PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : IBS-vertailun tuloksia


Jaska
29.11.13, 17:20
Sain äskettäin sellaisen laskurin, joka pystyy vertaamaan 23andMe:n ja FTDNA:n Family Finderin raakadatatiedostoja, joten nyt on alustavia yksilötuloksia yli sadasta koilliseurooppalaisesta (suunnilleen puolet suomalaisia):
http://www.elisanet.fi/alkupera/IBS100neutral.png

Esimerkiksi prinsipaalikomponenttianalyysissä 1. komponentti erottaa itä- ja länsisuomalaiset, 2. komponentti itäsuomalaisista keskisuomalaiset ja 3. komponentti länsisuomalaisista eteläpohjalaiset. Nämä samat pääväestöt ovat tulleet esiin myös akateemisissa tutkimuksissa.

Skandinaavisia näytteitä peräänkuulutin juuri eräällä ulkomaalaisilla foorumeilla; ne auttaisivat erityisesti länsisuomalaisten taustan valaisemisessa. Joka tapauksessa tässäkin näkyy se, mikä akateemisissakin tutkimuksissa havaittiin: länsisuomalaiset ovat joukkona lähempänä venäläisiä kuin itäsuomalaiset. Yksilötasolla toki itäsuomalaisissa on läheisiä pohjoisvenäläisten kanssa.