PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Tiedonjyvänen Lempelius - suvun alkujuurista


Vesa Hynninen
16.11.11, 23:11
Muun muassa Yrjö Blomstedt on laajasti selvitellyt tätä Lempäälästä nimensä saanutta sukua artikkeleissaan Y. Blomstedt, Lampelius – Lampeel. Genos 21 (1950) ja Lempelius – Scraderus. Genos 27 (1956) s. 106.

Yksi asia, joka artikkeleissa on jäänyt avoimeksi on Reikissä Hiidenmaalla kirkkoherrana toimineen Paulus Andreae Lempeliuksen vaimon nimi. Vaimo, joka yhdessä Reigin apulaispapin Jonas Kempen kanssa karkasi Suomeen 1647, mutta joutui kiinni ja mestattiin aviorikoskumppaneineen Tallinnassa 1649.

Tosin Blomstedt toteaa että tästä tapauksesta on Aino Kallas kirjoittanut romaanin »Reigin pappi» (1926), joka suurelta osalta perustuu asiakirjalähteisiin. Sen mukaan olisi Lempeliuksen vaimon nimi Catharina Wycken, kaupunginvouti Erik Wyckenin tytär Turusta, heillä olisi ollut ainoastaan pienenä kuolleet lapset Hebla ja Anders.

Kävin vastoittain Helsingin kirjamessuilla ja mukaan tarttui mielenkiintoinen opus. Toini Melanderin ' Personskrifter hänförande sig till Finland 1562 -1713'. Kirja on Helsingin Yliopiston Kirjaston julkaisuja XXII, Helsinki 1951. Tästä kirjasta löysin tiedon 1637 pidetystä ruumissaarnasta pojalle, jonka nimi oli Magnus Pauli Lempelius. Ruumissaarna on painettu kirjaseksi Tallinnassa 1637.

Ruumissaarnassa todetaan mm. Dn. Pauli Lempelii Sons/ Magni lijk... bleff vthi sin Hwilokammar i Rököö (ilmeisesti Reigi/Roigi) Kyrkio införd Åhr 5. Feb Anno 1637. Lisäksi todetaan että varsinaisen ruumissaarnan lisäksi on mukana lyhyet henkilötiedot, joista selviää että lapsen isä on Paulus Lempelius ja äiti on Catharina Wijk. Magnus nimistä poikaa ei myöskään ole Blomstedtin tauluissa ollut tiedoissa, mutta etunimi on tuttu aiemmassa polvessa eli isän veli on Magnus Andreae Scraderus, Maarian kirkkoherra.

kkylakos
17.11.11, 07:39
Mielenkiintoista miten vähän ruumissaarnojen tietoja on käytetty hyväksi. Suurin osahan niistä on luettavissa Kansalliskirjastossa joko jäljenteinä tai joissain tapauksissa jopa alkuperäisinä kappaleina. Fennicassa (https://fennica.linneanet.fi/) mainitsemasi saarna on nimikkeenä
Om Davids barns dödh. 2. Sam. 12. v. 15. Een kort lijkpredikan. När thet, menlösa och saligha barnets dn. Pauli Lempelii sons, Magni salige hoos Gudh, lijk, medh hederligh och tilbörlig process, bleff vthi sin hwilokammar i Rököö kyrkio införd åhr 5. feb. anno 1637. Hållen och sedhan schriffteligen författat, effter thes s. barnets käre föräldrars begähran, them til tröst och hugnelig ihogkommelse, aff m. Isaaco Mariaestadio d. p. in Nucköö.ja näyttää olevan mikrofilmaamaton(?). Mikrofilmattujen listassa (http://www.kansalliskirjasto.fi/attachments/5l4vZtpBt/5s18KBSrK/Files/CurrentFile/Mikrofilmiluetteloita_Suorasanaiset_henkilokirjase t.pdf) sitä ei tosiaankaan näy, eli käytettävissä todennäköisesti vain erikoislukusalissa. Oman kokemukseni mukaan varsinaisesta personaliatekstistä saattaa selvitä arvokkaita tietoja, joita ei Meinanderin luetteloon ole poimittu.

