PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Vuoden Sukukirja 2007 valittu


P. T. Kuusiluoma
08.03.08, 23:11
Vuoden Sukukirja valittiin 18. kerran lauantaina 8.3.2008 Valtakunnallisilla Sukututkimuspäivillä Lapualla.

Kilpailuun osallistuvat kaikki vuonna 2007 julkaistut Suomen Sukututkimusseuran kirjastoon lähetetyt sukukirjat. Kilpailun pyrkimyksenä on nostaa sukukirjojen laatua ja tehdä tämä kirjatyyppi tutuksi suurelle yleisölle.

Raati totesi, että hyvä sukukirja sisältää sekä selkeitä tauluja ja hakemiston että asiallisen ja valaisevan tekstiosuuden, jossa esitellään suvun historiaa ja haaroja yleisemmin. Osat ovat tasapainossa ja hakemistossa viitataan kumpaankin osaan.

Hyvässä sukukirjassa lähde- ja kirjallisuustiedot ovat löydettävissä ja lähdekriittisiä ja metodiin liittyviä huomioita on tehty esim. nimikäytännön suhteen sikäli kun se on ollut ajankohtaista. Sukukirja on myös viimeistelty huolella, ja sen ulkoasu on yhdenmukainen ja rakenne selkeä. Henkilöhakemisto kattaa sekä tekstiosuuden että sukutaulut, jolloin hakemisto kuvastaa myös suvun yhteyksiä muihin sukuihin ja ympäröivään yhteiskuntaan.

Vuoden Sukukirja 2007 on

Leena Hämet-Ahti,
Asikkalan Mustajärven Siltalat
Helsinki: Leena Hämet-Ahti, 2007
158 s. ISBN 978-952-92-2789-1 (nid.)

Teos täyttää hyvälle sukukirjalle asetettavat vaatimukset. Siinä esitellään tutkimuksen lähteitä ja selostetaan valittua nimikäytäntöä. Kirjan sisällysluettelo on hyvä ja henkilöhakemisto on asianmukainen sivuviitteineen. Runsaasti tietoa sisältävät kaaviot ovat käyttäjäystävällisiä. Puutteena raati piti karttojen ja asiakirjakuvien puuttumista.

Raati jakoi lisäksi kolme kunniamainintaa:

Bo Lönnqvist,
En finsk adelssläkts öden. Standertsköld-Standerstsköld-Nordenstam
Helsinki: Svenska litteratussällskapet i Finland, 2007
335 s. ISBN 978-951-585-147-7 (sid.)

Kirja ei täytä raadin kriteerejä varsinaiselle sukukirjalle. Se on kuitenkin kaunis ja hyvin laadittu, ja sukututkijalle antoisa kokonaisuus.

Jari Mäkelä (toim.),
Juuret Luoma-aholla. Juho Erkinpoika Luoma-ahon jälkeläiset
Alajärvi: Juho Erkinpoika Luoma-ahon sukuseura ry, 2007
462 s. ISBN 978-952-92-2944-4 (sid.)

Kirjassa on monia mukavia oivalluksia, paljon karttoja ja kuvia alkuperäisasiakirjoista. Henkilöhakemisto viittaa ainoastaan taulunumeroihin mutta ei sivunumeroihin.

Håkan Skogsjö,
Familjer och gårdar i Saltvik – från stormaktstid till nutid I–II
Mariehamn: Håkan Skogsjö, 2007
1020 + 967 s. ISBN 978-952-99640-9-3 (sid.)

Kirjassa on siistit sukupuut ja perinpohjaiset hakemistot sekä hyvin toteutettu viitteytys, mikä on hyödyllistä lukijalle, joka näin saa tietää mitä lähteitä tutkimuksessa on käytetty.

Vuoden Sukukirja -kilpailussa oli mukana yhteensä 73 sukukirjaa. Raatiin kuuluivat DI Pertti Laitakari Turusta (puheenjohtaja), fil. tri Anu Lahtinen Turusta, informaatikko Maija Parviainen Helsingistä ja sukututkija Kirsi Syrjämäki Lapualta.