PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : "Tepu", Tevaluoto Lyökki n. 1860 – 1940


berg
10.03.08, 17:24
Esi"serkut" kateissa

Sjöblom | Johan Sjöblom, s. 1768?, Åland? lisäksi kateissa on myös:
"Tepu" (Tefu, Stefan, Stefanius?) ehkä n. 1860 – 1940, Lyökin Tevaluoto

Taustoitusta kysymykselleni:
Lapsuudenkotini on ollut seudun kalastajien ja talonpoikaisretarien kokous ja kokoontumispaikka jo isoisäni ajoilta.
Mielestäni kapulakielisten (EVVK) kokousasioiden jälkeen oli ykeensä ns. vapaata keskustelua. Agendalla oli yleensä menneiden muistelua ja ammatin vuoksi myös sää-asioita. Uteliaana salakuuntelin kalastajapappojen jutustelua (varpunen lattialla pöydänjalan juuressa).

"Perimätieto" joka palaa mieleeni aina merellä liikkuessani:
Ajalta ennen TV:ta ja venemoottoreita!
Yksi säännöllisesti toistuva erikoinen sääilmiö tuli aina agendalle tietyssä vaiheessa iltaa:
Juho möi useimmiten silakkasaaliinsa Uuteenkaupunkiin ja kuinka ollakaan – aina hänen siellä ollessaan tuuli kääntyi niin, että kotiinpalaaminen kävi mahdottomaksi. Niinollen hänen oli pakko suunnata Lyökkiin serkkunsa "Tevaluodon Tepun" luokse "ilmaa pitämään".

Juho oli taitava pelimani ja laulaja kuten serkkunsa Tepukin. Kaverukset veisasivat "perinteisiä" laulujaan ("Iisaksonni ja Kitula ne seilasi vanhalla ... yms.) niin että laulu kantautui mantereelle asti. Kotiin palattiin sitten parin päivän kuluttua hieman huonovointisena. Aina tarinaan liittyen muistettiin kertoa myös vaimonsa Miinan kommentit kotiin palanneelle "tuhlaajapojalle" – jätän nekin väliin ns. painokelvottomuuden takia (moffa va på vio vegar, alkohol trors de ha del i orsaken).

Juhon maineen tuntien Tepu saattaa tietenkin olla "serkku" l. ns. hätävalheena esitetty alibi.
Toisaalta tiedän, että Lyökkiin (myös Tevaluotoon) haettiin emäntiä Juhon suvusta ja kotitalosta ainakin kahteen otteeseen, joten tuossa "serkkuudessa" voi olla (ainakin siteeksi) tottakin matkassa.

Tarinan Juho oli: Johan Gerhard Juhonpoika, talollinen, merikapteeni, "retari" s. 26.12.1862, k. 1941 Lokalahti.

Olisiko kellään tietoa tai "valistunutta" arviota siitä, kuka oli tämä Juhon serkku ja paras kaveri Tevaluodon "Tepu"?