PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : aloittelijan kysymys


HHeikkilä
14.01.08, 10:46
Olen aloittamassa sukututkimusta, ja kysyisinkin teiltä viisaammilta että saanko mahdollisesti seurakunnasta tietoa isäni isästä vaikka isäni vielä elää? Eli onko seurakunnalla oikeutta antaa tietoja isoisästäni , edes nimeä. ko henkilöstä ei tiedetä mitään, ainut ihminen joka isosiäni henkilöllisyyden olisi tiennyt oli isoäitini , nyt jo edesmennyt.

-HHeikkilä

Heikki Koskela
14.01.08, 12:22
Pyydä virkatodistus isoisästäsi. Se pitäisi onnistua ilman muuta.

Make
14.01.08, 14:56
Jos HH tarkoitit, ettet tiedä edes isoisän nimeä, pyydä isäsi virkatodistus siitä seurakunnasta, jossa hän on syntynyt ja pyydä siihen maininnat vanhemmista (+ muusta mitä haluat). Mainitse, että kyseessä on sukututkimus. Virkatodistus on maksullinen (yleensä tuntiveloitus) ja sen saaminen voi seurakunnasta riippuen kestää muutamasta päivästä aina viikkoihin.

Kun saat isoisäsi tiedot, voit alkaa purkaa sukua hänestä eteen- tai taaksepäin. Esipolviin mentäessä hyvänä apuna on netin HisKi-tietokanta kunhan muistat, että oikeellisuus edellyttää tietojen tarkistusta kirkonkirjoista. Mutta hyvä työkalu alkuun pääsemisessä. Toki on monia muita, joita en lähde nyt luettelemaan. Saattaa olla, ettet pääse isoisäsi vanhempiin käsiksi vielä HisKistä. Siis siksi, että Hiskin tiedot päättyvät yleensä (srk:sta riippuen) 1850-1870 tienoille (isoisäsi lienee syntynyt tuon jälkeen). Eli harkinnan mukaan saattaa kannattaa pyytää heti myös isovanhempiesi vanhempien tiedot. Mikäli asuinpaikkansa ovat muuttuneet, saat kuitenkin tiedon mistä ovat kysymääsi seurakuntaan tulleet - ja sitten vaan pyynti sinne. Siitä se lähtee. Ja pian olet aivan myyty tälle harrastukselle :)

HHeikkilä
14.01.08, 20:21
kiitos vastauksesta.. kirjuuttelen lisää tuonnenpana ..