PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Hermannin tuomio


TimoK
16.01.12, 19:13
Hei

Viimeisin maininta jäljittämästäni Herman Gustaf Henrikssonista on Kangasalan rikosluetteloissa. Papinvirastoon tullut luettelo öfver de personer, hvilka för brots och förbrytelser angifvits vid Häradsrätterne uti en del Öfre Satakunda Öfredels domsaga under senare hälften af år 1866 kertoo, että vid urtima ting uti Birkala och Messuby socknars tingslag on käsitelty Hermannin tekemää varkautta.

Edellisten kohtien tulkitsemisessa minulla ei ole ongelmaa, mutta seuraavaa en aivan ymmärrä:
När och på hvad sätt målet blifvit afdömdt: Genom utslag den 20. Augusti, förvist till Etsäri och Wirdois socknars Häradsrätt, förklarades Gustaf Herman Henrikson förvunnen till tredje resan stöld.
Kysymyksenä on nyt, minkä tuomiokunnan arkistoa minun pitäisi tutkia selvittääkseni, minne (oletettavasti vankilaan) Hermanni joutui. Onko hänet siis tuomittu Ylä-Satakunnan ylisessä tuomiokunnassa vai onko juttu jostain syystä siirretty toisaalle?

Näin pappi on referoinut asiaa rikoskirjaan:
Af Härads-Rätterne uti Öfre Satakunda Öfredels Domsaga dömd år 1866 för 3. resan stöld; måld förvist till Etsäri och Wirdois socknars Härads-Rätt.

kkylakos
20.01.12, 09:56
Hei,

systeemi 1800-luvulla oli sellainen, että kaikki avoimena jutut piti käsitellä ennen kuin tuomio annettiin. Koska Hermannia syytettiin jostain Pohjanmaalla, asiaa ei saatu loppuunkäsitellyksi Satakunnassa.

Luulisin, että kyseessä on siis erilliset syytteet ja kaikkien käräjien pöytäkirjoissa luettavaa. Kun kyse on jo kolmannesta varkaudesta, voi olla että rankaisu oli niin kova, että Herman on valittanut siitä ylimpään oikeusasteeseen. Tässä tapauksessa löydät hyvällä tuurilla kaikki asiaan liittyvät paperit yhdessä paketissa Kansallisarkistosta Senaation oikeusosaston aktista.

Kyseisen arkiston sisällöstä tietoa Arkistolaitoksen Portissa http://wiki.narc.fi/portti/index.php/Senaatin_oikeusosasto . Siinä ei kylläkään tuoda mitenkään selkeästi esiin sitä, että diaarien hakemistot on digitoitu http://digi.narc.fi/digi/dosearch.ka?atun=202983.KA Eli voit varsin vaivattomasti tarkistaa tuomiovuodesta muutaman vuoden eteenpäin. Jos Hermannin nimi löytyy pitää papereita mennä lukemaan Rauhankadulle.

Valitus on voinut myös tulla käsitellyksi hovioikeudessa. Näiden paperit ovat kyseisissä maakunta-arkistoissa.

Rikosasioiden käsittelystä en koskaan ole lukenut käräjäpöytäkirjoista ja minulle on sanottu, ettei niitä otettu mukaan puhtaaksikirjoitettuihin kirjoihin.

TimoK
20.01.12, 16:12
Kiitos vinkistä. Taisin löytää Hermannin oikeusosaston diaareista:
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=10388958
Vaikka tuo sukunimi Heikkilä ei olekaan aiemmin hänen yhteydessään esiintynyt, ei varmaan liene epäilystä henkilöstä, kun kaksi etunimeä, patronyymi, rikos ja ajankohta täsmäävät. Jos ymmärsin oikein diaarin merkintöjä, on hän valittanut senaatin oikeusosastoon Vaasan hovioikeuden tuomiosta, mutta oikeusosasto ei ole ottanut juttua käsiteltäväkseen.

Hän löytyi myös tästä listasta:
http://www.genealogia.fi/emi/siperia/siperiah.htm
eli jäljet päättyvät Siperiaan.

eeva häkkinen
20.01.12, 20:26
Tarkennus KAn puhtaaksikirjoitettujen tuomiokirjojen sisältöön, kyllä rikosasiat sieltä yleensä löytyvät, jollei niitä oltu alistettu hovioikeuteen. Siinä tapauksessa on renovoiduissa pykälän kohdalla vain merkintä hemställd. Muitakin juttuja on usein jätetty kopioimatta, pykälän kohdalla esim. "fordringsmål!, tms. Myös jutun liitteet yleensä puuttuvat renovoiduista.