimuksia. On selvää että tietokannassa on paljon epävarmoja tietoja ja erittäin paljon tietoja puuttuu. Siitä huolimatta uskon että tulokset ovat suuntaa antavia ja sellaisenaankin yllättäviä. Itse olin odottanut että Napuen taistelun vuoksi 1700-luku olisi ollut suurin pullonkaula; näin ei käynytkään vaan 1600-luku oli paljon pahempi mieslinjojen katkoja.
Oma mielenkiintoni kohdistui Rövar ja Flander sukuihin. Rövarin miesten luonteenominaisuuksia ei enää pääse tutkimaan sillä suku ei selvinnyt isonvihan yli. Flanderin asukkaiden arvellaan olevan kotoisin Belgian ja Hollannin rajamailta ja nyt alustavien tulosten perusteella näyttää siltä että näin asia saattaisi ollakin. Mitään varmaa ei vielä voida sanoa ennenkuin lisäkokeet suvun eri haaroista valmistuvat. Jos asia varmistuu tulee uudelleen harkittavaksi netissä oleva nykyinen Flanderien sukupuu. Saattaa nimittäin olla niin että aiemmin esittty malli, jossa Juho Juhonpoika Flanderin s. 1634 onkin Juho Tuomaanpoika Flanderin s.1610 poika eikä suinkaan Juho Bindarin, onkin lähempänä totuutta. Tai sitten asia on niin, että mainittu Bindarkin on samalta suunnalta kotoisin. Kaiketi hyviä tynnyreitä on Flandersissakin osattu brykätä.
Koska tulokset ovat lupaavia niin ei voi muuta kuin toivoa, että jotkut Flamingin suvun mieslinjaan kuuluvat ryhtyisivät tuumasta toimeen notta selviäisi tämä Flaamilaisten arvoitus. Samaa voisi sanoa Mustasaaren Flemmingeistä, jotka hyvinkin saattavat olla samaa juurta. Valitettavasti Vähäkyröläisten aktiviteetti on ollut kovin vähäinen. Tiedän toistaiseksi vain neljän uranuurtajan olleen asialla. Testi on helppo (tehdään sylkinäytteestä) ja kohtuuhintainen 67-markkerin testillä, mikä olisi hyvä valinta. Yleistyessään testaamisella on sekä asutushistoriallisia että kulttuurihistoriallisia vaikutuksia!
Sivutuotteena tutkielmassa syntyi Vähänkyrön talojen suuruusjärjestys jälkeläisten lukumäärän mukaan:
Top Ten niistä taloista mitattuna, joilla on mieslinjaisia jälkeläisiä joukossamme:
Sauso 22600 jälkeläistä
Vähä-Kukko 17170
Torkko 15858
Laurila 15470
Flaming (Lill- ja Stor-) 15150
Björni 14640
Liuko_Stor-Holtti 14400
Maanmies 13300
Solkela 13230
Trasti 12800

Jaska
16.12.13, 01:20
Olen yllättynyt, että noin monen talon mieslinja on katkennut. Tämä on tärkeää tietoa laajemmassakin mielessä, kun pohditaan, kuinka aikojen saatossa väestön geenilinjojen pitoisuudet ovat vaihdelleet.

Hyvällä tuurilla geenitutkimus voisi paljastaa jonkin kirjaamatta jääneen, epävirallisen jälkeläislinjan. :)

Sari H
16.12.13, 16:27
Aivan totta mitä Jaska turisee, nimet ihmisellä vaihtuvat - geenit eivät - eli hyvinkin voi löytyä jonkun sukuhaaran jälkeläinen josta ei ole ollut tietoa. En tiedä miten saisit nimistöön valoa, mutta ainakin migraatioihin että mistä sinne asuttaneet ihmiset tulivat. Tuo tarjous FTDNA:lla on 31.12. saakka eli seuraava alennus - jos vanhat merkit paikkansa pitää - on kesällä.

HARPPIARK
17.03.21, 12:41
Ihmettelen, mihin Vähänkyrön Rövarit ovat jääneet `mieslinjat pdf:ltä`.

tittara
10.04.22, 13:33
"Koska tulokset ovat lupaavia niin ei voi muuta kuin toivoa, että jotkut Flamingin suvun mieslinjaan kuuluvat ryhtyisivät tuumasta toimeen notta selviäisi tämä Flaamilaisten arvoitus."

Genissä: Juho Sipinpoika Iso-Flaaminki (Iso-Iitu)
https://www.geni.com/people/Juho-Iso-Flaaminki/6000000054794537829

Mikäli tämä pitää paikkansa, niin olisin mahdollisesti suorassa Y-linjassa,
Flamingin suvun mieslinjaan. Onkohan vielä muut tehneet testiä?
Minun Y-DNA Haplotree - Confirmed Haplogroup is I-S21118.

Pieni epävarmuustekijä Y-linjassani on sotilas Eric Ericsson Roos e. Iso-Iitu (s.6. toukokuuta 1713 Ikaalinen, Iso-Röyhiö) Onko hän Iso-Iitu?

tittara
11.04.22, 08:32
Tuo minun haplo on liitetty Haplogroup I-L38:n, johon myös kuuluu mm.
"Cheddar Manin Y-DNA kuului nykyaikaisen I2-L38:n (I2a2) muinaiseen sisarhaaraan. [2] I2a2-alakladi on edelleen säilynyt miehillä nykyaikaisilla Brittisaarilla ja muualla Euroopassa."

Tämä on yhteydessä Keltteihin, jotka liittyvät Alankomaiden historiaan. Varhaiselle uudelle ajalle saakka Alankomailla tarkoitettiin paljon nykyistä valtiota laajempaa aluetta, joka käsitti myös Belgian, Luxemburgin sekä osia nykyisestä Ranskasta ja Saksasta. Alue oli aiemmin kelttien asuttama, mutta 100-luvulla eaa. he joutuivat väistymään germaanikansojen (friisit, bataavit) tieltä.

Omassa etnisyydessä on jokunen prosentti italialaista perimää.

Kelttien alkuhistoria on lähtöisin Pohjois-Italiasta. https://fi.wikipedia.org/wiki/Keltit

tittara
26.04.22, 05:57
Haplogroup I-L38 saapui Irlantiin Walesin kautta normanneina, Walesiin Englannin kautta normanneina ja Englantiin Flanderin kautta flaamilaisina palkkasotureina.

L38 Skotlannissa saapui Englannin kautta normanneina ja Flandereina flaamilaisina käsityöläisinä ja ritareina kuningas Davidin ja hänen seuraajiensa kutsusta Skotlannin normalisoinnin aikana.

Kaarina Hanhinen
29.04.22, 13:35
Anoppini oli omaa sukua Knookala. Isänsä Jaakko Kustaanpoika Knookala syntyi Ylistarossa. Lankomiehestäni eli anoppini pojasta on DNA- tulos, mutta se on hänen äitilinjastaan, ei Knookaloista.

Kaarina Hanhinen Jyväskylä