Kotivuori on esittänyt Johanin (http://www.helsinki.fi/ylioppilasmatrikkeli/henkilo.php?id=272) vanhemmiksi "Reigin kirkkoherra Hiidenmaalla Paul Lempelius (Paulus Andreæ, Lempäälän kirkkoherran poika ja Maarian kirkkoherran veli, † 1665) ja N.N. (Catharina Wycken?)" ja Paulin (http://www.helsinki.fi/ylioppilasmatrikkeli/henkilo.php?id=273 ) "Vht: Reigin kirkkoherra Hiidenmaalla Paul Lempelius (Paulus Andreæ, † 1665) ja N.N. ". Liekö sitten Wyckenin poiminut Kallaksen romaanista vai jostain listaamistaan lähteistä. Kirjoitusasut Wycken ja Wijk ovat niin lähellä toisiaan, että luulisi tarkoitetun samaa henkilöä.

00750
21.04.13, 20:41
Onkohan kukaan tutkinut tätä sukua laajemmin? Kiinnostaisi tosi paljon tietää, voiko Jürgen Lampeliuksen (k. 1691) isä olla Paulus Andreae Lampelius l. Lempelensis. Yrjö Blomstedt kirjoittaa täällä

http://www.genealogia.fi/genos/21/21_80.htm

että "Tämän polveutuminen on kuitenkin täysin hypoteettinen."

Tämä kiinnostaa minua siksi, että kirkonkirjojen valossa polveudun Jürgen Lampeliuksesta.

Ostin huutonetistä Aino Kallaksen kirjan "Reigin pappi". Se oli todella päräyttävä lukukokemus, ja sen innoittamana kävin ajelemassa Hiidenmaalla. Reigi-nimisellä paikkakunnalla oleva pappila on 1770-luvulta ja kirkko 1820-luvulta, joten ne ovat molemmat uudempaa perua kuin mitä 1640-luvulla Paulus Andreae Lampeliuksen aikaan oli käytössä.

Reigin pappi mainitaan Hiidenmaan matkailuesitteessä. Syytä miksi hän langetti kuolemantuomion vaimolleen, ei mainita. Kirkon ja pappilan vieressä olevissa tauluissa mainitaan kirja. Samoin Aino ja Oscar Kallaksen kesäasunnon vieressä on tienviitta. Kirja oli siis hiidenmaalaisittain ajatellen merkittävä teos.

Bodniemi37
22.04.13, 10:04
Kotivuori on esittänyt Johanin (http://www.helsinki.fi/ylioppilasmatrikkeli/henkilo.php?id=272) vanhemmiksi "Reigin kirkkoherra Hiidenmaalla Paul Lempelius (Paulus Andreæ, Lempäälän kirkkoherran poika ja Maarian kirkkoherran veli, † 1665) ja N.N. (Catharina Wycken?)" ja Paulin (http://www.helsinki.fi/ylioppilasmatrikkeli/henkilo.php?id=273 ) "Vht: Reigin kirkkoherra Hiidenmaalla Paul Lempelius (Paulus Andreæ, † 1665) ja N.N. ". Liekö sitten Wyckenin poiminut Kallaksen romaanista vai jostain listaamistaan lähteistä. Kirjoitusasut Wycken ja Wijk ovat niin lähellä toisiaan, että luulisi tarkoitetun samaa henkilöä.

Kari Tarkiaisen Kansallisbiografian verkkojulkaisuna ilmestynyt artikkeli Lempelius, Paulus (1592 - 1665). Reigin kirkkoherra, romaanihenkilö kannattaa lukea. Tarkiaisen mukaan Paulus Lempeliuksen puolison isä oli haapsalulainen kauppias Hans Wijck; lähde: Tarkiainen, Kari: Lempelius, Paulus (1592 - 1665). Reigin kirkkoherra, romaanihenkilö. Kansallisbiografia-verkkojulkaisu. Suomalaisen Kirjallisuuden seura, julkaistu 15.1.2010 (viitattu 22.4.2013). Saatavissa: http://www.kansallisbiografia.fi/kb/artikkeli/9631/, URN:NBN:fi-fe20051410.

Terveisin,

taunot
24.04.13, 19:12
Netissä löytyy seuraavaa: Kalev Jaago: Erläyterung zum Lebenslauf des Lehrers von Roicks Paul Lempelius

epeli
15.03.19, 13:39
Myös minun sukuni äitini puolelta polveutuu Jürgen Lempelius/Lampelius/Lemplistä ja siksikin olisi mielenkiintoista saada selville hänen sukulaissuhteensa Paulus Lempeliukseen.

Otin yhteyttä Kalev Jaagoon ja hän kehotti etsimään lisätietoja ylioppilasmatrikkelista ja sieltä löytyivät Pauluksen pojat Johan ja Paul.

Nyt pitäisi vain päästä jotenkin Jürgenin jäljille.