PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kysymys ratkeaa, kaksi lisäkysymystä


Eenokki
03.03.08, 18:46
Käväsinpä taas penkaasemassa mikrokortteja arkistossa ja sieltä löytyi taas uutta, mutta heräsi myös, kuten aina, uusia kysymyksiä. Aleksanteri Rinta-Karjala (s. 28.3.1862 Ilmajoki) kuoli Karjalan talossa 19.7.1888 keuhkotautihin ja hänen isäänsä Sameli oli kuollut jo 1874. Miehensä kuoltua Karoliina, Aleksanterin leski, tunsi ilmeesesti olonsa miniänä ja leskenä ahtaaksi talossa, jossa oli kaksi ”ylimääräästä” leskeä ja hän muutti veljensä Samulin luo Kauhajoelle Kahlun Järvenpäähän. Mutta se mikä jäi kaivelemahan, että mihin hän jätti vanhimman poijan Samelin, sillä hän ei ilmesty Kauhajoelle lainkaan 1900 vain Johannes ja Iivari näkyvät Järvenpäässä. Sen tiedän, että Sameli meni joulukuun puolivälissä 1902 Amerikkaan (Ellis Island 14.12.1902), mutta missä hän odotteli lähtöä nämä pari vuotta.

Saattaa olla, että syyllistyin oikaasemahan pikkaasen ja Sameli jäikin Karjalaan ”rengiksi”. Toisaalta minusta Karoliina lähti Karjalasta jo 1895 tai -6, mutta ilmestyi Kahluun vasta 1900, mutta useinhan oli tapana, että jätettiin muuttokirjat piirongin lootaan orottammaan muuta asiaa kirkolle.

Voisko joku tarkempi silimäänen tarkistaa, olinko minä vaan huolimaton penkaasussani