PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Koski Tl:n meijerskä Anni?


Tuulakki
07.02.08, 21:27
Muualla etsimäni Hecklinin suvun henkilöihin liittyy todennäköisesti Vampulassa 27.6.1883 syntyneen Johannes Hjalmar Hecklinin (tai Mäkipään?) perheen tytär Anni, joka on tehnyt elämäntyönsä Koski Tl:ssä meijerskänä. Annilla oli neljä veljeä, esim. Mikko ja Reino, muiden nimiä ei ole tiedossa. Annilla oli perhe, ainakin 1 tytär, nimi ei ole tiedossa.

Jos tiedät jotakin tästä asiasta, anna vinkkiä. Onko Kosken meijeristä tehty historiikkia tms.? Annin on täytynyt olla pienessä pitäjässä usean maanviljelijäperheen tuntema henkilö.

Vastaile forumille, kiitos!
t. Tuulakki

Turunmaa
08.02.08, 16:44
Terhi Nallinmaa-Luoto: Kosken historia vuoteen 1993 (ISBN 951-97109-6-6 1994),
ss. 184 – 189 käsittelee Koski Tl:n meijeritoimintaa yleisesti.
Kirja löytyy kirjastoista tai on ehkä ostettavissa kunnankansliasta

http://www.koski.fi/ (http://www.koski.fi/)

Juha
08.02.08, 17:51
Minulla on tuo kirja;

Siinä kerrotaan useammalla sivulla Koskella Tl olleista meijreistä, mutta kysyttyä henkilöä ei mainita.

Tuulakki
08.02.08, 17:56
Anni on oletettavasti syntynyt viimeistään 1920-luvulla. Milloinkahan meijerin toiminta on loppunut - antaisi osviittaa siihen, miten kauan hän on ehtinyt olla siellä työssä.

Turunmaa
08.02.08, 18:55
Näistä voi löytyä myös jotain yleistä tietoa hakuusi

SUOMEN MEIJERITEOLLISUUDEN VAIHEITA: PESSI, VÄINÖ
MAIDON JALOSTAJAT : MEIJERIVÄEN LIITTO 1945-1995 AHLSTRAND, TARJA
MEIJERITEOLLISUUS : SARKOLA, PIRKKO 1997

Raila

kkylakos
12.02.08, 08:26
Hei,

toivottavasti haku on jo edennyt, mutta jos ei niin yksi kanava on kysyä paikallisen kirjaston tietoja http://www.koski.fi/kirjasto/ .

Meijerit liittyivät ainakin itse tutkimallani paikkakunnalla maamiesseuran toimintaan, eli jos törmää sellaiseen historiikkiin, kannattaa selata läpi. Fennican "Koski Tl." asiasanan anti ei tosin näyttänyt kovin lupaavalta. Pari kaskukokelmaa löytyi, kannattanee tutustua kaiken varalta.

Jos tiedät kuolinajan, niin paikallislehtien mahdollinen muistokirjoitus voi olla hyvä lähde. Tai jutut 60/70/80-syntymäpäivien yhteydessä.

Tuulakki
17.02.08, 18:16
En tiedä Annin syntymäaikaa. Kaikki tiedot perustuvat v. 1903 syntyneen ja -97 edesmenneen Annin serkun kertomukseen. Odottelen vielä ja kyselen paikallisilta sukututkijoilta.

Yleensä pienellä paikkakunnalla tunnettiin tällaiset henkilöt, jotka liittyivät jonkin laitoksen toimintaan. Anni ja hänen veljensä ovat syntyneet 1900-luvulla, joten näiden lapsia ehkä on vielä jossakin elossa, lastenlapsia todennäköisesti ainakin. Mutta tuskin forumin viestejä lukevat henkilöt, jotka eivät missään muodossa harrasta sukututkimusta ja heillä juuri tietoja on. Harmillinen juttu, kun täällä on niin mielenkiintoisia asioita kaiken aikaa...

