PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Sotilaan virkapuku ja sen omistaja


mikalaari
21.06.13, 20:31
Tämä on isoisoäitini Aili Johanna Salon jälkeensä jättämä kuva. Kuvassa oleva mies saattaa olla sukua, mahdollisesti jopa isoäitini isä. Jos joku hänet tunnistaa, niin saa sanoa!

Kyselen kuitenkin lähinnä virkapuvun perään. Oman selvityksen perusteella puku on Suomen armeijan mallia vuosilta 1922–1936, mutta en ole osannut tarkemmin päätellä minkä vuoden malli on kyseessä. Kauluksen perusteella kuvassa on alle kuusi vuotta kantahenkilökuntaan kuulunut upseeri, ja olkamerkissä on kersantin natsat. Kuvakulmasta johtuen aselajin tunnusta on todella vaikea tunnistaa. Hatusta en saa irti mitään tietoa.

Tässä linkki itse kuvaan. (https://plus.google.com/u/0/photos/114365027225381834886/albums/5891997358692396385/5891997357190499346?pid=5891997357190499346&oid=114365027225381834886) Toivottavasti joltakulta löytyy asiantuntemusta.

mikalaari
28.06.13, 14:43
Vertasin sotapuvun tunnuksia uudemman kerran aiheesta kirjoitetun kirjan kuviin, ja vakuutuin olkalappujen edustaneen rannikkotykistöä, koska ne ovat mustapohjaiset ilman minkäälaista reunusta – vain kankaan paksuus erottuu sivusuunnasta. Aselajin tunnusta on sivusuuntaisuudesta johtuen käytännössä mahdoton tunnistaa, mutta katkonainen heijastus sopii mielestäni yhteen rannikkotykistön ristikkäisten tykinpiippujen kanssa. Ja jos sen alla olevaa numero pitäisi arvata, niin ehdottaisin kakkosta taas heijastuksen perusteella. Kyseessä voisi olla siis RT 2:seen kuulunut kersantti.

Saisikohan rykmentin (tai aselajin) ja sotilasarvon perusteella kaivettua esiin jotain tietoa, esimerkiksi nimiluettelon?

interlorn
28.06.13, 18:40
Saisikohan rykmentin (tai aselajin) ja sotilasarvon perusteella kaivettua esiin jotain tietoa, esimerkiksi nimiluettelon?

Rannikkotykistötykmentti 2 (RT 2) toimi ennen sotia Viipurissa. Nykyään yksikkö tunnetaan Kotkan rannikkopataljoonana. Nimiluetteloista voisi päästä jäljille ottamalla yhteyden Rannikkotykistön perinneyhdistykseen (http://www.rannikkotykisto.fi/).

Ellei sitten isoäitisi isä ole syntynyt 1897 tai sen jälkeen. Nimittäin jos on, hänestä on tehty kantakortti, jonka kopion voi tilata Kansallisarkistosta (http://wiki.narc.fi/portti/index.php/Kantakortti). Kantakortissa on lueteltu yksityiskohtaisesti henkilön palvelusyksiköt sekä rauhan että sodan aikana.

Juhana

mikalaari
29.06.13, 13:55
Kiitos vinkistä, otin yhteyttä Rannikkotykistön perinneyhdistykseen. Kantakortin kanssa taitaa olla se ongelma, että en tiedä mitä korttia pyytäisin, koska en tiedä tutkittamani henkilön nimeä.

Rintamieskirjasta voisi etsiä samanäköistä miestä, jos hänen sotilasuransa olisi sattunut jatkumaan 1940-luvulle asti.

interlorn
09.07.13, 18:18
Kantakortin kanssa taitaa olla se ongelma, että en tiedä mitä korttia pyytäisin, koska en tiedä tutkittamani henkilön nimeä.

Ymmärrän dilemman. Ajattelin, että jos tilaat isoäitisi isän kantakortin, voit päästä sen sisältämin palvelustiedoin jyvälle siitä voisiko kuvan henkilö olla hän.

Juhana

mikalaari
10.07.13, 09:36
Ajattelin, että jos tilaat isoäitisi isän kantakortin, voit päästä sen sisältämin palvelustiedoin jyvälle siitä voisiko kuvan henkilö olla hän.

Ongelma on pahempi kuin uskalsit pelätäkään. :) Minulla, eikä tietääkseni kenelläkään muullakaan, ole harmainta aavistusta kuka oli isoäitini isä. Ainoa johtolanka on tämä valokuva, joka saattaa esittää isoisoisääni. Lisäksi tästä kuvan henkilöstäkään ei ole mitään muuta tietoa kuin se mitä itse kuvasta näkyy.

Laitan vielä uuden linkin kyseiseen kuvaan, koska Googlessa se ei taida näkyä kaikille:

http://www.flickr.com/photos/miklr/sets/72157634427774344/

Olen saanut jo apua univormun tunnistamiseen. Tällä hetkellä parhaalta tulkinnalta vaikuttaisi seuraava: KTR 2:ssa alle kuusi vuotta palvellut kersantti m/22-mallisessa asepuvussa. Eli ratkaiseva muutos on vaihto kenttätykistöön aiemmin arvelemani rannikkotykistön sijaan.

interlorn
13.07.13, 23:48
Ongelma on pahempi kuin uskalsit pelätäkään. :) Minulla, eikä tietääkseni kenelläkään muullakaan, ole harmainta aavistusta kuka oli isoäitini isä. Ainoa johtolanka on tämä valokuva, joka saattaa esittää isoisoisääni.

No kas, nyt ymmärrän tilanteesi haastavuuden. Tulkitsen, että isoäitisi syntyi avioliiton ulkopuolella ja että hänellä ei ollut tunnustettua isää. Jos näin on, mitä keinoja sinulla on yhdistää valokuvan sotilas isoäitiisi?

Olen saanut jo apua univormun tunnistamiseen. Tällä hetkellä parhaalta tulkinnalta vaikuttaisi seuraava: KTR 2:ssa alle kuusi vuotta palvellut kersantti m/22-mallisessa asepuvussa. Eli ratkaiseva muutos on vaihto kenttätykistöön aiemmin arvelemani rannikkotykistön sijaan.

Hienoa, että aselaji on tarkentunut. Tähän mennessä olet varmaan jo saanutkin selville, että KTR 2 oli niin ikään Viipurissa ennen sotia (vaikka se perustettinkin Lappeenrannassa) ja että perinnekilta on Karjalan tykistökilta: www.karjalantykistokilta.fi.

Juhana

mikalaari
14.07.13, 09:25
Tulkitsen, että isoäitisi syntyi avioliiton ulkopuolella ja että hänellä ei ollut tunnustettua isää. Jos näin on, mitä keinoja sinulla on yhdistää valokuvan sotilas isoäitiisi?

Isoäitini oli tosiaan au-lapsi. Yhdistämisestä ei tietysti ole mitään takeita, mutta jos saan sotilan henkilöllisyyden selville, voin kuitenkin etsiä lisävihjeitä sieltä suunnalta. Yksi mahdollisuus on käyttää apuna DNA-tutkimusta.


Hienoa, että aselaji on tarkentunut. Tähän mennessä olet varmaan jo saanutkin selville, että KTR 2 oli niin ikään Viipurissa ennen sotia (vaikka se perustettinkin Lappeenrannassa) ja että perinnekilta on Karjalan tykistökilta: www.karjalantykistokilta.fi (http://www.karjalantykistokilta.fi).

Tykistökiltaan en ollut vielä törmännyt. Kiitos vinkistä ja linkistä!