PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : 23andMe joutui pannaan


PekkaV
28.11.13, 10:17
Iltasanomien uutinen (http://www.digitoday.fi/tiede-ja-teknologia/2013/11/27/googlen-tukema-geeniyhtio-23andme-joutui-pannaan/201316487/66?rss=6)heittää pitkän varjon DNA-tutkimusten tähänastisille tuloksille.

Juha
28.11.13, 11:02
No ei minun mielestäni sukututkimuksen osalta.



Päätös koskee epärehtiä markkinointia terveysväittämistä



Juha

PekkaV
28.11.13, 11:11
Huomasitko tämän kohdan uutisessa?

FDA perustelee kieltoa sanomalla, että sillä on ollut 14 henkilöneuvottelua, videokonferensseja ja satoja sähköpostikeskusteluja 23andMen kanssa ongelmien ratkaisemiseksi, mutta ratkaisematta on silti jäänyt kysymys vääristä positiivisista ja vääristä negatiivisista testituloksista.

HannuT
28.11.13, 18:34
Eipä hetkauta tuollaiset yksinkertaistetut ja sensaatiohakuiset uutiset!
Joidenkin kommenttien mukaan lääkärit jenkeissä ovat tuskastuneet kyseisen firman asiakkaiden esittämien aiheettomien ja kalliiden tutkimus- ja hoitovaatimusten johdosta. Varmaankin myös USA:n creationistit riemuitsevat jos geenitutkimusta kyseenalaistetaan ja vaikeutetaan.

Tämä kyseinen firma tarjoaa asiakkailleen pikkurahalla lähes miljoonan snipsin tulokset. Väistämättä tuloksissa voi olla yksittäisiä virheitä, puuttuva tulos voidaan kirjata negatiiviseksi yms. Jos lääketieteellisistä tuloksista vedetään vääriä johtopäätöksiä niin samantien pitäisi kieltää myös "kodin lääkärikirjat" yms, niitä tulkitaan paljon enemmän väärin.

Kilpailevalta firmalta tilaamani testin tuloksien analysointi Promethease-palvelussa tuotti suurimpana riskinä "Bad news"-otsikon alla muistaakseni 4 snipsiä, joiden perusteella minulla oli kohtalaisen korkea riski kaljuuntua jo 20 vuotta sitten - Tukka on pysynyt kuitenkin päässä toistaiseksi. :)

t. Hannu

PekkaV
28.11.13, 20:06
Uutislinkillä viittasin lähinnä kuluttajille suunnattujen DNA-tutkimusten yritysetiikkaan. Eikös 23andMe:n Google-linkkikin oli mielenkiintoinen tietäen Googlen pyrkimykset tulla muuten kybervaltiaaksi. deCODEme-palvelu päättyi, Promethease antaa kuluttajia säikäyttäviä tuloksia, Ancestry vyöryy DNA-liiketoimintaan jne. Mielenkiintoinen piirileikki.

Sukututkimuksen apuvälineenä DNA-tutkimus näyttää mielenkiintoiselta, mitä ei sovi kieltää. Olisiko nyt kuitenkin ilmassa eri palveluntarjoajien sponsoroimaa hypeä?

ps. onnittelut hiusten päässä pysymisestä, talvi tulee..

HannuT
28.11.13, 20:42
Tuo Googleyhteys oli tosiaan pieni yllätys!
No, Googlehan voisi vuokrata Haminasta palvelintilaa 23andMe:lle.

t. Hannu

jk. Kiitos kotoisten geenien, ei tämä ohut hiuspehko oikein lämmitä. Parasta turvautua pipoon!

Sari H
30.11.13, 11:01
Joissain amerikkalaisissa osavaltioissa on kielletty kansalaisia tilaamasta 23andme testiä - ihan lailla, ennen tätä jupakkaa. Siis pitävät kansalaisiaan liian typerinä ymmärtämään testin tuloksia.

Kyllähän se on niin, että ei pitäisi uutisoida tai edes kirjoittaa näiden testaajien sellaista; että geenitesti pelasti henkeni tmv. Tuo on kyllä aika uskomattomuuden huippu mitä näitä uutisia aiheesta olen lukenut, että naiset ovat poistattaneet rintojaan kun testissä on sanottu, että on riski rintäsyöpään.

Myös FTDNA on saanut vuonna 2010 tällaisen kirjeen, että ei tämä ainutlaatuista FDA:lle ole.

Eikös FDA nyt lanseerannut jonkun testin ihan hiljattain..?

Amateur
30.11.13, 13:17
Kenenkähän lehmä tässä (politiikassa) on ojassa?

Kirjoitin kommentin, mutta siitä tuli aivan liian pitkä ja paatoksellinen, joten jätin postaamatta ja jätän vaan kysymyksen teille. Pääsette varmaan yhdessä samaan lopputulokseen.

blue-eyed
30.11.13, 13:48
Kenenkähän lehmä tässä (politiikassa) on ojassa?


Sanoisin, että lääkärikunnan. Seuraavassa Prismaohjelmassa arvuutellaan, pärjääkö ihminen kohta ilman lääkäriä ja osaa hoitaa itse itsensä.

http://areena.yle.fi/tv/2058252

Amateur
30.11.13, 14:33
Sanoisin, että lääkärikunnan. Seuraavassa Prismaohjelmassa arvuutellaan, pärjääkö ihminen kohta ilman lääkäriä ja osaa hoitaa itse itsensä.

http://areena.yle.fi/tv/2058252

Aika hyvä vastaus. Polttaa, mutta voinette vielä tarkentaa. :rolleyes:

Sari H
07.12.13, 14:34
Onneksi - toiminta jatkuu kuulemma niin, että ne joilla on sairaustiedot jo tehtynä saavat tietonsa pitää, mutta uusille tilaajille tulee vain geneettistä tietoa sukututkimukseen liittyvää.

Amateur
07.12.13, 15:03
Onneksi - toiminta jatkuu kuulemma niin, että ne joilla on sairaustiedot jo tehtynä saavat tietonsa pitää, mutta uusille tilaajille tulee vain geneettistä tietoa sukututkimukseen liittyvää.

Money goes to money. Raha menee ja pysyy siellä, missä se on. Ihmisistä tulee lääkäreistä riippuvaisia, jos budjetti kestää.

Ei tämä ole lääkärien vika kuitenkaan. Ihan muut tahot ovat tämän päätöksen lobanneet.


EDIT: P. S. Ei tässä ollut missään vaiheessa kysymys mahdollisesta parista pienestä virheestä järjettömän ison datan seassa.