Turunmaa
18.02.08, 16:05
Hei,

soitin tänään kolmelle ystävälliselle, vanhemmalle "perinnetietäjälle" Koskelle Tl. Heistäkään ei kukaan muistanut/tunnistanut Annia tai jälkeläisiä.
He eivät osanneet myöskään neuvoa, kuka saattaisi tietää/muistaa.
Itselleni tuli vielä mieleen, jos Anni on haudattu Koskelle, niin srk-kanslisti tai paremminkin hänen miehensä voisivat selvittää (mies tekee mm. haudankaivauksia, jolloin haudat ehkä ovat muistissa).

Raila

Tuulakki
18.02.08, 20:32
Kiitos vaivannäöstäsi.

Suurin ongelma tässä on se, ettei Annin sukunimestä ole tietoa. Isä-Johanneskin on saattanut ottaa paikallisen tilan tai talon nimen. Hautausmaalla on varman monta Annia ja isänsä hautakiveä tuskin on jäljellä, joskin syntymäajan perusteella saisi varmaan seurakunnasta tietoja.
Todella harmi, että kirkkoherranvirastojen veloitus sukututkimuksista on niin korkea. Voihan siinä mennä monta tuntia jo yhdenkin miehen löytämisessä, enkä raaski maksaa satoja euroja yhden sukuhaaran selvittämisestä. Siksi olisi kätevää löytää joku jälkeläinen. Eläkkeellä sitten ehtii maakunta-arkistoihin!

Turunmaa
19.02.08, 15:25
Muualla etsimäni Hecklinin suvun henkilöihin liittyy todennäköisesti Vampulassa 27.6.1883 syntyneen Johannes Hjalmar Hecklinin (tai Mäkipään?) perheen tytär Anni, joka on tehnyt elämäntyönsä Koski Tl:ssä meijerskänä.

Tuulakki,

Osaatko yhtään arvioida, milloin Hecklin/Mäkipään perhe olisi muuttanut Koskelle Tl?
Oliko isä jo meijerin palveluksessa?
Onko isä haudattu Koskelle?
Annin tapauksessa nämä tiedot saattaisivat rajata kylän ja meijerin.
Kosken historiassa on näet kuvattu pitäjän eri meijerien toiminta-aikaa.
Annin toiminta-aikana meijeri lienee ollut Tuimalassa.

1800-luvun lopulla löytyy Koskelta piika nimeltään Ida Hycklin, synnyinpaikkana Jokioinen.

Maatilakirjoista en Hecklin/Mäkipää-nimistä henkilöä löytänyt.

Raila

Tuulakki
19.02.08, 21:59
http://suku.genealogia.fi/showthread.php?t=2103 -ketjussa on tiedot Hecklinin lapsista. Mainitsemasi Ida ei oikein sovi tähän, syntymäpaikkakin poikkeaa. On siis lisäksi mahdollista, että Johannes ei Koskella ollut enää Hecklin eikä Mäkipää. Johanneksen isä on ollut Mäkipää, isänisä Vampulan Kraatari-nimisiä, joten sukunimi lienee otettu "liikanimeksi" usein paikasta, jossa asuttiin.

Olettaisin, että Johannes Hjalmar, s. 27.6.1883, ei olisi asunut Koskella, mutta asia ei ole varma, vielä vähemmän uskaltaisin veikata hänen "työpaikastaan". Vähäiset tiedot Annistakin ovat anopiltani, hänen serkultaan.

Suuret kiitokset sinullekin avusta. Täytyy vain luottaa siihen, että pian joku Suomen lounaisissa osissa (Vampulan seudulla) saa oivalluksen 1900-luvun alun perheestä, jossa oli ainakin lapset Anni, Mikko ja Reino. Näiden jälkeläisiä on aivan varmasti vielä elossa, joten MIETIPÄ LUKIJA, ONKO VANHEMPIESI SISARUKSISSA ANNI, MIKKO JA REINO plus pari muuta veljestä???

Ajattelin uudestaan tuota hautakiviasiaa ja huomaan, että onhan Johannes Hjalmar voinut olla elossa vielä 50-luvulla. Tuskin mikään seurakunta kuitenkaan on valokuvannut käytöstä poistettuja hautoja vastaavasti 70-90 -luvuilla. Pitänee kuitenkin käydä tarkistamassa asia Vampulan ja Kosken hautausmaalla, kun sattuu sinne suunnalle.

