PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Henrik Biörnholm, opiskelija Kaarinassa


Jouni Kaleva
02.07.07, 09:38
Haudattu Kaarinan kirkkoon 9.8.1743 en studerande Biörnholm från Österbotn, ikä 30v. (Hiski).

Kyseessä on mitä ilmeisimmin Heikki Matinpk. Biörnholm joka synt. Iissä n. 1713. Heikin vanhemmat ovat tiedossa, samoin hänen opiskelunsa (katso HY ylioppilasmatrikkeli Henrik Björnholm U1177).

Heikki ei kaiketi saanut opiskeluitaan ikinä valmiiksi. Hänet nähdään kotonaan Iissä viimeksi ripillä 22.3.1741. Kaiketi Heikki siirtyy tuon jälkeen Turun seudulle, Kaarinaan. Jatkuuko opiskelu? Mistä elanto vaatimattomista oloista tulevalle ikiopiskelijalle?


Erikoiselta näyttää, että Heikin äiti Anna Hansintr. Veijola näkyy samana vuonna 1741 muuttaneen Iistä Turkuun, mukanaan myös 10-vuotias Daniel-poikansa. Anna siis jätti miehensä ja muut lapsensa Iihin.

Kumminkohan päin tässä kävi, kutsuiko ylioppilas Henrik äitinsä ja nuorimman velipuolensa luoksensa huolehtiakseen näistä, vai oliko Heikin tilanne niin heikko, että äiti katsoi aiheelliseksi matkustaa maan ääreen tästä huolehtimaan. Heikin varhainen kuolema viittaisi jälkimmäiseen.

Nyt varsinainen kysymykseni: Heikin kuoltua, mihin katosi äiti Anna Hansintr. Veijola/Rahkonen/Huovila ja hänen poikansa Daniel Isakinpk. Rahkonen/Huovila, s. 28.5.1731? Iihin nämä eivät näy palanneen.