PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Lepistön Rasila ja Isovihan aika


Pekka Hiltunen
18.01.08, 14:48
(Kts. viestit Grönholm, Mynämäki, ja Jeppe Kurki, Esping ja Spåra.)
Mustilan rusthollari Anders Johansson Grönholmin (s. 1702) ja Suojoen Hentun tyttären Brita Marian (s. 24.6.1711) avioliitosta syntyi Nakkilan isotalon isäntä Jacob Andersson Grönholm, jonka puoliso oli Lepistön Rasilan tytär Maria Jöransdotter (s. 3.3.1748). Marian äidinisä oli Isaacus Isaci, joka oli tullut Rasilan isännäksi naimalla talon leskiemännän Aune Tuomaantyttären, joka oli Palolaisten Härkälästä tullut Rasilan leskeksi jääneen isännän Yrjö Mikonpojan puolisoksi. Yrjö Mikonpoika puolestaan tuli Rasilan isännäksi 23.12.1700 naimalla talon tyttären Aune Heikintyttären. (Kts.
http://genealogia.fi/genos/44/44_8.htm ).

Kälviän kappalaisen Martin Laurinin (Mårten Laurinus) setä Yrjö Mikonpoika Laurila-Rasila vihittiin Palolaisten härkälän Aune Tuomaantyttären (s. 20.12.1681) kanssa Mynämäellä 28.11.1713. Isännän kuolinaikaa ei kai tunneta, mutta Isaacus Isacin puolisokseen ottanut leskiemäntä Aune Tuomaantytär kuoli 1721, ja uusi isäntä nai tämän jälkeen (28.3.1722) Maria Yrjöntyttären (s. 1692) Vihtamäestä. Isaacus Isacin vanhemmat olivat ratsumies Isak Bertilsson (Sciurus?) ja Margareta Johansdotter, Nousiaisten kirkkoherran tyttären Hebla Röökmanin tytär.

FM Johan Appelqvist kirjoittaa em. artikkelissaan (Genos 44, 1973), että Yrjö Mikonpoika (Laurila) mainitaan isäntänä Rasilassa 1701-12, eikä perhettä enää vuonna 1719 tai sen jälkeen mainita. Appelqvistiltä on ehkä jäänyt huomaamatta Yrjö Mikonpojan avioituminen uudelleen Palolaisten Härkälän Aune Tuomaantyttären kanssa vuonna 1713 (HisKi).

Mynämäen Mäenkylän Lailan (Laela) isännäksi tuli 29.9.1741 Palolaisten Härkälän renki Jöran Jöransson naimalla Lailan isäntä Erik Sigfridinpojan tyttären Annan. Mynämäen rippikirjassa 1727- esiintyy Palolaisten Härkälässä "gås" Jöran Jöransson, jolle on syntymäajaksi kirjattu helmikuu 1714. Kirjaamishetkellä murrosikäänsä tulevan pojan nimen edessä oleva merkintä gåsse, nuorukainen, voisi viitata siihen, että kyseessä oli jollain tavoin talon omaan väkeen kuuluva henkilö. Talossa esiintyy lisäksi muitakin samalla patronyymillä, ja jotkut näistä Jöraninpojista ja -tyttäristä, emäntä Ebba mukaan lukien, saattavat olla samasta perheestä lähtöisin.

Mäenkylän Lailan Jöran Jöraninpojan ja Anna Erikintyttären lapset on kirjattu latinalaisessa muodossa. Tämä saattaa viitata jonkinlaiseen puolisäätyläiseen asemaan. Näyttääkin siltä, että Anna Erikintyttären sulhanen Palolaisten Härkälästä olikin Lepistön Rasilan poika, joka syntyi Yrjö Mikonpojalle ja hänen toiselle puolisolleen Isovihan aikana. Kälviän kappalainen Martin Laurin vihittiin papiksi 1735, ja hän näyttää siis olleen Mäenkylän Lailan vävyn, Yrjö Yrjönpojan setä.

Lailan vävyn Yrjö Yrjönpojan ja Anna Erkintyttären vanhin tytär Maria (s. 22.8.1755) naitettiin sotilastorppari Simon Bergrothille. Tämä näyttää olleen Pirkkalan kappalaisen Henrik Bergrothin ja Margareta Kristina Arvidintytär Tolletin yksi 13:sta lapsesta, joista vain kolme papiksi lukenutta poikaa tunnetaan kirjallisuudessa.
PH

Pekka Hiltunen
29.08.08, 15:56
Lepistön Rasilan Isaacus Isacin Maria-tyttären puoliso oli Georgius Sigfridsson, s. /3.1718 Mynämäen Aikkisissa (Aickis). Tämän Jöranin vanhemmat, Sigfrid Michelsson ja Maria Mattsdotter olivat ottaneet viljelykseensä Aikkisten aution.

Sigfrid Michelsson syntyi Vehmalaisissa 1687 ja HisKin kastettujen mukaan hänen vanhempansa olivat Michel Eskilsson ja Lisa. Kyseessähän oli Johan Appelqvistin artikkelissaan http://www.genealogia.fi/genos/index.htm mainitsema Mikko Eskonpoika, jonka Sigfrid-nimistä poikaa ei SAY:sta löydy.

Sigfrid Michelssonin puoliso oli 10.10.1709 Mynämäessä (HisKi) Tarvaisten Junnilan tytär Maria Mattsdotter, s. /3.1680. Maria mainitaan Tarvaisissa tyttärenä 1699-1709. Vanhemmat olivat Junnilan isäntä 1688-1712- Matts Thomasson ja Kirstin. Isoisä Thomas Mattsson ja puoliso Gertrud olivat ottaneet viljelykseensä Tarvaisten kruunulle joutuneen aution.

Veljekset Yrjö ja Sipi Mikonpoika (Runola-Laurila) sekä kolmannen veljen Simo Mikonpojan lanko Antti Jaakonpoika (Karppinen) tulivat viisi polvea myöhemmin samaan sukuun.
PH