Tästä saa oivan aasinsillan ideaan, että hautakivet pitäisi nykypäivänä kuvata ja säilyttää seurakunnassa kaikkien selailtavina esim. hautausvuoden mukaan!

Turunmaa
29.02.08, 23:33
Tuulakki,

Tiedostostani löysin Koski Tl meijerin isännöitsijän Rauha Ekforsin (kuollut 1950).
Hänen puolisonsa poliisikonstaapeli Eeli Digert, myöhemmin Tiuri (toisessa liitossaan).
Jälkeläisiä on.


Raila

Tuulakki
01.03.08, 19:11
Tuulakki, Tiedostostani löysin Koski Tl meijerin isännöitsijän Rauha Ekforsin (kuollut 1950).Hänen puolisonsa poliisikonstaapeli Eeli Digert, myöhemmin Tiuri (toisessa liitossaan).Jälkeläisiä on.Raila

Kiitos tiedoista. Mitä arvelet, Raila, voisiko jälkeläisiin ottaa yhteyttä - isännöitsijän perheelle saattaisi olla meijerskäkin tuttu ja jälkipolvilla saattaisi olla nimettyjä valokuvia tms? Kyseinen etsimäni Anni, jos hän nyt sitten on ollut Koskella, on isänsä syntymäajasta (1883) laskettuna ollut Ekforsin kuollessa alle 50-vuotias, joten olisivat voineet hyvinkin olla työssä samanaikaisesti.

Minä alan kyllä luopua toivosta! Olen kysellyt hieman paikkakunnaltakin, mutta kukaan ei tunnu tunnistavan. Tämä Digertin jälkipolvi on enää ainoa oljenkorsi.

Tuulakki

jwesteri
05.03.08, 17:43
Hei !

Käy Helsingin yliopiston kirjastossa lukemassa vanhat Koskelainen-lehdet. Niitä ei ole filmattu, vaan pääset käsiksi alkuperäisiin lehtiin. Koskelainen on ilmestynyt muistaakseni 1950-luvulta saakka harvakseltaan eikä kansioita ole kovin monta. Lehdissä on artikkeleita vanhasta koskelaisesta elämänmenosta ja ihmisistä. Etsin niistä aineistoa omaan tutkimukseeni ja saattaa olla, että niissä puhuttiin Kosken meijeristäkin jotain.

Tuulakki
05.03.08, 19:31
Kiitos vinkistä! Ehkä hyödyllinen muillekin.
t. Tuulakki

ristojohannes
05.03.08, 22:03
Tuulakki.
Saatan tehdä tyhmän kysymyksen.
Oletko katsonut Vampulan kirjat ?.
Vampulan kortit ovat 1960:en asti Turun maakunta-arkistossa.
Koski Tl:n kortit päättyy tosin vuoteen 1900.
Ehkä Vampulan korteista näkee mihin,koska ja millä nimellä on muutettu.
Arkistohan on talvikautena avoinna lauantaina.

Ristojohannes

Sari
07.03.08, 12:36
Kosken hautausmaa on sitten älyttömän pieni, että sitä ei kauan selaa läpi vaikka sinne lähtisi kävelemäänkin :)

pietroh
12.09.09, 23:22
Liekö meijeriskä Anni ollut jossain muualla kuin Koskella. liittäisin tähän henkilöluettelon Kosken meijeristä, mutta en osaa tehsä sitä. joten pyydä sen lähettämistä osoitteesta pietroh*iki.fi

Tuulakki
13.09.09, 09:47
Liekö meijeriskä Anni ollut jossain muualla kuin Koskella. liittäisin tähän henkilöluettelon Kosken meijeristä, mutta en osaa tehsä sitä. joten pyydä sen lähettämistä osoitteesta pietroh*iki.fi

Kiitos viestistä. Anni on löytynyt ja todellisuudessa juuri toiselta paikkakunnalta.